E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTüm dünyada piyasalarda kırmızı alarm ---

Tüm dünyada piyasalarda kırmızı alarm

Tüm dünyada piyasalarda kırmızı alarm
24 Şubat 2022 - 08:51 borsagundem.com

Piyasalar büyük bir endişe içinde Rusya’nın başlattığı Ukrayna harekatını izliyor... A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan 'sonunu bilmiyoruz' başlıklı günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu sabah erken saatlerde Ukrayna'nın Donbass bölgesinde özel bir askeri operasyona izin verdiğini, Ukrayna ordusundaki askerlere de "Silahlarınızı derhal bırakmanızı ve evinize gitmenizi rica ediyorum. Bu talebi yerine getiren Ukrayna ordusunun tüm askerleri, muharebe bölgesinden serbestçe ayrılabilecek ve ailelerinin yanına dönebilecekler." Açıklamasından bulununca tüm dünya kırmızı alarma geçti.

Zaman çizelgesine baktığımızda ise Putin'in açıklamaları ; Amerika Birleşik Devletleri'nin Rusya'nın Ukrayna sınırları yakınına yaklaşık 150.000 asker yerleştirdiğini söylemesinin ve Rus destekli ayrılıkçıların artan Ukrayna saldırganlığına karşı askeri yardım için kendisine başvurmasının ardından geldi.

Dün biraz bunun tedirginliği vardı ama piyasa iyiyken kimse kötümserliği görmek istemez. Piyasa , ABD ve AB'nin açıkladığı yaptırımların ne kadar zayıf olduğu ve bir işgali fiyatlaması yapma niyetinde olduğunun sinyallerini veriyordu.

Asıl endişe, Avrupa'nın Rus gazıyla bağlantısının kesilmesidir. AB böyle bir arz şokuyla baş edemez ve ekonomik olarak zayıflatıcı olacak olan talebi dizginlemek zorunda kalır, daha yüksek enerji fiyatları ve küresel ekonomik büyüme söz konusu olduğunda tökezlemenin başladığı süreç gelir. Piyasalar artık risk almak da iştahsız olacaktır ve diplomatik yolların nasıl aranacağına odaklanacaktır.

S&P vadeli işlemleri, Putin'in doğu Ukrayna'da askeri operasyona izin vermesinin ardından %2,5 düştü. Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri 2014'ten bu yana ilk kez varil başına 100 doları gördü. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi ve Avustralya hisseleri %3'ten fazla, Nikei %2,4 ekside. Dolar endeksi 0,267 artarak 96.444'e yükseldi ve son olarak Euro, %0,38 değer kaybederek 1,1266 dolardan işlem görmekte.

Paranın gittiği yerlere bakalım ; spot altın, %1.2'den fazla artışla 1.930.86$'a çıkarak Ocak 2021'in başından bu yana en yüksek seviyesini gördü., ABD 10 yıllık tahvil getirisi %1,977'den keskin bir şekilde %1,9165'e, 2 yıllık faiz de %1.6'dan %1.5358'e düştü.

Borsada açığa satış tedbiri alındı

 

Metal fiyatları Rusya-Ukrayna gerginliğinin artması ile yükseldi

 

Günün önemli şirket haberleri 24/02/2022

 

Rus piyasalarında işlemler durduruldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)