E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk çeliğine talep artacak---

Türk çeliğine talep artacak

Türk çeliğine talep artacak
18 Mart 2022 - 08:25 borsagundem.com

AB'nin Rusya ve Belarus'tan çelik ithalatını yasaklamasının Türkiye'nin çelik ihracatını artıracağı bildirildi. Sektör yetkilileri, kotaların düzenlenmesi ve enerji maliyetlerindeki artışın, Türk çelik ürünlerine talebi artıracağını görüşünde.

Rusya-Ukrayna savaşının çelik sektörüne etkileri derinleşiyor. İki ülkeden sevkiyatlarda sıkıntılar yaşanırken, ani yükselen hammadde fiyatları ise piyasada fiyat belirlemeyi zorlaştırıyor. Savaş, AB’li çelikçileri ise çok daha fazla etkiledi. Birçok firma artan enerji maliyetlerinden dolayı üretimi durdurmak zorunda kaldı. Son günlerde ise Avrupa Komisyonu’nun Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Rusya ve Belarus’tan çelik ithalatını yasaklaması arz tarafında sıkıntılara yol açtı.

AB, bunun için kotalarda düzenlemeye giderek, ülkelerin çelik ihracat payını artırdı. Nisan-Haziran kota dönemi için Komisyon Rusya’nın sıcak sac, inşaat demiri, filmaşin, kutu profil ve geniş kaynaklı boru ürünlerinde toplam 600 bin ton olan kotasını diğer ülkelere paylaştı. Belarus’un yaklaşık 80 bin ton olan ürün kotası da diğer ülkelere dağıtıldı. Kota düzenlenmesinin Türkiye’ye olumlu yansıyacağını belirten sektör yetkilileri, “Bu durumda AB’ye çelik ihracatı daha artacak. Korumacılık önlemlerinin kaldırılmasına kadar sürecin devam edeceği de öngörülüyor. Ayrıca AB’de yaşanan arz sıkıntısının AB’nin ABD’ye ihracatını da azaltacak. ABD pazarına ihracatımız daha da artacak” dedi.

"Kotalar kaldırılabilir"

Çelik sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Çelik İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, “AB’de şu anda enerji sıkıntısı ve maliyetleri maksimum seviyede bu da çelik üretimini neredeyse imkansız kılıyor. Rusya ve Belarus’tan çelik ithalatının yasaklanması ve kotalarda düzenlemeye gidilmesi çelik sektörünü olumlu etkileyecek. Çünkü AB, hammadde açısından en önemli kaynak. Orada üretimin gerilemesi ve arz sıkıntısı bizim hammaddeye erişmemizi kolaylaştırır ve ucuz üretim imkanı sağlar. Bu durum kotaların kaldırılmasına kadar gidebilir.

Ayrıca AB’nin ABD’ye ihracatını da azaltacak bu durum bize pazar açacak özellikle ABD pazarına ihracatımız daha da artacak” dedi.

Türkiye, Güney Kore, Hindistan tedarikte öne çıkacak

Yükselen Çelik CEO’su Barış Göktürk ise, savaşın küresel çelik tedariğinde sıkıntılara yol açtığını, ancak bazı ülkelerin tedarik noktasında öne çıkacağını belirtti. Göktürk, “Türkiye, Güney Kore, Hindistan öne çıkacak ülkeler olacak. Türkiye konumuyla AB pazarında kritik bir rol oynayacak. Özellikle kotaların kaldırılması ya da yeniden değerlendirilmesi söz konusu olacak” diye konuştu.

"Türkiye çıkışlı çeliğe talep artacak AB ve ABD’nin çelik tedariğinde alternatif ülke olabiliriz"

Rusya’nın dünyanın 5. büyük çelik üreticisi ve ikinci büyük çelik ihracatçısı olduğunu dile getiren Dalbeler, “Rusya ve Ukrayna, dünya ihracat piyasasında yüzde 15’lik bir paya sahip. Bu payın ortadan bir anda kalkması sıkıntıları beraberinde getirir” diye konuştu. Batılı ülkelerin Rus oligarklara yaptırım uygulamasının dünya çelik üretimini olumsuz etkilediğini ifade eden Dalbeler, “Özellikle oligarkların içinde çelik üretiminde dünyanın önde gelen firmalarının sahipleri yer alıyor. Bu yaptırımlar dünya çelik üretimini de olumsuz etkiliyor. Ancak Türk çelik sektörü bu durumu lehine çevirebilir. AB ve ABD’nin çelik tedariğinde alternatif ülke olabiliriz. Savaş kısa sürse de Rusya çıkışlı çeliğe yönelik ambargoların devam edecek olması, Türkiye çıkışlı çeliğe talebi artıracak” diye konuştu.(Dünya- Erkan Çakan)

Petrolde fiyatlar yeniden yükselişe geçti

 

Altında yeni alım furyası ne zaman başlar?

 

Borsada metal fırtınası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tornaci19 Mart 2022 23:42

    İç tüketime yetmeyen üretimin dışarı ihraç edilmesi ancak yerli imalatciyi bitirir.nitelikli çelik üretiminde zaten ülke olarak yetersizdik.simdi sıkıntılar daha da buyuyecek

  • Ziyaretçi18 Mart 2022 23:19

    istedikleri kadar çok büyük üretici veya ihracatçı olsun hisseleri yani Türk şirketleri kolaylıkla satın alınır sürekli değersizleşen lira yüzünden ödeme krizi çıktığında kelepir fiyatına hepsi satılacak yabancılara

  • Hasan Iyisaraç18 Mart 2022 13:05

    KRVGD uzun vadeli düşünülmesi gereken hisse 3 göstergesi al gösteren tek hisse.

  • HASAN TOSUN18 Mart 2022 09:24

    bizim üretimimiz yetmez,rusyadan alıp kar koyarak satmalıyız

  • Doğru tespit18 Mart 2022 09:57

    Bu talebi Türk şirketler karşılayamaz. Örneğin Ereğli çoğunu iç piyasaya satıyor ve 6 aylık siparişleri şimdiden dolu.