E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye için kriz tellallığı---

Türkiye için kriz tellallığı

Türkiye için kriz tellallığı
13 Eylül 2013 - 10:05 borsagundem.com

Türkiyenin yabancı sermaye çıkışı sebebiyle zor günler geçirdiğini iddia eden dergi, krize karşı yatırımcıları uyardı

Türkiyenin yabancı sermaye çıkışı sebebiyle zor günler geçirdiğini iddia eden Alman dergisi Der Spiegel’e göre hükümet finansçılara baskı yapmaya başladı. Ülkeyi gelebilecek bir krize karşı uyaran dergide, “Ekonomistler Türkiye’yi uyarıyor ve bu balonun inşaat sektöründe iyice büyüdüğünü söylüyor” cümleleri yer aldı.
Almanya’nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel’de yayımlanan bir makale, Türkiye’nin ekonomik geleceği için felaket senaryosunu gündeme getirdi. Özlem Gezer ve Maximilian Popp tarafından kaleme alınan yazıda Türkiye’ye giren dövizlerin bir anda çıkmasının ülkenin ekonomisini çökertebileceği üzerinde duruluyor. Erdoğan’ın "cadı avının" ekonomiyi tehlikeye sokabilir başlığıyla verilen makalede, “Hükümetin bir çok yatırım için sermayeye ihtiyacı var. Fakat Türkiye’de özel sektörün sağlayabileceği sermaye sınırlı. Gezi Parkı protestoları da gösterdi ki Türk halkı artık sorgusuz sualsiz hükümetinin büyüklük kuruntusuyla yaptığı icraatları desteklemeyecek” ifadeleri yer alıyor.
“Geçen haftalardaki huzursuzluğun sonucu olarak, Erdoğan yabancı yatırımcıları soğuttu" denilen yazıda Merkez Bankası’nın da bu sorunları çözebilmek adına piyasaya döviz satarak müdahale ettiği belirtiliyor.
Makalede “Ne zaman ki yatırımcılar endişelenir ve paralarını çeker, o zaman ekonomi çökme tehlikesiyle karşı karşıya gelir. Türkiye Merkez Bankası halihazırda bu sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor. Temmuz başında Merkez Bankası 2.25 milyar dolarlık döviz sattı. Fakat bu hareket piyasa üstünde beklenen etkiyi sağlayamadı” değerlendirmesi yapılıyor.
KİM BU KİRAZ AİLESİ?
Müstear isimle görüşlerine yer verilen ve AK Partili olduğu belirtilen Kiraz ailesi üzerinden ekonominin kötüye gittiği iddia ediliyor. Bu ailenin kredi kartıyla alışveriş yaptığı için, cebinde olmayan parayı harcadığını ifade eden Alman yazar, Kiraz ailesinin borcunu ödeyemediği için AKP hükümetinin ekonomi politikalarından şüphe etmeye başladığını ifade ediyor.
Özellikle inşaat sektöründe ciddi bir yavaşlamanın olduğu ifade edilen makalede, “Ekonomistler Türkiye’yi uyarıyor ve bu balonun inşaat sektöründe iyice büyüdüğünü söylüyor. Gayrimenkul şirketleri, ellerindeki malları satamamaktan şikâyetçi Erdoğan ise işlerin iyi gittiğini düşünüyor ve bu uyarıları dikkate almıyor” yorumu yapılıyor.
Uluslararası verilerde de Türkiye’nin yerinin kötü olduğu belirtilen makalede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ise bu gelişmelerin aksine ekonomiyi iyi gördüğü ve bu yüzden herhangi bir değişim yaşamayacağı ifade ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yunus3413 Eylül 2013 19:29

    Uydurma ve servis edilmiş bir yazı. Dünyada bütün ülkeler ekonomik olarak birbirine entegre olmuş. Hayat devam ettiği sürece hiç bir şey sıfırlanmaz.

