E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiTofaş ve Ditaş Doğan sorusu---

Tofaş ve Ditaş Doğan sorusu

Tofaş ve Ditaş Doğan sorusu
27 Şubat 2024 - 09:11 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...


YURT DIŞI GELİRLERİNİ ARTIRMALI

SORU- Tofaş Oto hissesi neden bir düşüş eğiliminde? Otomotiv sektöründe genel bir durum mu bu?
Hasan Gümüş

CEVAP- Borsada işlem gören hisselerin sürekli çıkması ya da düşmesi beklenmemeli. Hisselerde sürekli dalgalanmalar yaşanır. Bu dalgalar günler ya da aylar alabilmekte. Yatırımcının ise bu noktada önemsemesi gereken husus şirketin istikametinin ne yönde olduğudur. Büyüyen bir yapıya sahip şirketin kısa vadede düşüşleri olsa da uzun vadede yükselişi kaçınılmazdır. Benzer durum Tofaş Oto için de geçerlidir. Şirket uzun vadede büyüyen bir yapıya sahip. Özellikle son üç yılda kâr artışı güçlü şekilde kendisini gösteriyor. Geçtiğimiz 2023 yıl sonu kâr artışı yüzde 60,91 seviyesinde bulunuyor. Yılın son çeyreğinde sektörde gözlenen daralmaya rağmen şirket iyi bir performans sergiledi. Bununla birlikte sektörün sıkılaştırma politikalarına bağlı olarak 2024 yılında zorlanması olasılık dahilinde. Şirket de 2024’te adet bazında satışlarını yüzde 15’e kadar düşürebileceği öngörüsünde bulunuyor. Öte yandan geçtiğimiz yıl düşen yurt dışı gelirlerini bu yıl toparlayabilmesi halinde yine kârlılığında büyüme gerçekleştirebilmesi mümkün olabilecek. Tofaş Oto ise 2024 yıl sonunda 200 milyon euro yatırım harcaması yapmayı düşünüyor. Vergi öncesi kâr marjının ise yüzde 10 büyümesini bekliyor.


BEDELLİYLE BORÇLARINI AZALTIYOR

SORU- Ditaş Doğan’ın son ikidir bedelliye gitmesini nasıl yorumluyorsunuz?
İsmail Kasap

CEVAP- Şirketlerin bedelli sermaye artırımına gitmesi, finansal hedeflerine ve gelecekteki büyüme planlarına bağlı olarak gündeme gelebilmekte. Bedelli sermaye artırımı, firmaların genellikle genişleme, borç ödeme, yatırım yapma veya işletme sermayesini güçlendirme gibi amaçlarla başvurduğu bir yöntem olarak öne çıkmakta. Eğer bir şirket üst üste bedelli sermaye artırımına gidiyorsa bu durum firmanın finansal ihtiyaçları ve ileriye dönük planları hakkında önemli bir ipucu verir ki bu noktada mali tablolarına bakmakta yarar var. Gelirleri ile birlikte değerlendirildiğinde Ditaş Doğan’ın borçluluk yapısının yüksek olduğunu mali tablolarından gözleyebiliyoruz. Öte yandan firmanın son açıkladığı 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde zarar etmesi nakit sorununu artıran bir durum. Firmanın dokuz aylık faaliyet döneminde zarar yazmasında ise artan finansman giderleri etkili oldu. Şirket, gerek bankalara olan kredi borcunu azaltmak gerekse işletme sermayesini karşılayabilmek adına bedelli sermaye artırımına gittiği anlaşılıyor. Şubat 2021’den bu yana üç defa bedelli sermaye artırımına giderken ortaklardan nakit temin etmekte. Bedelli sermaye artırımlarında yatırımcıların tercih etmesi gereken husus şirketin borç ödemesi değil yatırım amaçlı kullanılabilmesidir. Aksi taktirde büyüyen değil mali yapısını korumaya çalışan bir şirket gündeme gelecektir.

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (27.02.2024)

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 27/02/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 21,54
En Yüksek: 22,10
En Düşük: 20,98
Değişim -4,69 %
FK: 0,00
PD / DD: 3,20
İşlem Hacmi 23.277.476
Toplam Adet: 1.082.609
Ağırlıklı Ort.: 21,50
Son Değer: 270,50
En Yüksek: 274,50
En Düşük: 269,00
Değişim 0,00 %
FK: 8,97
PD / DD: 3,67
İşlem Hacmi 1.621.978.801
Toplam Adet: 5.980.101
Ağırlıklı Ort.: 271,26
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)