E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB'nin kararı önemli olacak---

TCMB'nin kararı önemli olacak

TCMB'nin kararı önemli olacak
16 Aralık 2016 - 16:57 borsagundem.com

Işık FX; piyasanın dikkatinin önümüzdeki hafta TCMB'nin vereceği faiz kararına çevrildiğini belirtti

Dolar Kuvvetli Duruşunu Sürdürüyor
Fed'in Aralık ayı toplantısının ardından piyasalarda güçlü dolar algısı devam ediyor. Uluslararası finans kurumlarında da Fed politikalarına dair açıklamalar gelmeye devam ediyor. Moody's Fed'in kararının ülke ekonomisinin 2017'de güçlenmesi beklentileriyle uyumlu olduğunu ifade etti. Raporda Trump ile birlikte yapılması beklenen harcamalara ve vergi indirimlerine dikkat çekilirken büyüme performansının özellikle hane halkı harcamalarına bağlı olacağı ifade edildi. Morgan Stanley yetkililerinden tarafından da Fed'in faiz artışına en duyarlı para birimlerinin arasında Türk Lirası gösterildi. Bulunduğumuz ay içerisinde ise dolar karşısında en çok değer kaybeden para biriminin Türk Lirası olması dikkat çeken ayrıntıların başında geliyor.

Önümüzdeki Hafta Gözler TCMB'de Olacak
Fed'in faiz artırım kararı sonrası dikkatler yurtiçine, TCMB'nin önümüzdeki hafta vereceği faiz kararına çevrilmiş durumda. Geçen ay sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir karar ile faiz artırımına giden TCMB'nin bu hafta da hem koridorun üst bandını hem de politika faizini 25 baz puan artırması bekleniyor. Banka ayrıca, geçen ay olduğu gibi zorunlu karşılık oranlarında da düzenlemeye gidilebilir. Bugün gelişmekte olan piyasalar raporu yayınlayan JP Morgan, Türkiye'de siyaset ve politika belirsizliğinin TCMB'yi politika faizini 50 baz puan artırmaya zorladığını hatırlatarak, kurda oynaklığın devam etmesi halinde TCMB'nin bu ayda faiz artırımına gidebileceğini açıkladı.

USDTRY
Fed'in 2017 yılında üç faiz artışına gideceği beklentileri ile 3,54 seviyesine kadar yükselen kur gün içerisinde 3,49'un altına kadar geriledi. Veri akışı bakımından yurtiçinde önemli bir gelişme yaşanmazken, önümüzdeki hafta TCMB'nin alacağı faiz kararı piyasanın ana gündem maddesi olacak. Diğer taraftan Meksika Merkez Bankası'nın faizi beklenti olan 25 baz puanın üzerinde 50 baz puan artırması, gelişen ülke ekonomilerine destek olmuş durumda. Borsa tarafında ise yatay pozitif seyrin devam ettiğini görüyoruz. Teknik olarak baktığımızda son iki gündür yaşanan geri çekilmeye rağmen yükseliş trendi içerisindeki hareketin devam ettiğini görüyoruz. Geri çekilmenin devamında 3,45 seviyesi yükselişlere destek olabilecek önemli bir seviye olarak karşımıza çıkıyor. Ara destek olarak ise 3,4820 seviyesi takip edilmeli. Yükselişlerde ise 3,52 ve 3,55 dirençleri önemli.

EURUSD
Bugün Euro Bölgesinden enflasyon rakamlarını takip ettik. Kasım ayında bölge ekonomisinde tüketici fiyatları yüzde 0.1 azalış gösterirken yıllık bazda yüzde 0.6 artış gösterdi. Enerji ve gıda fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek tüketici fiyatları ise Kasım ayında yüzde 0.2 azalış gösterirken yıllık bazda yüzde 0.8 arttı. Kura baktığımızda ise Fed'in 2017'de nokta tahminlerine göre 3 faiz artışı öngörmesiyle başlayan satış baskısıyla rekor 1.0370 seviyesi görüldü. Dolar endeksindeki düzeltmeyle beraber toparlayan kur 1.0440 bölgesinde fiyatlanıyor. Kurda toparlanmanın hızlanması durumunda 1.0480-1.0500 bölgeesi güçlü direnç görevi görebilir. Bu seviyenin üstünde 1.0530-1.0550 seviyeleri gündeme gelebilir. Satış baskısının yeniden hacmini artırması durumunda ise 1.0400-1.0370 seviyeleri destek olarak çalışabilir.

