E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB faiz indirimlerine devam edecek---

TCMB faiz indirimlerine devam edecek

TCMB faiz indirimlerine devam edecek
22 Nisan 2020 - 15:19 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analizde TCMB'nin PPK karar metninde öne çıkan mesajlar yakından inceleniyor.

"TCMB bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizi olan 1 haftalık repo faizini 100 baz puan düşürerek %8,75’e çekti. Piyasa medyan beklentisi 50 baz puan indirim yönündeydi.

Karar metninde öne çıkan noktalar:

Ekonomik Aktivite:

TCMB, korona virüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel ekonomik aktivitedeki zayıflamanın derinleştiğini belirtiyor. Buna karşılık gelişmiş ve gelişmekte olan merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam ediyor.

Yurt içi ekonomik faaliyet de, Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başladı.TCMB yakın dönemde uygulanan parasal ve mali tedbirlerin, finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı vereceğini vurguluyor.

Merkez Bankası faizi 100 baz puan indirdi

Enflasyon:

Türk lirasındaki değer kaybına rağmen, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüş, enflasyon görünümünü olumlu etkiliyor. Toplam talep koşullarının da, enflasyonu sınırlayıcı yönde etkilediği tahmin ediliyor.

Bu gelişmelerle TCMB’nin yılsonu enflasyon tahminine yönelik risklerin de aşağı yönlü olduğu belirtiliyor. TCMB Ocak ayında yayımladığı enflasyon raporunda, enflasyonun 2020 yılsonunda %8,2 düzeyine gerileyeceğini tahmin etmişti.

TL'de kısa vadede beklenti ne?

Para Politikası:

TCMB gelişmeler ışığında, politika faizinde 100 baz indirim kararı aldı. TCMB ayrıca, enflasyondaki düşüşün, ülke risk ve piyasa faizlerinin gerilemesi açısından önem arz ettiğini yineledi. Bu kapsamda para politikasında temkinli duruş, enflasyon ana eğilimi dikkate alınarak, devam edecek.

Yorum: TCMB, korona virüsün ekonomik aktivite üzerindeki olumsuz etkilerini ve yılsonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğunu vurgulayarak, beklentilerin üzerinde bir faiz indirimi gerçekleştirdi. TCMB’nin yakın gelecekte de, önden yüklemeli faiz indirimlerine devam ederek, politika faizini %8,50 düzeyine çekebileceğini değerlendiriyoruz. "

TCMB 8. kez faiz indirimine gitti

Dolar, faiz kararı sonrası hareketlendi

BIST'in gündeminde TCMB var

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)