E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi Türkiye, ilk çeyrekte yüzde 4 büyüdü---

Türkiye, ilk çeyrekte yüzde 4 büyüdü

 Türkiye, ilk çeyrekte yüzde 4 büyüdü
31 Mayıs 2023 - 10:00 borsagundem.com

Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüdü. Böylelikle ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde büyüme gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine (ocak-mart dönemi) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, GSYH 2023 yılı birinci çeyrek ilk tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4 arttı.

Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, ilk çeyrekte cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 84,4 artarak 4 trilyon 631 milyar 792 milyon lira oldu. GSYH'nin birinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 245 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşti.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak hizmetler yüzde 12,4, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 12, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 11,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 8,1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,8, inşaat yüzde 5,1, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,6 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 1,4 arttı. Tarım sektörü yüzde 3,8, sanayi ise yüzde 0,7 azaldı.

Böylece Türkiye ekonomisi Kovid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020 yılının ikinci çeyreğinden sonra üst üste 11 çeyrek büyümüş oldu. Bu yılın ilk çeyreğinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisine rağmen yüzde 4 büyüme dikkati çekti.

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, bu yılın birinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3,74 büyüyeceğini öngörmüştü.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, ilk çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,8 artış gösterdi.

Yerleşik hane halklarının tüketim harcamaları, yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 16,2 yükseldi. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 4,9 artış kaydetti.

Mal ve hizmet ithalatı, yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 14,4 artarken ihracatı yüzde 0,3 azaldı.

İş gücü ödemelerinde yüzde 126,1 artış

İş gücü ödemelerinde söz konusu dönemde yüzde 126,1, net işletme artığı/karma gelir yüzde 48,7 artış gösterdi.

İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın birinci çeyreğinde yüzde 31,1 iken bu oran 2023'te yüzde 38 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 47,6 iken yüzde 38,2 oldu.

İş gücü ödemelerinin GSYH'ye oranla daha hızlı artmasının yanı sıra, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemelerinin yürürlüğe girmesiyle, kıdem tazminatı ödemelerinin önemli ölçüde artış göstermesi, iş gücü ödemelerinin katma değer içindeki payını arttırdı. EYT düzenlemesinin etkisi hariç bırakıldığında, iş gücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içindeki payının yaklaşık yüzde 33,5 olacağı tahmin edildi.

Hizmet üretici fiyatları arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu01 Haziran 2023 00:22

    Sanayi ve tarım küçülmüş, ihracat yavaşlamış, seçim öncesi basılan paralar ve enflasyonla artan fiyatlar nedeniyle, iç taleple büyünmüş. Sağlıksız, içi boş, kağıt üzerinde büyüme. 

  • xyz31 Mayıs 2023 13:38

    FOS FOS FOS FOS yerli ve milli arap ve sığınmacı büyümesi. TUIK ne derse o. Yalan dolan.

  • Mucise Reis ;)31 Mayıs 2023 11:48

    Bir kesim büyüdü, büyüyor. Gerçekçi ve kalıcı mı?Bazı verilere bakınca birleştirince şu tablo var bence... enflasyon arttı... kur arttı 21 kat... ne oldu ? iş insanları, tarlası, evi, villası, tır, oyobüz, tekne, kotra, doları, milyoneri, zengini, varlıklıkesimi.. yani ülkemizin iş dünyası olarak özet yapayım varlıklarını otomatıkman dahada arttırdılar. çok daha zengin olup, mal varlıklarını arttırdırlar. faizler düştü, enflasyon arttı, değer artışları ile zengin ve sermaye sahibi oldular... fakir bişeyi yoktu dahada garipleşip kira ödeyemeyecek duruma düştü. ama arttan kiraları ödeyebilecek insanlarda varlıkları artınca arttı. 500 bin tl birikmişi olan 15 bin tl aylık nakıt kazanır. emekli ise 7500 asgari cüretli 8500 maaş.  alır. yani Varlıklıarın sermaye arttı.bu sermaye üretime neden gitmiyor?. girmiyor... büyüme +4 ise bu %10 luk için büyümedir. Pay millete gelmez. Zengin zenginleşir. Dolaylı vergi ile devlet bütçe ayarlamaya devam eder. bu büyüme böyle büyüme :D 

  • AHMET ÖZBİR31 Mayıs 2023 11:13

    KÜRESEL GÜÇ Türkiyem'in "BÜYÜMESİNİ KAOSÇULAR" önleyemedi, "TAKOZ"u paramparça etti benim Türk Milletim! "Ne mutluyum, REİS'imle daima GÜLÜYORUM!" "Vatan Size Emanet Terörü ve Teöristi Yok Eden Aslanlar!"

  • ....31 Mayıs 2023 14:56

    Aslanım ahmet öcalan trt ye çıkaramadın ama suriyeli oylarıyla

  • Ssk Emekli 31 Mayıs 2023 10:59

    Acil intibakkkkkkkkkkkkkkkkkkk

  • Ahmet Özbir31 Mayıs 2023 10:32

    depremde 11 il yarı yarıya yıkıldı. demek üremiş

  • Mucise Reis : )31 Mayıs 2023 10:05

    Para basımı, ücret artışı, kredi çekimi, iç sel adımlar , o-ş-mart globalda sezon açılması, turzm etkisi. kalıcılıkdan uzak bir tablo, çünkü masrafların kontolü ve kalıcılığı netleşmedi bence. malum seçimde fıyatların durması ve sonrasını görucez. kalıcılığından emin deilim, farklı verilerede bakmak laızm. işsilik neden çözülmedi buyume var ise ? ... matematıksel buyume, reelde göremediğim durum.