E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk-İş: Asgari ücret beklentileri karşılamadı---

Türk-İş: Asgari ücret beklentileri karşılamadı

Türk-İş: Asgari ücret beklentileri karşılamadı
22 Aralık 2022 - 15:09 borsagundem.com

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, "Asgari ücret işçilerin ve kamuoyunun beklentisini karşılamadı" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti oy çokluğuyla, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirledi. Komisyonda görev yapan işçi kesimi karar toplantısına katılmadı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Komisyonda işçi kesimini temsil eden üyelerle birlikte yapılan toplantıdan sonra açıklama yaptı.

Atalay, açıklamasında şunları söyledi:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimi adına görev yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsilcileri, bugünkü mevcut sosyal ve ekonomik şartlarda, 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir. Kamuoyunun beklentisi de giderilmemiştir. Asgari ücretin yürürlükte kalacağı dönem boyunca meydana gelecek fiyat artışlarının gerisinde kalması söz konusudur. Ücretli çalışanların satın alma gücü bu nedenle azalmaktadır. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirler uygulanmalıdır.

Asgari ücret çalışmalarında işçi kesimi öncelikle “çalışanların kendileri ve aileleri için insana yakışır bir gelir” elde etmeleri için çaba göstermiştir. Ancak bu talebimiz dikkate alınmamıştır. Yaklaşımımız işveren ve hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınmış olsaydı, işçi kesiminin de onayıyla asgari ücretin oybirliğiyle tespit edilmesi ihtimali ortaya çıkabilirdi.

Asgari ücreti belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Kamuoyunun beklentisi maalesef karşılanmamıştır. Özelikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel meselesi olan asgari ücretin işçi kesiminin savunduğu ilkeler çerçevesinde karara bağlanması, ülkemiz çalışma hayatı açısından önemli bir açılım sağlayacaktı.

Anayasada asgari ücretin tespitinde “çalışanların geçim şartları” göz önünde bulundurulması hükmü yer almaktadır. Ancak TÜİK bu konuda bir çalışma yapmaktan kaçınmıştır.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda görev yapan işçi temsilcileri, bu görüş ve düşüncelerle çalışmalara katkı yapmış ve asgari ücretin bu çerçevede belirlenmesi için çaba göstermiştir. Ancak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücret olması gereken asgari ücret -bir kez daha- pazarlık konusu edilmiş ve karar oy çokluğuyla, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlenmiştir. İşçi kesimi alınan karara katılmamıştır. ”

Bakan Bilgin'den yeni asgari ücrete ilişkin açıklama

 

Asgari ücret belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)23 Aralık 2022 08:48

    Sendikanın görev, rakam belirle... kabul olmaz ise masadan kalk değildir.. Gerektiğinde sendika haklarını ve isteklerini kabul ettirmek için bazı özel kararlar alabilir. Sendika çalışanları ile resimleri olmayan bu kitle, bir avuç insan ile resimler çekip ülke gerçeklerinden uzak aklmış SARI sendika olmuştur. Gir bir ücretlinin evine, gir bir ücretlinin okuttuğu üniversitelini çocuğun derdini dinle.. gir bir ilk okul da okutan 3 çocu olan asgari ücretlinin 1 gününü yaşa.. yıl 2022 beni TRT özel tv ler göstermiyor diyeceksin , aç bir youtube kanalı, sosyal medya hesabı videolar yayınla... :D  Bırakın şahin görünümlü ,Doğan arabası taklidi etmeyi... şahin mi? Doğan mı? otomobil markanı bilsinler. Koltuk işgal eden boş bir insan. Masada olmadın da ne değişti? insanlar masa ol, hakları ama masada, ama sokakta savun diye  aidat veriyor. nasıl hak savunma bu ? sus pusa bu hale geldi pıyasa. anayasal haklar, hukuk 

  • sdf23 Aralık 2022 16:58

    direksiyonu kitlenmis gazi kitlenmis araba gibi kendi etrafinda donup duruyorsun yetisemedigin yere borkunu atiyorsun biraz istop et dinlen

  • astor23 Aralık 2022 08:14

    senin masada olup olmaman cok önemli degil. zaten yıllarca onlar ne derse onu yaptın. en sonunda masadan attılarr.

