E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTÜFE ve bankacılık krizi sonrasında piyasaların kafası karışık ---

TÜFE ve bankacılık krizi sonrasında piyasaların kafası karışık

TÜFE ve bankacılık krizi sonrasında piyasaların kafası karışık
15 Mart 2023 - 08:27 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

ABD’de gündemin durulmadığı son haftalarda Silikon Vadisi ve Signature bankasının iflasından sonra gözlerimizi ADB enflasyonuna çevirdik. Merakla beklediğimiz ABD’de şubat ayında yıllık enflasyon %6,4’ten % 6’ya geriledi. Enflasyon yıllık olarak beklenti doğrultusunda geldi. Aylık bazda ise enflasyon %0.4 oldu ve aylık bazda da manşet enflasyon beklenti doğrultusunda gelmiş oldu. Şubat ayındaki ABD enflasyonun yıllık bazda %6’lık bir oranla %0,4 arttığını göstermesinin ardından yatırımcılar da rahatladı, çünkü beklenenden daha güçlü verilerin Fed’in enflasyonla savaşmak için daha fazla faiz artışı yapacağı endişelerine su serpilmiş oldu.

Fakat Powell’ın daha önceki konuşmalarından hatırlayacağımız üzere çekirdek enflasyon faiz kararı açısından daha önem taşıyan bir gösterge. Çekirdek TÜFE, enerji ve gıdayı hesaplamalarının dışında tuttuğu için manşet TÜFE’den ayrışıyor. Enerji ve gıda tarihsel olarak daha oynaktır ve bu nedenle çekirdek TÜFE, gerçek enflasyon hakkında daha iyi bir fikir verebilir. Sonuç olarak Fed, çekirdek TÜFE’ye daha fazla dikkat ediyor. Çekirdek enflasyon ise aylık %0,4’ten %0,5’e yükselirken yıllık bazda %5,6’dan %5,5’e geriledi. Enflasyon verileri Fed’e faiz oranlarını artırmasını söylüyor, ancak son günlerde patlak veren bankacılık krizi Fed’e faiz oranlarını düşürmesini ve para basmasını söylüyor.

Öte yandan Tüfe ve bankacılık krizi sonrasında piyasaların kafası oldukça karışık ve oldukça farklı fiyatlamalar yapılıyor. Goldman Sachs, Barclays, Wells Fargo 22 Mart FOMC toplantısında faiz artırımı beklemediklerini açıklarken, Nomura 25 baz puan indirim beklediğini duyurdu. Fed Fund kontratlarında ise yatırımcılar 25 baz puanlık faiz artırımını %70 ihtimalle fiyatlarken, Fed’in pas geçmesini yaklaşık %30 ihtimalle fiyatladılar. Açıklanan rakamlar, Fed’in enflasyonla mücadelesinin zorlu olacağını gösteriyor. Fed’in Silicon Valley Bank’ın iflasıyla artan finansal istikrar riskleri ve enflasyon sorunundan hangisini önceliklendireceği hala soru işareti.

Faiz artışı beklentilerinin hafiflemesi sonrasında ABD borsaları ortalama %2 primlendi. Ardından yaşanan ABD-Rusya uçak krizi ile bir miktar törpülense de gün pozitif tarafta kapandı. Güvenli liman olan altın ve tahvillerde geri çekilme yaşandı. Dolar endeksinde ise geri çekilme devam ediyor.

Asya piyasaları sabah açıldığı gibi yeşillendi. Wall street’te olduğu gibi bir rahatlama işareti gösterdi. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi SVB’nin çöküşünün son günlerde yoğun satışları tetiklemesinin ardından Salı günü %1.7 düşmüştü. Bu sabah itibariyle ise %1,44 yukarı yönlü hareket ederek adeta canlandı.

Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi bu sabah ki açılışla birlikte %0.33 artarken, Japon Nikkei endeksi yatay seyrediyor.

Aynı zamanda Çin’in 2023’ün ilk iki ayındaki sanayi üretiminin bir önceki yıla göre %2,4 artarak Aralık ayında görülen yıllık %1,3’lük artıştan daha da hızlandığını göstermesi Asya tarafında pozitif seyri destekledi. Çin hisse senedi piyasası%0,46 daha yukarıda seyrederken Hong Kong’un Hang Seng endeksi (. HSI) %1,4 arttı.

Petrol fiyatları bu sabah itibariyle yükselerek 3 ayın en düşük seviyesinden geri döndü ve Çin’in talebine ilişkin daha güçlü bir bakış sonrasında önceki günkü düşüşü telafi ederek toparlandı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,8 artarak varil başına 78,07 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri (WTI) varil başına 72,03 dolara çıkarak %1,0 değer kazandı.

Yurt içinde konut satışları ve Merkezi Yönetim bütçe rakamlarının izleneceği yeni günde, yurt dışında Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD üretici fiyatları ve perakende satışlar öne çıkıyor.

Asya borsaları Wall Street'teki toparlanmayla pozitif seyirde

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (15/03/2023)

 

Cumhurbaşkanlığın'ın 'seçim' genelgesi Resmi Gazete'de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)