E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarTeknoloji fakiri Southwest kara teslim---

Teknoloji fakiri Southwest kara teslim

Teknoloji fakiri Southwest kara teslim
28 Aralık 2022 - 14:16 borsagundem.com

ABD’deki yoğun kar fırtınası düşük ücretli havayolu şirketi Southwest’i vurdu. 1990’ların sonundan bu yana sistemlerinde gerekli güncelleştirmeleri yapmayan firmanın uçuşları iptal olunca şirketin hisseleri de çöktü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Noel dönemine rasgelen kötü hava koşulları özellikle bir şirket için kötü bir haberdi. Pazartesi günü itibariyle 3 bin 800 uçuşun iptal olduğu ülkede söz konusu uçuşları yüzde 70’i düşük ücretli havayolu şirketi Southwest Airlines’a aitti. Bu rakam salı günü de yükseldi.

Flight Aware haberine göre, sadece pazartesi ve salı günleri 5.500 uçuşu durduran Southwest, salı günü yaptığı açıklamada iptal dalgasını kış hava koşullarına bağladı. Açıklamada, “Havacılık ağımızda gördüğümüz art arda gelen olağanüstü kış hava koşulları etkisi altındayken, devam eden zorluklar nedeniyle müşterilerimiz ve çalışanlarımız kabul edilemez derecede önemli ölçüde etkilenmektedir. İçtenlikle özür dileyerek söylemek isteriz ki bu sadece bir başlangıç” ifadelerine yer verildi. Ancak Fortune’un haberine göre, Southwest’in en büyük rakip havayolu firmalarının uçuşlarının sadece %2’sini iptal ettiğini bildirmesi açıklamada yer almadı.

22 Aralık'tan bu yana ABD'de yaklaşık 20.000 uçuş iptal edildi ve aksaklıklar sona ermiş gibi görünmüyor. Flight Aware salı günü öğleden sonra erken saatlerde, yaklaşık 5.000’in uçuşun ve Çarşamba günü ise planlanan 3.500'den fazla uçuşun iptal edildiğini kaydetti. Şiddetli hava koşulları, ABD’de yoğun Noel hafta sonu boyunca seyahatleri altüst etti. Şiddetli kar fırtınaları ülke genelinde havaalanlarını hırpaladı, ülkenin Orta Batı ve Doğu Kıyısı özellikle sert bir şekilde zarar gördü.

Southwest CEO'su, Wall Street Journal ile yaptığı röportajda pazartesi günkü fiyaskoyu, "zor bir gün" ve şimdiye kadar gördüğü "en büyük ölçekli olay" olarak nitelendirdi.

Ancak Fortune’un haberine göre, çalışanlar ve sendika grupları, havayolu şirketinin yazılımını güncellemeyi reddettiği ve kaos sırasında pilotları ve görevlileri mahsur bıraktığını ve fırtınanın her zaman ortaya çıkardığı zorlukları büyüttüğü gerekçesiyle firmayı eleştirdi.

Southwest Airlines’ta çalışanların oluşturduğu işçi örgütü TWU Local 556’in Başkan Yardımcısı Michael Massioni, “An itibariyle, Southwest'in hava olayları sırasında rotalarını yönetebilme konusunda sistemik bir sorunu olduğunu söylemekte bir sorun yok. Bu hava olayı ile ilgili değil sonrasıyla alakalı. Ağ bozulduktan sonra, kontrolü yeniden ele geçirmek için yeterli teknolojik araçlara sahip değiliz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre şirketin hisseleri salı günü %5,96 düşüşle kapandı.

‘Nerede olduğumuzu bilmiyorlar’

Çalışanlar ve sendika temsilcilerine göre Southwest’teki asıl sorun çok fazla alanda düşük maliyetli bir yaklaşımın benimsenmesi. Southwest Airlines Pilotları Derneği Başkan Yardımcısı Michael Santoro CNN’de yaptığı açıklamada, “Geçen hafta vuran fırtına bunun katalizörüydü, ancak yanlış giden şey, zamanlama yazılımımız için bilgi teknolojileri altyapımızın çok eski olmasıydı” dedi.

Santoro'ya göre, Southwest yıllardır uçakları, pilotları, uçuş görevlilerini ve diğer her çalışanın uçuş programını izlemek için eski yazılımlara güveniyor. Firma ciddi bir acil durumda kolayca arızalanabilecek ekipmanların modernizasyonuna yatırım yapmayı reddediyor. TWU'dan Massioni, aynı yazılımın 1990'ların sonlarından beri kullanıldığını söyledi.

Santoro, "Nerede olduğumuzu, uçaklarımızın nerede olduğunu bilmiyorlar" diyor. Sendika lideri şirketin en az son beş veya altı yıldır yılda bir kez uçuş gecikmeleri ve iptalleri nedeniyle çöküşe uğradığını belirtti. Ancak Santoro şu anda olduğu gibi ABD genelinde yolcuları ve çalışanları mahsur bırakacak derecede bir durumu daha önce görmediğini sözlerine ekledi.

Santoro, “Bu utanç verici bir durum. 10.000'den fazla pilotumuz var. Hepsi aynı anda uçmuyor, ancak herkesin yanlış şehirde olduğunu, otel atamaları olmadığını ve otel bulmaya çalıştığını hayal edin” dedi.

Massioni, Southwest'in geçtiğimiz haftaki davranışını "neredeyse affedilemez" olarak nitelendirdi. Zira sendikalar havayolunu en az 2015'ten beri ekipmanlarını modernize etmeye çağırıyor. Massioni, "Onlarla yıllardır bu konu hakkında konuşuyoruz. Ve yine de buradayız. Halen bu tür zamanlarda bize rehberlik etmeye yardımcı olacak insanlara ve teknolojilere yatırım yapmadılar" dedi.

Tesla hisseleri eriyor! Endişeler arttı

 

Wall Street devleri Noel rallisine takoz oldu

 

2023 yılı ayı ve boğa piyasası senaryoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)