E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürk Lirası'ndaki güçlü duruş BİST'e yarayabilir---

Türk Lirası'ndaki güçlü duruş BİST'e yarayabilir

Türk Lirası'ndaki güçlü duruş BİST'e yarayabilir
15 Ekim 2018 - 09:22 borsagundem.com

Küresel piyasalarda karışık seyir hakimken, Borsa İstanbul düşüşe geçen dolarla birlikte yükseliş yaşayabilir

Korkutucu Güç Türkiye

Rahip Brunson, beklediğimiz gibi serbest bırakıldı ve ABD’ye giderek Trump’la görüşerek seçim için ona destek verdi. Trump, Türkiye’ye teşekkür ederken bir anlaşma olmadığını da ekledi. Cuma, borsaya 200 milyon TL civarında yabancı sermaye girişi yaşanırken TL 5.83’e kadar geriledi. Dünya borsaları ise henüz ne olduğu tam anlaşılamayan ABD satışlarının etkisiyle hafif gerilemeye devam etmekte. Bu sabah da Asya ve ABD endeks futureları ekside. Ama TL güçlü olduğu için borsanın açılışının iyi olması beklenebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü Isparta'da Komandoların töreninde yaptığı konuşmada "Çok yakında komandolarımızla Fırat'ın doğusundaki terör yuvalarını darmadağın edeceğiz" dedi. Geçen ayki BM toplantısında da konuyu dile getiren Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları önümüzdeki günlerde Suriye'ye Türkiye'nin üçüncü operasyona başlayacağını gösteriyor.

Bölgede askeri noktalar kuran ABD, büyük silah desteğiyle takviye ettiği YPG vasıtasıyla Fırat'ın doğusunda kontrolünde olan özerk bir devlet yaratmak istiyor. Aslında Suriye’nin tüm kuzeyinde hakimiyet kuracaktılar ancak TSK’nın Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla planları değişti. Gerçi Türkiye'nin Afrin’e karşılık Fırat’ın doğusunu ABD korumasındaki PYD’ye bırakacak söylentileri o zamanlar vardı. Ama artık Türkiye, gücünü gösteriyor. Bu, Fırat’ın batısı için elimizi rahatlatacak koz da olabilir. İş, fiiliyata dökmeye kaldı.

Fırat’ın batısı sorunu ise devam ediyor:

1- Rusya ile Türkiye arasında 17 Eylül’de İdlib anlaşması imzalandı. Buna göre İdlib’de rejim güçleri ile muhaliflerin kontrolündeki bölgede karşılıklı olarak 7.5 km olmak üzere 15 kmlik silahsızlaştırılmış bir alan oluşturulacak. Güvenli bölge BUGÜN faaliyete geçecek. Oluşturulan bölgede Rus ve Türk askeri devriye görevini üstlenecek.

2- 2-Tel Rıfat, rusların kontrolünde gözükse de YPG'nin üssü gibi. Tel Rıfat alınmadan Zeytin Dalı ile Fırat Kalkanı tamamen birleştirilmiş olmayacak.

3- 3-Münbiç, Ağustos 2016'dan beri YPG'nin kontrolünde. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri bakanı Pompeo, 4 Haziran'daki görüşmelerinde bir yol haritasını onayladı. Süreç 90 gün içinde tamamlanacak ve YPG'li teröristler Menbiç'ten ayrılacaktı. 18 Haziran'da TSK, Münbiç'e kadar olan kısımda ABD askerleri ile beraber devriye faaliyetlerine başladı. Eylül başında süre doldu. Son gelen haberler şehri tahliye etmek yerine çevresine hendekler kazıldığı ve silah yığıldığı yönünde. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Hainleri kazdıkları hendeklere gömeceğiz" diyerek buraya da bir operasyon olacağını açıkladı. Şimdi ABD düşünsün!

STRATEJI

Cuma 93,5-97,0 bin aralığında hareket eden BIST100, para girişiyle 96,5 bin üzerine çıktı. Para girişinin devamı halinde 97,5-98,0 aralığı hedeflenebilir. Stop noktası 95 bin!

Yurtdışı Cuma kapanışımıza göre gerilemiş ancak TL güçlü olduğu için modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100’de yatay bir başlangıç öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)