E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL'de düşüş baskısı devam edebilir---

TL'de düşüş baskısı devam edebilir

TL'de düşüş baskısı devam edebilir
13 Nisan 2020 - 09:30 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde ABD endeks vadelileri ve Asya’daki negatif seyirle satıcılı bir seyir bekleniyor.

Fed’in 2.3 trilyon dolarlık ekonomiye yeni destek paketini açıkladığı geride kalan hafta işlemlerinde global piyasalar açısından gösterge niteliğinde olan ve yakından takip edilen S&P 500 endeksinde 1974 yılından bu yana en iyi performans gerçekleşti. Hafta genelinde 100 seviyesinin üzerinde oluşum
gösteren ve çaprazlarda primlenme eğilimi ağır basan DXY ise kararın etkisiyle artan risk iştahına paralel 99.40 seviyesine dek geri çekilme gösterdi. Yeni hafta işlemlerinde Paskalya tatili nedeniyle Frankfurt ve Londra’da hisse senedi piyasaları kapalı olacak. Bugün ABD varlıkları ise açık. Asya’da fiyatlama açısından baktığımız Japonya, Çin ve Güney Kore hisse senedi piyasaları hafta başlangıçlarını değer kayıpları şeklinde yapmakta.

Yeni haftada gündem bir kez daha global piyasalar açısından alacakları kararlar yakından izlenen OPEC+ oluşumu etrafında şekillenmekte. Pazar günü ekranlara düşen son dakika haberlerine göre, genişletilmiş kartelde günlük 9.7 milyon varil kısıntıya gidilecek. ABD, Brezilya ve Kanada ise 3.7 milyon varil ile sürece katkıda bulunacak. 2 aylık kesinti rakamının ardından düzeyler aşağı yönde
güncellenecek ve yıl sonuna dek korunacak. Asya açılışı aktif petrol kontratlarında %8’lik yükselişlerin takip edilmesine neden olurken, devamında primlerin verildiği ve tekrar yükselişlerin gerçekleştiği volatil işlemler söz konusu oldu. TSİ 08.00 civarında son fiyatlama yaklaşımları Brent ve WTI cinsi aktif kontratlarda %4-5 civarı yükselişlere işaret etmekte.

Borsa İstanbul haftaya düşüşle başladı

13 Nisan hafta işlemlerinde artık gündemin ABD’de başlayacak olan bilanço sezonu beklentilerine kayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle özellikle büyük banka rakamlarının piyasalar üzerindeki etkileşimi risk algısı açısından da belirleyici olacaktır. ABD’de açıklanacak olan perakende satışlar ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri diğer önemli makro ajanda olarak öne çıkarken, Çin’de ise
COVID-19 sonrasının ekonomik tahribatını anlamamıza yardımcı olacak Q1 GSYH verileri Cuma günü açıklanacak. Piyasa beklentileri %10 daralma rakamı etrafında şekillenmekte. IMF’nin Dünya Bankası ile birlikte gerçekleştireceği toplantılar ve global ekonomiye dair makro tahminleri de odakta olacak diğer başlık konumunda.

Yerel varlıkların fiyatlaması açısından yeni hafta gündemi BDDK’dan dün akşam itibarıyla gelen ve yasal özkaynakların %1’i ile sınırlanan (her iki bacakta) swap kararı ve devam eden uluslararası swap/repo haber akışı etrafında şekillenmekte.

BIST 100 ve dolar nasıl hareket edecek?

Bu kapsamda Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan G-20 konferansını yakından takip edeceğiz. CDS ve Londra swap faizlerinin swap limitlerine dair açıklama sonrası seyri dış fiyatlama ortamına göre lira cinsi varlıkların ayrışıp ayrışmayacağını belirleyecek. ABD endeks vadelileri ve Asya’daki negatif seyirle satıcılı bir seyir bekliyoruz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.47 değer kaybı sergilerken, BİST 100 endeksi kapanışı düşük işlem hacmi ortamında %0.70 yükselişle 115239 puan seviyesinden gerçekleşti.
10 yıllık tahvilde faizin son düzeyi %13.59, 5 yıllık ülke CDS değerinde ise 547bp ile kapanış takip
edildi.

Avrupa ve ABD piyasaları Paskalya tatili öncesinde kapalı olduklarından işlem geçmedi.

Borsa İstanbul haftaya düşüşle başladı

Yeni günde Asya fiyatlamaları değer kayıplarına işaret etmekte. TSİ 08.20/ NKY 225 %-1.80,
CSI 300 %-0.32 ve KOSPI %-1.20 ile gerçekleşmekte. CNH-CNY spreadi 102 pips seviyesinde
oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.03 ile yuanda değer kazancını ifade ediyor.

BİST 100 işlemlerinde uzun vadeli eğilim açısından 83500 bölgesini dip arayışı açısından önemli
gördüğümüzü bir süredir belirtiyoruz. Yukarı yön açısından kritik gördüğümüz iki noktadan 93200
seviyesi üzerinde kapanış olurken, 96600 bölgesi ise bir sonraki hedef olarak belirmekte.

Üzerinde kapanış olması durumunda 99200 seviyesini izleyeceğiz. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim
ekstra ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir. 93200-88000 destekleri
kritik önemde bulunuyor.

İyimser beklentiler küresel piyasaları destekledi

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.61-6.40 bölgesi haftalık bazda destek, 6.84 ise direnç olarak izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan fiyatlamalarda lira aleyhine baskılanmanın devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS gelişmeleri gün içerisinde lira
fiyatlamalarında etkili oluyor.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0860 civarını önemli destek seviyesi olarak görüp 1.06 potansiyeli açısından yakından izlerken,
1.0950-1.1020 bölgesi ise direnç olarak takip edilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI13 Nisan 2020 10:31

    artsın anam artsın çünkü 3 ay önce zaten borsamıza kerizlere yıktılar idi hisseleri yabancılar ve kendileri de çaktırmadan çıktılar bunları öngördüğüm için full  keş ve tertemiz döviz ve altın da idik biraz da bizler kazanalım bundan sonrada borsadakiler kayıp etsinler.