E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTurizmdeki zayıflama cari açığı vuruyor ---

Turizmdeki zayıflama cari açığı vuruyor

Turizmdeki zayıflama cari açığı vuruyor
11 Ağustos 2015 - 16:59 borsagundem.com

Haziran ayında cari açık 3,4 milyar dolar ile 23,0 milyar dolarlık piyasa öngörüsünün üzerinde geldi

''Haziran ayında cari açık 3,4 milyar dolar ile 2,9 milyar dolarlık tahminimizin ve 3,0 milyar dolarlık piyasa öngörüsünün bir kez daha üzerinde geldi. Tahminimizdeki sapma TÜİK’den aldığımız turizm gelirlerinin ödemeler dengesindeki miktardan daha fazla olmasından kaynaklandı. Öte yandan 12 aylık birikimli cari açık Mayıs ayındaki 45,5 milyar dolar seviyesinden 44,7 milyar dolara geriledi. Ancak geçmişe yönelik revizyonlar yıllık cari açığı 0,8 milyar dolar genişletti.

İyi tarafta, enerji hariç birikimli cari denge Nisan ayından bu yana açık vermeye devam ediyor. Bu durum 2.çeyrekte de iç talebin büyümeyi destekleyeceğine işaret ediyor
Finansman tarafında, kısa vadeli sermaye akımlarındaki çıkış büyük ölçüde hız kesti. (Mayıs -5,7 milyar dolar, Haziran -0,2 milyar dolar). Tahvil piyasasından 0,5 milyar dolarlık çıkış kısa vadede etkili olmayı sürdürdü. Merkez Bankası öncü verilerine göre tahvil ve hisse senedi piyasasında çıkışlar Temmuz’da devam edecek (sırasıyla 0,4 ve 0,5 milyar dolar).
Uzun vadeli sermaye akımları da önceki aya kıyasla hız keserek 2,9 milyar dolara geldi (Mayıs: 9,0 milyar dolar). En büyük destek şirketlerin 2,3 milyar dolarlık net uzun vadeli borçlanmasından geldi.

Yılın ilk yarısında ise büyük ölçüde tahvil piyasası kaynaklı portföy çıkışı 4 milyar dolara ulaştı (2014 ilk yarı:10 milyar dolar giriş). Ancak bu çıkış bankaların borçlanması ve net hata noksan kalemindeki kayda değer giriş ile büyük ölçüde telafi edildi.
Haziran ayındaki 1,4 milyar dolarlık çıkışa rağmen net hata noksan kaleminden yılın ilk yarısında 10 milyar dolarlık güçlü bir giriş oldu. Son olarak Haziran’da devam eden rezerv azalması ile yıl başından bu yana resmi rezervler 4,5 milyar dolar eridi.

Özetle, cari açıktaki yıllık düzetmedeki ivme kaybı Haziran’da da sürdü. Yılın geri kalanında İran’la Batılı ülkeler arasındaki anlaşmanın da katkısıyla petrol fiyatlarında görülen gerilemenin etkisiyle cari açıktaki düzeltmenin tekrar hız kazanabileceğini düşünüyoruz.
2015 yılı ortalama petrol fiyatı tahminimizi 64 dolardan 55 dolara indirdik. Ancak enerji faturasındaki azalmanın bir kısmının harcamalara yönlendirilmesi nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle 35,7 milyar dolar olan yıllık cari açık tahminimizi koruyoruz.''
İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • M11 Ağustos 2015 18:17

    Kazikla tourists yin use iyi geliyorlar

  • turizmci11 Ağustos 2015 18:00

    normaldir. sen havaalanında ki araca D2 si yok diye ceza yazar aracı bağlarsan, son dakika müsterisini araca bindirip transfer yaparken durdurup isim listesi yok diye ceza yazarsan. üstüne transfer yapmıyorsun denilip tur yapıyorsun diye ceza yazarsan daha çok ağlarsınız.