E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB'den KKM payına sınırlama kararı---

TCMB'den KKM payına sınırlama kararı

TCMB'den KKM payına sınırlama kararı
20 Ağustos 2023 - 08:10 borsagundem.com

Sadeleşme süreci kapsamında, yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) azaltacak düzenlemeye gitti.

TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ve Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.

Yapılan düzenlemelerle TL mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan TL mevduata geçiş sağlanarak KKM'nin azaltılması gözetiliyor. Böylece TL vadeli mevduat hesapları desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Bu kapsamda, Merkez Bankası'nca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçildi.

KKM büyüklüğü 3 trilyon lirayı aştı

 

Merkez'den yeni hamle! KKM'nin cazibesi azalacak mı

 

Merkez Bankası'ndan KKM'de zorunlu karşılık hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Özbir21 Ağustos 2023 08:41

    yavaç yavaş dolara geçecek KKMciler

  • borsacı21 Ağustos 2023 07:20

    kkm konusunda her zaman her yerde vatana ihanet olarak söyledim halen de aynı görüşteyim çünkü TL mizin itbarını bitirdi halkı dövize teşvik edip tl güven koymadı .

  • Assna20 Ağustos 2023 19:32

    Bundan sonra borsaya gelin gelinnn

  • hasan20 Ağustos 2023 15:24

    bence bist yükselir. oradan çıkan paralar borsaya yönelebilir.

  • bircihan 20 Ağustos 2023 16:41

    tersten düşün bist duserse hisstten çıkan paraya nereye gider birde böyle dusun 0 risk kesin kazanç faize gider mevduata en geç eylül 10 a kadar sure veriyorum borsa da her hisse için gecerli değildir yatırım tavsiyesi de değildir

  • bircihan 20 Ağustos 2023 11:30

    bistte düşüş lere hazır olun vanklar bistte bir cok şirketin elinde bulundurduğu lotlarini satacak para lazım olacak banklara

  • Sai20 Ağustos 2023 20:14

    biricihan ne satması abicim, bank of mu kkm için hesap tutuyor. garanti iş cuma günü deli gibi mal aldı bank ofdan.

  • Sai20 Ağustos 2023 13:14

    Niye kkm den çıkanlara ucuz mal mı verecekler enayi gibi :)

  • bircihan20 Ağustos 2023 12:33

    zorunlu karşılıklar artmış adam yok diyor banklar bu haberi coktan öğrendikleri için bistte satışa gectiklerini bile idrak edemez bu yatırımcı

  • VERİ20 Ağustos 2023 10:41

    kur korumalı mevduat  ve milyonlarca göçmen ülkemizin en büyük sorunu...

  • Mustafa dincer20 Ağustos 2023 19:01

    Paralı göçmen fabrikadan iyidir iş gücüdür tüketimdir olanlar olmazsa aç kalırsın