  • Mustafa KARADAĞ 23 Aralık 2022 07:20

    O kadar para yönetiyorsunuz Et Süt Tavuk ürünleri TESİSLERİ kurun orada örnek ücret vererek ÖRNEK olun Önder olun Paralar faizde uyuyor Sizde KOLTUKLAR DA

  • baran23 Aralık 2022 02:53

    Yahu kardeşim trübünlere oynamayın!   Size haksızsınız demiyorum ama bir de ülkenin gerçekleri var. Küçük işletmeleri çok zorlayabilir bir ücret bu!  Elbette çok kazanan işletmeler de ihtimal ki işçi hakkından çalıyor o da ayrı bir konu. Yani konular biribirine girmiş girift hale gelmiş. Bir de insanımız özellikle genç ve orta yaş gurubu belli bir eğitimi ve mesleği olmadığı halde bulduğu işlerde çalışmayı kabullenemiyor. Küçük yaşlardan beri yüksek ideal egolarla benliğini şişiren insanların gerçekle tanışması acı oluyor. Bu mesele çok fazla boyutları ile daha uzar gider. Sonuç çok değişmez.  Çin Hindistan gibi lülkelerin şartlarını ve olağanüstü çabalarını da bir düşünelim ondan sonra yorum yapalım derim.  Ayrıca işveren dedğimiz tipler de kendilerini ve yapmakta olduğu ilşeri geliştirmeli ki bu ülkeye kalite gelsin. 

  • Mucise Reis ;)23 Aralık 2022 08:44

    Senin yanlış ekonomik adımlarının bedelini neden ücretliler çocuklarının rısklarından kesip sırtlasın ? ...Senni yanlış banka faizlerinin bedelini neden küçük işletmeler çeksin ? ..ücretli kazanırsa kobiden, küçüş işletmeden pay alır ve ayakta kalıp çarkını iç piyasa döndürebilir. ücretli 5-10 ve daha eski yıllarda maaşı ile kooperatif kurup ev alıyordu. şimdi ev alması imkansız, kredi dahi çekemiyor. Senin hatalarının bedelini kobiler ve ücretliler ödemek zorunda  değil. millete suç atıp benim hatamın bedelini ödeyin demiş :D Afrikalı su kuyusu açamıyor, evde su var şükret demek istemiş :D Biz Türk Milletiyiz ne hin, ne çin, ne afika. Dünyaya Hüküm süren milletin çocukları 1 dilim ekmeğe muhtaçsa gereği yapılır...

  • Ack23 Aralık 2022 00:39

    Tabi bskn makamdan konuşmak kolay.verecek olanı işvereni ermeni gibi görüyorsunuz.verecek olanın derdi hiç umurunuzda değil.lanet olsun öyle zihniyete.doyuramadi reis sizi bir türlü.oldu olacak işçiyi işverene ortak elinde rahatlayin

  • xyz23 Aralık 2022 00:15

    Burada herkes işveren. Herkes beştepede üç beş maaşlı. 20 yıl tek başına ülke yöneteceksin sonunda millete açlık sınırında maaş vereceksin. Sonrada bunda suçlu işçi sendikası olacak. Sevsinler sizin adaletinizi.

