E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTurhan arızaya açıklık getirdi---

Turhan arızaya açıklık getirdi

Turhan arızaya açıklık getirdi
23 Temmuz 2014 - 13:09 borsagundem.com

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, iki gündür üst üste gelen arızalara ilişkin açıklama yaptı

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Borsa İstanbul'da meydana gelen arızalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Turhan, arızaların değişim nedeniyle olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Değişim yapıyoruz, hiçbir şey yapmazsanız hiç hata yapmazsınız. Geldiğimden beri bu sistemlerin yükümüzü taşıyamadığımı, varmak istediğimiz yere götüremeyeceğimizi söylüyorum. Dünkü olay bir IT sorunu, ama bizden kaynaklanmıyor. Bugün yaşanan sorun ise bir yazılım sorunu değil. Bir daha hatanın yaşanmaması için borsa olarak önlem aldık. Sistem kendini 09:30 yerine 10:55'de başlatmaya çalıştı, bu operasyonel bir hata. Yani üst üste iki gün bilişim sorunu yaşanmadı. BİST'in önümüzdeki yıl Nisan'dan itibaren kullanmaya başlayacağı ultra sistemin kodunu arkadaşlarımız yazıyor. Bizim gecime süremiz 50 mili saniyeydi 1 mili saniyeye düşürdük. Nasdaq sisteminde gelecek yıl Nisan başında teste geçeceğiz, 1 Temmuz 2015'te yeni seans salonumuzda yeni sistemle başlayacağız. Yeni sistemde hedefimiz yüzde 99.9995 sürekliliği sağlamak. Bizim hazır olmamız yetmiyor, aracı kurumlarımızın da hazırlıklarını tamamları ve yeni ssiteme hazır olmaları gerekiyor. İTÜ ile bir anlaşma gerçekleştirip, aracılık sektörüne finans yazılımları, çözümlemelerine destek sağlayacağız. Takasbank'ın da önemli bir çaba içine girmesi gerekiyor. Nasdaq yazılımının takas ve risk bölümleri de var. 2015 senesi Türkiye'de sermaye piyasalarının tepeden tırnağa değişeceği bir dönem olacak. Herhangi bir sabotaj kesinlikle sözkonusu değil. Yaşadığımız bütün arızlaarı anında SPK'ya iletiyoruz, onlar da inceliyorlar. SPK ile ilişkilerimiz her zaman son derece yapıcı ve olumlu oluyor. Bundan sonra bu arızaların gerçekleşmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız."

Turhan, Borsa İstanbul kotundan çıkmak isteyen şirketlere ilişkin ise şunları kaydetti:

"Halka açıklık, işlem hacmi, likidite bizim için önemli, çıkış için başvuran 5 şirketin toplam ağırlığı binde 2. Borsadan çıkmak isteyen şirketlerin hepsiyle görüştük, benzer durumda olan 20 şirket daha var. Arkadaşlarımız 500. şirket ziyaretini tamamladılar, bunların 5 tanesi halka açılıyor, 139 tanesi programa aldıklarını söyledi. Uluslararası bir pazar kurmak istiyorsak giriş ve çıkışın serbest olması gerekiyor. Bu konuda SPK'yı eleştirenler oldu, bu çok haksız bir eleştiri. SPK'nın bu konudaki kararı son derece yerindedir. Bu endişelere gerek yok, giriş-çıkışın serbest olması sistem açısından mutlaka sermaye piyasasını destekleyecek bir şeydir. Biz oyunu bir üst lige taşıyacağız, ana şirketi ikna edeceğiz ve İstanbul'da ikinci kez kote edilmesine çalışacağız."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çakır24 Temmuz 2014 13:00

    İbrahim bey nagsad yazılımı kurdurdunuz 1200 madde nedir içeriğini açar mısınız dümen kimde yerli yazılım olamaz mıydı sizin bize açıklayacak çok sayfanız var gibi 1200 sayfa

  • Yatırımcının Ahı23 Temmuz 2014 16:06

    Yatırımcının Ahı batıracak borsayı.

  • İ S T İ F A 23 Temmuz 2014 13:29

    Dünyada kabul gören bir kriter iken Maalesef Türkiye de unutturma politikası aracı olarak yer alıyor ..