GBPUSD
Dün akşam Brüksel'de Avrupa Birliği liderlerinin buluştuğu zirvede Brexit süreci ile ilgili mutabakata varıldı. İngiltere Başbakanı May'in katılmadığı zirvede AB liderleri Brexit sürecinin hızlı bir şekilde çözüme kavuşmasının bölge ekonomisi için de önemli olduğunu ifade ettiler. Kur ise Fed'in 25 baz puan faiz artışına gitmesi ve 2017'de 3 faiz artışı öngörmesiyle başlayan dolar rallisinin durulmasıyla bir miktar toparlandı. 1.2380 desteğine kadar gerileyen kur, dolardaki geri çekilmeyle beraber 1.2450 seviyesine tırmandı. Haftanın son işlem gününde kurda toparlanmanın devam etmesi durumunda 1.2450 seviyesinin üstünde 1.2500-1.2550 güçlü direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. 1.26 seviyesi ise kurda hareketin yeniden yukarı yönlü trendin içine girmesi demek. Geri çekiilmelerde ise 1.2400-1.2370 seviyelerinde satış baskısı hız kesebilir.

ALTIN
Trump'ın başkan seçilmesi ve Fed'in izleyeceği faiz politikalarıyla birlikte güçlenen doların etkisiyle satış baskısı içindeki hareketine devam eden değerli metal, Şubat ayından bu yana en düşük seviyelerinde fiyatlanmaya devam ediyor. Üç gündür devam eden geri çekilmenin ardından bugün dolar endeksinde yaşanan gevşemenin de etkisiyle tepki alımlarının geldiğini görüyoruz. Diğer taraftan 2,60'ın üzerini test eden ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilme de altına destek olan diğer önemli gelişme. Teknik olarak ise toparlanmanın devamında 1136'nın aşılması durumunda 1144 dolar direnci test edilebilir. Ancak 1144'ün üzerinde kalıcılık sağlanamadığı sürece altın fiyatlarında geri çekilme isteği devam edebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1122 ve 1110 Dolar destek seviyeleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın son işlem gününe inişli çıkışlı bir görüntü ile devam ediyor. Bugün Goldman Sachs'ın petrol raporu takip edildi. Raporda, Libya'daki üretimin önümüzdeki süreçte artacağı ve güçlenen doların petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırlayacağı ifade edildi. Raporda ayrıca, anlaşmanın etkisinin Ocak sonuna doğru görüleceği fakat fiyatlarda daha büyük bir hareket için bir sonraki değerlendirmenin etkili olacağı söylendi. OPEC ve OPEC dışı üreticilerin yaptığı anlaşma Ocak ayı itibariyle başlayacak ve Mayıs ayına kadar devam edecek. Uygulamanın Mayıs sonrasında da devam etmesi halinde petrol fiyatlarındaki yükseliş, 2017 yılının ikinci yarısında ivmesini artırabilir. Teknik olarak ise 53.80 seviyesinden toparlanan Brent petrolde hareket, 54 doların üzerinde devam ediyor. 54.50 direnci aşılırsa 55.00-55.50-55.80 seviyeleri günün kalanında gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 53.60-53.30-53.00 önemli destekler.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaan16 Aralık 2016 20:56

    faizleri % 100 de artırsanız, dolar gene yukarı çıkacaktır , çünkü serbest piyasada doları nasıl ,borsadaki spekler gibi yükseltiğini, yerine giderseniz görürsünüz, çıkaranlar fetonun ekibi. bu bakımdan faizleri boşuna artırmayın hiç etkisi olmaz.

  • KILIÇ16 Aralık 2016 20:28

    DOLARI FRENLEYECEK TEK YOL FAİZ ARTIŞI ÇÜNKÜ DOLARIN ARTIŞI HER ŞEYE ZAMDIR O ZAMAN HAYAT ŞARTLARI AGIRLAŞIR.