  • sd23 Aralık 2022 16:48

    kim isciyi sendikayi sucluyor mikser karistirici

  • Kölelik geri döndü22 Aralık 2022 21:01

    Enflasyonun düşmesi için asgari ücretlinin açlık derecesinde yaşaması gerekiyor maalesef, aksi taktirde patronlar kepenk indirir ve zaten çok az olan üretim tam olarak sıfırlanır. Peki çalışan ve emekli kesimin  içinde bulunduğu bu zorluğun sorumlusu kim? Bence her şeyden önce aynaya  bakarak öz eleştiri yapalım, sonra kimi suçlayacaksak suçlayalım. Daha kötüsü geleceği ve hayalleri yok olan çok büyük genç nüfus ne olacak?

  • baran23 Aralık 2022 03:02

    Tamam doğru söylüyorsun da genç nüfus dediğimiz arkadaşların acaba nasıl bir beklentileri var ve bu beklentilerini karşılamak için ne kadar uğraşmışlar?  Dünyanın kendi etrafında döndüğünü zan eden her konuda bilgi arz eden  egosunu şişiren saçma sapan bir güruh var ki bunların gerçek hayatla pek bağlantıları yok.  Bir de Çin Hindistan gibi ülkelerde aç kalmamak için her işe gözü kapalı katlanan insanları düşün. Hangi ülke kalkınır?  Sızlanmakla hayatın gerçekleri değişmiyor. 

  • Az cok 22 Aralık 2022 20:48

    Problem asgari ücret kac olduğu değil, problem enflasyon. Yılbasından sonra zam furyası geliyor, bütün işverenler asgari ücret zam geldi deyip, sattıkları ürenlere zam yapacaklar..

  • Haakan22 Aralık 2022 20:30

    Türk-iş beklentileri karşılamadı diyor. Karşılanan kadar üyelerinden sendika aidatı alma, yapabilirmisin bunu. Çoooooooook zor. Üfürmeyle olmuyor bu iş sayın başkan

  • T.C22 Aralık 2022 19:43

    Sendikalı çalışan olarak 10 yıllık elemanla yeni elemanın saat ücreti esitlendi ne güzel ekonomi şimdi hepimiz asgari ücrete çalışıyoruz!!!!

  • Casper22 Aralık 2022 20:10

    Boşunamı söyledik şimdiye kadar. Sendika bitmiş uşak ve köle olmuştur. Neden çünki koltuk iyi, para ve menfaat iyi, imkanlar sınırsız

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM22 Aralık 2022 19:32

    Bizi yalnız bırakıp kaçtın  en kolay yolu seçtin.

  • VS22 Aralık 2022 18:31

    karşılatsaydınız o zaman sizin işiniz ne

  • vr22 Aralık 2022 16:15

    tuzu kurular bos keseden sallayin nasil olsa sizin cebinizden cikmiyor

  • HACI AHMET ÖZBİLEN22 Aralık 2022 16:14

    Hadi ordan masadan kaçtın korkak seni.senin görevim çıkıp basın önüne show yapmak mı.işciler memurlar sizleri ne için seçiyor.böyle konuşması kolay sizin tuzunuz kuru.yattığınız yerde binlerce para alıyorsunuz.yılda bir defa sizlere iş düşüyor ondan sonra yatıp turuyorsunuz.

  • Casper22 Aralık 2022 20:00

    Seninde ne dediğin belli olmuyor bukalemun gibisin

  • VATANDAS22 Aralık 2022 15:59

    sahnede kullanilan mekanizmalardan sadece 1i sendikalar...kendisien tavsiyesm son 2 senede tum avrupada maaslarda ne olmus gitsin onu arastirsin...tayyip erdogan su anda dunyada acik ara en comert lider...hem de kendi vatandasi kendi parasina bu kadar tecavuz edip de kendi kendine bela olan hhırsız sermaye sınıfıyla dunyanin en aptallik kaynakli tek enf u kendileri uretmis olduklari halde hem de..bu ulkede azginlik sorunu var zengini tatmin olmaz asalagi asla istemeye doymaz belescisi armut pis agzima dus...enf u yaratani enfn da sikayaet eder...daha munafik bi toplum yok dunya ustunde malesef...para soz konusu oldugunda...