E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji rallisi hangi şartlarda devam edebilir?---

Teknoloji rallisi hangi şartlarda devam edebilir?

Teknoloji rallisi hangi şartlarda devam edebilir?
30 Mayıs 2023 - 16:47 borsagundem.com

Yatırımcılar, büyük teknoloji rallisinin devam etmesi için resesyon endişelerinin sürmesi gerektiğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar, sene başından bu yana borsaların dirençli kalmasını sağlayan ve Nvidia’nın başını çektiği son hareketle yeniden alevlenen son teknoloji rallisine odaklanmış durumda. Yatırımcılar, rallinin ne kadar süreceği konusunda kararsız.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, büyük teknoloji rallisinin sadece resesyon endişeleri devam ettiği takdirde büyüyeceğini düşünüyor.

Rallinin gidecek yolu var

Bloomberg’den Heather Burke’ün haberine göre, en son Markets Live (MLIV) Pulse anketi, ABD'deki resesyon riski yatırımcıları zayıf zamanlarda karlı büyüme sunan hisse senetlerine yönlendirdiğinden, bu yılki Big Tech rallisinin daha gidecek yolu olduğunu öngörüyor.

Ankete katılan 492 piyasa katılımcısının yaklaşık yüzde 41'i, bu yılki en yüksek getirilerin, kârlılığa odaklanan kaliteli hisse senetlerinden geleceğini ve bu faktörler arasında hayal kırıklığına uğratanları ise satmak gerektiğini söylüyor. Buna, piyasalar büyümeyi benimserken ve ekonomik açıdan hassas sektörlerden çekinirken yükselen Apple ve Microsoft gibi şirketlerde uzun pozisyonlar almak da dahil kabul ediliyor.

Hisse senetlerinin çekiciliği artıyor

Yatırımcılar, yeni bir aya faiz oranları ve ekonomi konusunda çok daha az netlikle giriyor. Bu, yüksek fiyat etiketleri ile gelseler bile, güçlü nakit akışları ve umut verici gelir artışı ile hisse senetlerinin çekiciliğini artırıyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi, 2021 yılının sonundaki zirvesinden 2022 yılındaki düşüşüne kadar gördüğü kayıpların yarısından fazlasını geri alırken yapay zeka güdümlü heyecanla daha da ivme kazanıyor.

Bloomberg Intelligence Baş Sermaye Stratejisti Gina Martin Adams, “Kimse boyun eğmek istemiyor. Uzun süredir yatırımların büyük bir itici gücü olan ABD'deki büyük sermaye teknolojisine olağanüstü bir ilgi görüyoruz” şeklinde konuşuyor.

MLIV Pulse anketinde, bir faktörde yüksek puan alan hisse senetlerini satın alırken karşıtlarını satmanın, kazanan strateji olarak öne çıktığı gözüküyor. Ankette, kalite faktörünün momentum, değer ve düşük risk/volatilite faktörlerini kolayca yendiği ifade ediliyor.

Bazı stratejistler de yükseliş eğilimine geri dönüyor. Bunların başında gelen Citigroup, geçen hafta teknolojiye fazla ağırlık vererek Fed’in oran artışlarının sona ermesine kadar yapay zeka destekli tırmanıştan faydalanma yönünde pozisyon alıyor.

Alım satım daha pahalı hale geliyor

Teknolojiye geçiş, ticareti daha pahalı hale getiriyor. Bloomberg Intelligence (BI), değerleme katlarının 2022'nin ilk çeyreğinden bu yana en yüksek seviyelere yakın olduğunu belirterek, S&P 500 sektörleri arasında en pahalı seviyeye yükseldiğini belirtiyor.

BI ABD Kantitatif Sermaye Stratejisti Christopher Cain, ”Ankete katılanlar teknolojinin daha iyi performans göstereceğine inansa da, bu yine de bedava öğle yemeği gibi değil. Bu seviyeler, çoğu zaman zaten fiyatlanmıştır” diyor.

Daha fazla satın alma potansiyeli

Yine de, sağlam şirket yorumları şimdiye kadarki iyimserliği destekliyor. Nvidia, görünümünün yapay zeka işlemcilere yönelik talep beklentilerini alt üst etmesinin ardından rekor üstüne rekor kırıyor. Yatırım fonları büyük ölçüde rallinin dışında kalırken, bu durum, daha fazla satın alma potansiyeli olduğunu gösteriyor.

S&P 500'ün yıllardır en dar alım satım bantlarından birinde sıkışıp kaldığı daha geniş pazarda, ankete katılanların çoğu bundan sonra mütevazı hareketler veya kazançlar olmamasını bekliyor.

Evercore Baş Sermaye ve Nicelik Stratejisti Julian Emanuel, “Yılın ikinci yarısında bir ara bir durgunluğun başlamasını bekliyoruz. Ve hisse senedi piyasası için bu, önce aşağı, sonra muhtemelen bu seviyelere yeniden yükseliş anlamına geliyor” diyor.

En büyük risk resesyon ve faizler

Ankete katılanların yüzde 42'sine göre, gelecek yıl hisse senetleri için en büyük risk durgunluk ve bunu yüzde 23 ile faiz oranları izliyor.

Enflasyon yavaşlamış olsa da hala yüksek seyrediyor ve kredi koşulları da hala oldukça sıkı. Bununla birlikte, iş gücü piyasası nispeten güçlü olmaya devam ediyor ve tüketiciler harcamaya devam ediyor.

BI'dan Adams, “Bu normal bir ortam değil. Durgunluk beklentisi, yatırımcıların düşünce sürecini şekillendiren ve görünürlüğü sınırlayan gerçekten benzersiz bir senaryo” şeklinde konuşuyor.

Piyasa en büyük acıya doğru hareket etme eğiliminde

Bireysel yatırımcıların gelecek yıl en iyi konumlanan varlık olarak hisse senetlerini seçme olasılığı Wall Street'ten daha fazla seyrediyor. Her iki grup da, Hazine getirilerinin bundan bir ay sonra daha mı yüksek yoksa daha mı düşük olacağı konusunda kabaca ikiye ayrılmış durumda. Bu durum, yatırımcılardaki mevcut netlik eksikliğini daha açık şekilde vurguluyor.

Adams, “Piyasa en büyük acıya doğru hareket etme eğiliminde. Yani herkes tarafsız bir şekilde pozisyon alıyorsa ve piyasa bozulursa, yatırımcılar piyasanın yönünü takip ederek hareketi şiddetlendirecektir” diyerek temkinli olmak gerektiğinin altını çiziyor.

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil

 

Dev teknoloji hisseleri hiç yatırımcı kaybetmeyecek mi?

 

Teknoloji boğaları felaketle flört ediyor

 

Nvidia CEO’su uyardı: Yapay zekâ trenini kaçırmayın

 

Nvidia’da neler oluyor?

 

Borç tavanı anlaşması resesyon riskini artırıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)