  • misafri13 Eylül 2013 18:32

    bizim Yunanistan gibi ödeyemeyeceğimiz kadar abd ,İngiltere ve ero gurubun elinde tahvilimizmi ki var da krize girek gülelim barii saçma sapan işler işdee

  • eyyy almanya13 Eylül 2013 14:40

    tellallığının bittiği yerde tellaklık başlar mı sanıyorsunuz efendiler ?

  • cermenler13 Eylül 2013 14:21

    alman araba sanayisini biz ayakda tutuyoruz millet deli gibi alman arabası alıyor ama o arabalar eskisi gibi kaliteli değil artık merdvien altı arabaları gibi olmaya başladılar kalite çok düştü

  • sektör13 Eylül 2013 14:17

    yabancı otolarda 3 ay sıra var demek ki millet de para var

  • inşaat sektörü13 Eylül 2013 14:16

    inşaat sektöründe balon varsa neden hergün yeni proje ilanları tv lerde onu da sormak lazım demek ki satışlar iyi sürekli büyük projeler eski binların yıkılıp yenisini yapmak isteyen her yer mütahit doldu

  • tolga13 Eylül 2013 13:03

    Az bile yazmislar. Her yil 60-70 milyar$ cari acik veren bir ulke bicak sirtindadir. Ekonomide yapisal hicbir iyilesme yok. Millet bakiyor otoyollar, marmaray, 3. havaalani, 3. kopru, guzel binalar, herkese bol keseden kredi... Zannediyorlar ki ekonomi iyi yolde. Hersey borcla yapiliyor be kardesim. Ustelik telekom, halkbank, eregli vs vs hersey satildi. 2B satildi. Torba tasa ile gecmis 20 yilin vergileri toplandi. Deniz bitti. Sirketler genelde hep zarar. Alkol vs uzerindeki vergiyle ulke dondurulmeye calisiliyor. Dee-niz, bii-ti.

  • cef13 Eylül 2013 12:41

    vergi cehennemi almanya. sen kendine bak. Araba endustrisi elinden gidince herkez seni terk edecek.

  • türk gençliği çözd&uu...13 Eylül 2013 11:18

    almanların tek sömürgesi türkiyeydi,onu kaybetmenin telaşını yaşıyorlar

  • TK13 Eylül 2013 11:15

    4,8 milyar dolar fazla varmış :) 360 milyar dolarda bu ülkelere dış borç var canim buna ne diyecen ? yoksa sende IMF ye olan borcu 0 ladık yalanını yiyenlerdenmisin ?

  • doğru söyle13 Eylül 2013 11:07

    Bu ülke kendi ülkesi olmasın 4.8 fazla var

  • TK13 Eylül 2013 10:56

    Hiç bişey yok gene dimi, bunlar hikaye, ha bide; Elhamdülillah:) Maske düştü kel göründü kardeşim kabullenin artık en geç Aralık 2013 de krizin babasını yaşayacağız / "yaşatacaklar" bize söylemedi demeyin ...

  • hakan277213 Eylül 2013 10:47

    Emperyalistler,Protestolarla ülkemizi zayıflatacaklarını zannettiler ama başaramadılar.Şimdi de ekonomik kriz seneryolarıyla yıkmaya çalışıyorlar,ama başaramayacaklar.Allah planlarını başlarına geçirsin.

  • banamusade13 Eylül 2013 10:33

    ben tellalık olarak görmedim bazı şeyler dışardan daha net gözükür ki emlak ta ciddi bir fiyat balonu var.

  • türk13 Eylül 2013 10:31

    bu tellallığın karşılığı ne acaba....

  • Nihat Kahraman13 Eylül 2013 10:22

    Belli ki sıkıntınız var alman tohumları Türkiye büyüdükçe siz küçülüyorsunuz! Taksimde ki 3,5 kopil Türkiyenin önümü kesecek sandın! İçeride ki ve dışarıdaki şerefsizlere rağmen Türkiye büyümeye devam eder edecek! Sizi de rahatsız ettiğimiz için sevinçliyiz! Ne Mutlu Türkü Diyene!