E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin ilk insansız savaş uçağı 20 yıllık hayal ---

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı 20 yıllık hayal

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı 20 yıllık hayal
02 Nisan 2022 - 15:47 borsagundem.com

2023'te ilk uçuş testini yapacak olan Kızılelma Bayraktar MİUS için heyecanlı bekleyiş başladı. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, 'Kızılelma bizim için mini İHA'yı yaptığımızdan beri gelen bir hayaldi.

İnsansız hava araçlarında yeni bir döneme giriliyor. Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı için de çalışmalar uzun süredir devam ediyor. Bu hafta yeni bir gelişme oldu. İlk prototip modele kanat takıldı.

Kızılelma'nın 2023'te ilk uçuş testini yapması bekleniyor.

Ntv'ye açıklamalarda bulunan Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, üretim hattındaki Kızılelma'yı anlattı.

"MALİYETLER BÜYÜK, VAZGEÇEMİYORLAR"

"Dünya artık bu tarz platformlara gidiyor. Platformların gecikmesinin temel nedenlerinden biri beşinci nesil uçaklara çok büyük yatırımların yapılmış olması. Böyle olmasaydı 10 sene önce dünya, insansız hava uçaklarına geçmiş olurdu. Bugüne kadar oluşmuş maliyet o kadar büyük ki vazgeçemiyorlar.

"FİZYOLOJİK LİMİTLER ORTADAN KALKIYOR"

Kızılelma'nın en büyük avantajı insansız olması. İnsansız olduğunda muharebelerde çok daha tehlikeli görevleri yapabiliyorlar. Pilotu kaybetmek bazen savaşı kaybetmek anlamına geldiğinden her zaman gereken riskleri alamıyorsunuz. Ama insansız platformlar böyle değil. Robot uçak olduğundan çok daha rahat kaybedebiliyorsunuz.

Bunun yanından insanı çıkarttığınızdan dolayı insanın dayanabileceği fizyolojik limitleri artık ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Uçak çok daha keskin manevralar yapabiliyor.

20 YILLIK HAYALE ÇOK YAKLAŞTIK

Bayraktar KızılelmaTürkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olacak. Kızılelma bizim için mini İHA'yı yaptığımızdan beri gelen bir hayaldi. 2000'li yılların başından beri verdiğimiz bu mücadelede adım adım ilerledik. Kızılelma dediğimiz bu hayale çok yaklaştığımızı görüyoruz.

HIZ LİMİTİ ÇOK DAHA FAZLA

Hız limitinin diğer üretilen İHA ve SİHA'lara göre çok daha fazla olacağını belirten Bayraktar, "Akıncı'daki yazılım sistemlerini bir anlamda Kızılelma'da da kullanacağız. Bu yaklaşık 18 yıllık bir teknolojik birikim. Akıncı'yla birlikte Kızılelma'yı yapabilir hale geldik. Kızılelma'nın ilk uçuşuna hazırlanıyoruz. Ülkemizin sahip olduğu kısa pistli uçak gemilerinden inip kalkacak şekilde tasarlanıyor. Böylece muharebe tarihinde devrim yapacak. Bağımsızlığımız için milli platformalar çok önemli. Aksi halde asla kontrolün sizde olduğundan bahsedemiyorsunuz.

Selçuk Bayraktar ilk ders zilini çaldı!

Polonya bu yıl Bayraktar TB2’leri hizmete alacak

Bayraktar: Muharebe sahasında bir devrim yaşanacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hehe03 Nisan 2022 11:30

    İki gun once fetoye hocam hocam diye dolananlar simdi hayin diye sokaklarda dolaniyor simdi yalakalik yapanlar yarin allah affetsin demesin

  • baran03 Nisan 2022 11:36

    Bay sığı içeride kaç tanesi var haberin var mı?  Sansaryan af edeceğini söylüypr!  Sıkıyor mu sence?  Sıkıyorsa buyur!  P ke ke li itlerinle birlikte Orta doğu da kaçacak yer bırakmayacağız bu itlere Var mı bir sıkıntın?

  • Mucise Reis ;)03 Nisan 2022 11:29

    diğer tb2 ler ike bu araç karıştırılıyor. bu resimdeki araç jet motorlu olacak. f16 ayarına çıkması ge  6 nesil uçak olma özelliği olabilir. uzaktan kumandalı f16 ler hızında ayarında çalışabilecek. f16 lara eşlik edebilecek. f16 pilotu çok önemli. gerektiğinde bu uçaklar f16 pilotun filo komutanlığı ile emir alacak uzaktan kumanda çalışsada. gelen rokete kendini kamikaze olarak feda edebilecek ucuzlukta ve can kayfı olmaması için. tb2 ler  ve ailesi, pır pırlı onlara jet takılması şuan yok. Ukrayna ile takacaktık ortak yapımda savaş çıktı. Kızıl elme resimdeki, ilk etapda düşük hızda olacak, bir sürü uçak testi var global testler güvenlik sertifikaları onları alacak, uçak gemilerine inip kalkma özelliği olacak ama çengelli şuan, in-kalk  modu f 35gibi yok o teknolojı. Özel roketler var, uzun menzil onlarda gelişiyor, monte edilecek bunlara. Elektronık kotları şifrelemeleri değişik sistemler ekleniyor. vb. vb. 

  • pazarci03 Nisan 2022 00:48

    burdaki toplama Vatan hainleri nerden geldiyseniz s oraya gidin,Burasi Turk ve Turk olarak kalacak.Turk Ve Turkiye icin Tas tas uzerine koyandan Allah Razi olsun.

  • Çakır03 Nisan 2022 00:31

    Türkiye'nin dışında açlıktan ölen var ama Türkiye'de açlıktan ölen yok olmadı olmayacak mahşere kadar olmayacak kim bilir kaç mazlumu doyuruyor büyük Türkiye sizin kuyruk açınız belli ne gezide nede 15 temmuzda bolunmedi derdiniz bu bölmek başaramadıniz başaramadıniz basaramayacaksiniz bolemeyeceksiniz aklınız fikriniz fesatlık biraz sabır ansızın fais fiyat yazanlara operasyon gelir bekleyin nokta

  • Mustafa erkent02 Nisan 2022 22:02

    Kahraman.helal olsun sana devam bu millet seni bağrına bastı

  • Vatandaş02 Nisan 2022 20:25

    Şişirrrrr, ver coşkuyu.... Millet çöp karıştırıyor çöp...

  • baran03 Nisan 2022 11:02

    Naber lan sığır?

  • RAMO CANCAN02 Nisan 2022 22:37

    Vatanhaini ve fetöcü pislik seni.abd ve israil den bunları alsak k.çına kına yakacaktın hemi.senin gibiler yaşamamalı idam edilmeli.

  • Hehe02 Nisan 2022 17:31

    Millet karnini doyurma derdinde bunlar hala aya uzaya muhabbetinde yaa tam lale devri demekki cok ta uzaga gitmemis bu millet ve padisahina kole olmaya devam etmis

  • baran03 Nisan 2022 11:01

    Hayvanat, sana kaç kere söyledim nikin bile zeka seviyeni gösteriyor!  Ahmağın aklı fikri kafasında bir padişah imajı  ona ateş püskürüyor.  Dünya da kriz var diyoruz! Angut oğlu angut ne olup bitenden haberi var ne de bu ülkenin nelerin pahasına ayakta durduğundan!  Öküze ver samanı halk tv de böğürsün dursun!  

  • fatih02 Nisan 2022 20:23

    memleketin aptalı çok olunca karın doyurmaya gerek yok bu haberleri yapıyorlar miillet de aç karnını unutuyor....