E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL mevduat tutmanın cazibesi artacak mı?---

TL mevduat tutmanın cazibesi artacak mı?

TL mevduat tutmanın cazibesi artacak mı?
09 Kasım 2021 - 08:45 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel ve yerel piyasa gelişmeleri inceleniyor.

Risk barometremize bakarak güne başlıyoruz ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin %1,50 seviyesine yükseldiğini görüyoruz. ABD borsalarında rekorlar kırılmaya devam ediyor. Ana etmenler ; güçlü bilanço ve istihdam verisi , alt yapı paketinin geçmesi ve Pfizer’in Covid ilacının başarı. Özellikle ABD Kongresi'nin Cumartesi günü Başkan Joe Biden'in 1 trilyon dolarlık altyapı harcama faturasını geçirmesinin ardından sanayi ve malzemeler tarafında güçlü alımlar olurken, anketçi Elon Musk'ın kurduğu elektrikli otomobil üreticisi şirketindeki hisselerinin yaklaşık %10'unu satıp satmama konusunda yaptığı Twitter anketi 3.5 milyondan fazla oy aldı ve %57.9'u "Evet" sat dediği anket sonucu doğrultusunda düştü.

Güçlü bilançolar dedik Üçüncü çeyrek raporlama da S&P 500'deki 445 şirketin karlılıklarının %81'i analist beklentilerinin üzerinde geldi. 

Altındaki yükseliş içinse ; Enflasyondaki cari yükseliş büyük ölçüde "geçici" ve arz taraflı baskılar çözüldüğünde enflasyonun azalacağı görüşünü sahip olanların bu görüşünün değişmediği ve bu senaryoya önceden olduğundan da az inandığı, güvendiğinin de işaretlerinin de verilmesinin neden olmaktadır. Hızla parayı çekmeyeceğiz, faizi de koşar adım arttırmayacağız.

Yurtiçinde güne döviz haberiyle başladık. Döviz ve altın mevduatlar için uygulanan zorunlu karşılıklar 2 puan daha artırıldı. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı %25’e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise %19. Yeni düzenleme sonrası, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar TL, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar doları karşılığı tutarında artması bekleniyor.

TCMB'nin döviz yükümlülüklerde zorunlu karşılık artışı kararı temelde döviz rezervlerine katkı sağlamayı ve TL mevduat tutmanın cazibesini arttırmayı hedefliyor. Kurlar üzerindeki etkisinin çok sınırlı olmasını bekliyoruz. 

Gündeme baktığımızda ise Almanya ve Fransa'dan gelecek ticaret rakamları, Almanya ZEW Endeksi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşması ve ABD'de Ekim ayına ilişkin üretici fiyatlarını takip edeceğiz.

Günün önemli şirket haberleri 09/11/2021

 

Özak GMYO ve Ayen Enerji sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüseyin uzun 09 Kasım 2021 16:08

    Vatandaş faiz inmeye başladığından altın ve dövize yatırım yapıyor ve dovizini kendi saklıyor yönetime güvenmiyor. Bütün iktisatçılar bilir ne kadar çok üretim yaparsanız fiyatlarında ona paralel düştüğünü görürsünüz tüketen de üreten de menun olur enflasyonda zamanla inmeye başlar ama kurları serbest bırakırsanız millete zam olarak döner çünkü ithalat fazla ekonomide dengeyi gelir adaletsizligini otutturmalisiniz

  • Türkoğlutúrk09 Kasım 2021 10:24

    Yandaşlar ile iktidar TL ye dönsün once