E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürk Lirası'ndaki kayıp yatırımcıya fırsat---

Türk Lirası'ndaki kayıp yatırımcıya fırsat

Türk Lirası'ndaki kayıp yatırımcıya fırsat
26 Aralık 2016 - 11:17 borsagundem.com

Dünyadaki bütün uluslararası yatırım bankaları riskli buldukları gelişmekte olan ülkelerden çıkarken bir tanesi var ki yatırımlarını artırmayı planlıyor

Son dönemlerde en çok tartışılan yabancı yatırımcıların durumu oldu. Moody’s’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesiyle yabancı yatırımcının bir kısmı ülkeden çıktı. Ama tüm yabancı yatırımcılar aynı fikirde değil. Rusya’nın en büyük uluslararası yatırım bankası VTB Capital, Türkiye’nin büyük fırsat sunduğu görüşünde. VTB Grubu Başkanvekili ve VTB Uluslararası Bölümü Başkanı Riccardo Orcel, Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar için cazip bir pazar olduğunu vurgulayarak, “Son yaşanan hafif ekonomik yavaşlamaya rağmen Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi hızlı bir şekilde toparlanacağına inanıyoruz. Türk Lirası’ndaki değer kaybı yatırım yapmak isteyenler için fırsat sağlayabilir” diye konuştu.

ÇOK HIZLI TOPARLANIYOR

Türkiye operasyonlarını büyütmeyi planlayan VTB Capital’in Başkanı Orcel, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Türkiye’nin pozitif demografik özellikleri, nitelikli ve rekabetçi işgücü, potansiyeli çok büyük bir iç pazarıyla öne çıktığını vurgulayan Orcel, coğrafi olarak Doğu ve Batı’yı birbirine bağlıyor olmasının da yatırım için çekici bir ortam sunduğunu belirtti. Orcel, ayrıca Türkiye’nin tarihi boyunca her sıkıntıdan çok hızlı toparlanarak çıkabiliyor olmasının da en önemli avantajlardan biri olduğunu dile getirdi. Türkiye’de enerji, ulaşım ve lojistik sektörlerinin yatırım için öne çıktığını söyleyen Orcel, şöyle
devam etti:

ENERJİ EN CAZİP ALAN

“Türkiye, Avrupa ve Asya’nın enerji ağında çok önemli bir merkez. Yeraltı enerji kaynaklarının büyük miktarda bulunmasa da, kaynakların çoğunlukla Doğu’dan batıya taşınmasında çok önemli bir rol oynuyor. Bu çerçevede, enerji sektöründe uluslararası şirketler için çok büyük iş fırsatları bulunuyor. Nakliye ve lojistik aynı nedenden cazip sektörler.” Orcel, Türkiye’de 2017 yılında ekonominin toparlanmasını beklediklerini vurgulayarak, doların güçlenmesinin, dünya ihracatının iyileşmesinin Türk ihracatçı ve şirketlerinin yurtdışında büyümelerini sağlayacağını kaydetti. Orcel, altyapı yatırımlarının sürmesinin de Türkiye büyümesini destekleyeceğine dikkat çekti. Orcel, “Türkiye ekonomisi çok dinamik bir ekonomi ve zorlu trendlerden hızlı bir şekilde kurtulabiliyor. Bu nedenle 2017’de ekonomik aktivitenin iyileşmesini bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’YE 700 MİLYON DOLAR

Riccardo Orcel, Türkiye’yi Çin ve Hindistan gibi gelişen pazarlar stratejisi kapsamında değerlendirdiklerini ve öncelikli bir pazar olduğunu belirtti. Türkiye pazarında borçlanma, birleşme ve devralma, emtia ve sermaye piyasalarında faaliyet gösterdiklerini kaydeden Orcel, 700 milyon doların üzerinde yatırımla Türkiye bölümlerini güçlendirdiklerini kaydetti. Türk şirketlerin uluslararası yatırımlarına destek olduklarını belirten Orcel, şöyle konuştu: “Türk şirketi Yıldırım Grubu’nun , İspanya’nın ve Peru’nun uluslararası liman operasyonlarıyla Portekiz’in en büyük liman operatörü olan Tertir’i satın almasına danışmanlık yaptık. Çinli Cosco Pasific’in Kumport Limanı alma işlemine danışmanlık verdik. Türkiye’ye 940 milyon dolarlık yatırım gelmesine yardımcı olduk. Afrika ülkelerinde kamu özel sektör işbirliğiyle Türk şirketlerin yaptığı projelerde birlikte çalışıyoruz. VTB Capital, Türkiye’de ilk kez Türk Lirası tahvil ihracı düzenleyerek, 600 milyon TL tutarında 2 ve 3 yıl vadeli ihraç gerçekleştirdi.”

VTB TÜRKİYE NE PLANLIYOR?

VTB Capital’in, tüm uluslararası yatırım bankaları gelişen ülkelerin riskinden kaçtığı bir dönemde gelişen ülkelerde yatırım yapmanın çok kazançlı olduğuna dikkat çeken Orcel, “Türkiye’nin de gelişen ekonomiler arasında büyümeye devam edeceğine inanıyoruz. Türkiye pazarına daha fazla dahil olmayı planlıyoruz. Birleşme ve devralma işlemleri, emtialar, kredi piyasasında bir takım ilginç fırsatlar görüyoruz. İşlemlerimizden biri de Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki havalimanının işletim hakkı için Limak Holding ve İsviçre şirketi Flughafen Zürih’le ortaklık kuruyoruz” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)