E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTSPAKB'nin statü taslağı ortaya çıktı---

TSPAKB'nin statü taslağı ortaya çıktı

TSPAKB'nin statü taslağı ortaya çıktı
11 Ocak 2014 - 07:01 borsagundem.com

SPK, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında yapısı ve statüsü değiştirilen TSPAKB'nin taslak detaylarını sızdı

SPK’nın hazırladığı taslağa göre, daha önce de öngörüldüğü gibi, yatırım kuruluşları, portföy yönetim şirketleri, kollektif yatırım kuruluşları ve SPK’nın uygun gördüğü finansal kuruluşlar birlik çatısı altına girecek. Hürriyet'in haberine göre, şu anda 7 olan yönetim kurulu üye sayısı ise 11’e çıkarılacak. Bu 11 üyenin 2’si bağımsız üye olarak SPK tarafından atanacak.

MAAŞLARA MÜDAHALE

Taslaktaki en dikkat çekici madde ise, SPK’nın atayacağı 2 bağımsız üyenin maaşının birlik genel sekreterinin maaşının yarısı kadar olacağının belirtilmesi. Taslakta ayrıca birlik çalışanlarının maaşlarının da SPK’nın ‘uygundur görüşü alınarak’ belirlenmesi öngörülmüş. TSPAKB’nin ya da yeni adıyla Sermaye Piyasaları Birliği’nin Barolar Birliği, Mimarlar Odası gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından biri olduğu dikkate alındığında, bu tür birliklere ilişkin yapılanma örneklerinde, taslaktaki uygulamalara benzer düzenlemelerin bulunmadığı vurgulanıyor. Birliğin yönetimine bağımsız üye atanması ve bunların da SPK tarafından belirlenmesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, konuyla ilgili itirazlarını SPK’ya bildirmek üzere bir çalışma yürüttü. TSPKAB yönetiminin Aralık ayı başında SPK tarafından kendilerine ulaştırılan taslağı incelediği ve 17 Aralık’ta SPK’ya taslağa ilişkin görüşlerini aktaran bir rapor gönderdiği öğrenildi. SPK’ya gönderilen raporda, birbirinden farklı yapıda çok sayıda finansal kuruluşun aynı çatı altında toplanmasının yaratacağı sakıncalara dikkat çekilirken, aralarında ciddi çıkar çatışmaları olabilecek meslekleri icra eden kurumların bir araya getirilerek, tek bir meslek örgütü çatısı altında toplanmasının uygun olmayacağı kaydedildi. SPK’ya gönderilen raporda, değişikliklerin ve bağımsız üyelerin atanmasının, Anayasa’nın kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ilişkin düzenlemelerin anlatıldığı 135’inci maddesine ve Sermaye Piyasası Kanunu’nun 17’inci maddesine aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KALENDER12 Ocak 2014 12:02

    BİRLİK BAŞKANINI MUTLAKA YATIRIM KURULUŞLARI BELİRLEYEBİLMELİ. SPK'NIN ATADIĞI HİÇBİR ÜYE OLMAMALI. AKSİ TAKTİRDE BU BİRLİĞİN VARLIĞI SORGULANABİLİR HALE GELECEKTİR.

  • Misafir12 Ocak 2014 01:26

    Aracı kurumların yerinde olsam bu Birliği, SPK'nın da isteği olduğu için tamamen SPK'ya bırakırım. Anayasal (?) haklarını kullanıp bir Dernek çatısı altında örgütlensinler. Dernek faaliyetleri ile mesleklerine çok daha fazla katkı sağlayabilirler.

  • GüçBende11 Ocak 2014 13:12

    SPK kendisine bağlı, kendisine yeni bir daire başkanlığı kuruyor anlaşılan. Hayırlı olsun.

  • nazik11 Ocak 2014 12:12

    Bir ALİ İHSAN KARACAN vardı SPK başkanı..Demir yumruk gibi ezdi geçti piyasaları..yatırımcı filan kalmadı borsada..şimdi SPK da olağanüstü yetkiler istiyor.. Beyler piyasada yatırımcı kalmadı onun çaresine bakın..

  • SPK mı FBI mı11 Ocak 2014 11:46

    SPK piyasaları geliştireeğine devamlı yasaklayıcı cezalandırıcı ve tüm yetkileri elinde olan bir kurum yaratmak piyasanın diğer oyuncularınıda kendisinin kölesi olarak görüyor. Kendilerini FBI gibi görüyorlar galiba..

  • Esasa Gelin11 Ocak 2014 09:59

    Bu SPK artık insanların aldığı ücretler açısından kıskançlığı bırakıp, işin esasına girsin ve düzenlemelerini hukuksal zeminde yapsın lütfen!