E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTokat'ta varsa her yerde olabilir---

Tokat'ta varsa her yerde olabilir

Tokat'ta varsa her yerde olabilir
31 Ocak 2021 - 09:53 borsagundem.com

Korona virüs salgınında vaka sayılarında artış yaşanması ve 17 farklı ilde mutasyonlu virüs görülmesinin ardından uzmanlar “rehavete” kapılmama uyarısı yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Türkiye’de mutasyonlu virüs tespit edilen vatandaş sayısının 128’e yükseldiğini, 17 şehirde İngiltere varyantının görüldüğünü açıkladı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan dün uyarılarda bulunarak “Bu durum mutasyonlu virüsün Türkiye’de yayılımda olduğunu gösteriyor. Zira hepimiz düşünmeliyiz ki, mutant virüs eğer Tokat’ta görülüyorsa, İstanbul veya Ankara’da da görülme ihtimali söz konusu olabilir” dedi.

Mutasyonlu virüsün bulaşıcılığının yüksek olduğunu belirten İlhan vatandaşları uyararak şunları söyledi: “Ocak ayı başında İngiltere’deki bilim insanları ile konuştuğumuzda ya da oranın Sağlık Bakanı’nın açıklamalarına baktığımızda bulaş ihtimalinin yüksek olduğunu, öldürücülüğün yüksek olmadığını söylemişlerdi. Şu an diyorlar ki ‘evet bulaştırıcılık fazla; ama vefatlarda da yüzde 30’a yakın artış söz konusu olabilir, yani öldürücülüğü de artabilir’. Eğer böyle olursa çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Mutant virüsün ülkemizde olduğunu biliyoruz. Hatta bir hesap yapmak gerekirse, yüzde 30 artış olduğunu söyleyebiliriz; çünkü vaka sayılarımız 5 binden 7 binli rakamlara çıktı. Burada hem mutant virüs etkili olmuş olabilir hem de vatandaşların hafta sonu bir araya gelmesi, aşının başlamasıyla beraber rehavete kapılması, maske ve fiziksel mesafeye önem vermemesi etkili olmuş olabilir. Bu durum daha net bilinmediği için yapılacak tek şey korunmaya dikkat etmektir. Bilim Kurulu’nda Türkiye’deki tüm virüsün izlendiği gibi mutasyonlu virüsün de detaylı izlenmesi yapılıyor. Acaba ‘İngiltere’den mi yoksa Güney Afrika’dan mı geldi diye bununla ilgili bir detaylandırma yapılıyor. Ayrıca olası tedavi değişimleri söz konusu olursa bunun da değerlendirilmesi yapılıyor.”

Kovid-19 vaka sayılarını düşürmede kısıtlamaların önemini de vurgulayan İlhan, “En azından en çok risk altında olan büyüklerimizin ikinci doz aşısını olmasını, sağlık çalışanlarımızın ikinci doz aşısının tamamlanmasını bekleyip ondan sonra belki kısıtlamaların yavaş yavaş azaltılmasını konuşmak daha doğru olacaktır. 15 Mart’tan sonra kısıtlamaları tekrar konuşabiliriz” dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal da mutasyonların, virüsün kontrolsüzce yayılma şansı bulduğu için ortaya çıktığını vurgulayarak şunları söyledi: “Biz yurt dışından bu mutasyonlu virüsü almasak bile Türkiye’deki vaka sayıları yüksek seyrederse Türkiye’nin kendi içinde başka bir mutant suş (değişmiş gen) ortaya çıkabilir. Aşılama, bağışıklık çok önemli. Vaka sayılarını mutlaka düşürmeliyiz ki kendimize özgü bir mutant suş ortaya çıkmasın. Virüsün tipine göre aşılarda da geliştirmeler, değiştirmeler mutlaka olacaktır. Koruma tedbirlerini devam ettirmek zorundayız. Aşı olanların ve hastalığı geçirenlerin bile hastalık taşıyabileceğini göz önüne alıp maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya devam etmesinden başka çaremiz yok.”

Dünya genelinde korona vaka sayısı 103 milyonu aştı

Borsada geri çekilmeler alım fırsatı

Yükseliş trendi kırılan BIST-100’de satışlar devam edecek mi?

İnternetten borsa eğitiminde ‘Portföy Sigortasına Giriş’te strateji fırtınası esecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş01 Şubat 2021 01:16

    Getirin kardeşim bir an önce 160 milyon aşıda hepimiz aşılanalım be...

  • baturayersin31 Ocak 2021 17:51

    havaalanları açık normaldır taksimde yabancı her türlü kayak oteleri açık vatandaşı sözde önlem alıyorlar yasak varsa herkese eşit degil tiyatrolar sinemalar lokantalar kapalı avtde gündüz seyircili yayın yapıyorlar sizin adaletiniz buraya kadar 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU31 Ocak 2021 14:39

    Tokat Anadolunun tam merkezinde buraya bir ajan kanalıyla getirildiğini düşünmekteyim daha önce de zehirli keneler Tokat ta ilk çıkmış tam Anadoluya Tokat tan yayılmış idi.şimdi de ajanlar mutasyonlu virüsü Tokat a insanların üzerine saldılar tüm ülkemize yayılması için diyorum.

  • Bay x31 Ocak 2021 10:34

    Ölüm korkusu Allah korkusunun önüne geçirmeye çalışılıyor herkesi korkurkutmak üzerine kuruldu bütün yayın organları önleminizi alacağız gerisini allaha bırakacağız eninde sonunda bireyden öleceğiz korku imparatorluğu sananlara yazıklar olsun

  • Asi31 Ocak 2021 11:18

    Allah korkusu evet, oyle korkutmus ki hemde cehennemle cayjr cayir yakacakmis, :))