E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL varlıklarda dalgalanma geride kaldı---

TL varlıklarda dalgalanma geride kaldı

TL varlıklarda dalgalanma geride kaldı
26 Mart 2021 - 09:10 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende yurt içi ve dışındaki fiyatlamalar inceleniyor

Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıkların emsallerinden negatif yönlü ayrışma sergilediği haftada haber akışının yarattığı ilk şokun Salı-Çarşamba günleri itibarıyla büyük oranda azaldığı, sektör-hisse spesifik talebin yatırımcı nezdinde BIST 100 endeksi işlemlerinde gerçekleştiği, TRY’nin ise belirli bant aralıklarında değer kaybını sınırlı tutmaya çalıştığı görüldü.

Volatilitenin devam edip etmediğini ve yabancı çıkışını okuyabilmek adına kullandığımız offshore faizler cephesindeki yüksek seyir dün de devam ederken, nispeten geri çekilme olduğunu belirtmek gerekiyor.

Bugün vadeli o/n swap faizleri gün içerisindeki %170 bölgesine ulaşan yükselişin ardından %34 düzeyinden kapanış gerçekleştirirken, aylık vadede de %55’ten %34’e düşüş olduğu görüldü. Ancak, yine de 1 hafta önceki politika faizine yakınsayan eğilimden uzakta olduğumuz gerçeğinde değişiklik yok. AB’nin dün başlayan ve bugün devam edecek Liderler Zirvesi’nde Türkiye ile ilgili paylaşılan mesajlarda AB'nin Türkiye ile kademeli, orantılı ve geri dönülebilir şekilde işbirliğini geliştirmeye hazır olduğu kaydedilirken, AB Liderleri Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleştirme arzularını dile getirdiler.

Bildiride Türkiye'ye mülteciler çerçevesinde mali yardımı devam ettirme taahhüdünde bulunuldu. ABD’de Başkan Biden’ın gerçekleştirdiği ilk resmi basın toplantısı geniş bir kesim tarafından yakından takip edilirken, aşılama ve global politikaya dair verdiği mesajlar dikkat çekti. Çin’in kendi yönetimi süresinde ABD’nin global rolünün önüne geçemeyeceğini belirten Başkan Biden, tarife uygulamalarına dair ise yeni bir mesaj vermedi. Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği balistik füze denemeleri onaylanmazken, yine de diplomasinin kapısı tam olarak kapatılmadı. Piyasalar açısından verilen en önemli mesaj ise yönetimi altındaki ilk 100 gündeki aşılama hedefinin 200 milyon kişi seviyesine yükseltildiği oldu. Açıklama ile hisse senetleri nezdindeki rotasyon eğilimi hızlanırken, aynı zamanda ABD ekonomisinin dünyanın geri kalan kısmından daha hızlı şekilde pandemiden çıkış göstereceği şeklindeki beklentiler de bir kez daha güçlenmiş oldu. Fed cephesinde ise bankalara verilen mesaj da hisse geri alımlarındaki limitin Haziran ayı sonunda kaldırılacağı oldu.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.09 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.38 düşüşle 1394 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +13bp ile %18.22 olurken, ülke risk primi 462bp bölgesinde takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları yatay-satıcılı bir resim oluşumuna işaret etti. Euro Stoxx 50 %0 ile günü değişim göstermeden tamamlarken, FTSE 100 %-0.57, DAX %0.08 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-1.39 ile takip edildi. Bölge genelindeki işlem hacimlerinin düşük seyri devam ederken, 5 günlük ortalamalarına kıyasla %47’ye varan azalışlar gözlendi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla pozitif yönlü ayrışma ve gelişmekte olan ülke varlıklarının majör ABD endekslerine kıyasla negatif yönlü fiyatlaması gibi ayrıntılar dikkat çekti. Nasdaq %0.12 yükselişle rotasyon eğiliminin devamına işaret ederken, Dow Jones %0.62, S&P 500 ise %0.52 ile günü tamamladı. Bovespa %1.50 yükselirken, Merval %3.62 düşüş gösterdi.

Asya’da haftanın son işlem günü ABD’den devralınan olumlu resmin Asya işlemlerine de yansıması şeklinde oluyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %1.45, Hang Seng %1.48, CSI 300 %1.97 ve KOSPI %1 ile işlem görürken, USDCNH paritesi offshoreda 6.5407 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Açığa satış tedbirlerinde 4. gün

 

Erdemir ve Çelik Halat sorusu

 

Yabancıların gözde hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 26/03/2021

 

Borsa İstanbul yeni Genel Müdürü bugün belli olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hasan27 Mart 2021 15:43

    Bankalar önemli destek seviyelerine geldi,aşağıda çok marj olduğunu düşünmüyorum.Borsa daha düşmez gibi.

  • EDE26 Mart 2021 10:27

    KİM BU YAZIYI YAZAN GERİDE KALMIŞ DÖN BSK HASARA KOMADAYIZ GERIDE KALMIŞ DELFİ GEÇTI 7 TLDEN 8 TL YE GELMİS GAVURA ÇALIŞIYORUZ