E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTam gün yasasına onay!---

Tam gün yasasına onay!

Tam gün yasasına onay!
03 Ocak 2014 - 06:43 borsagundem.com

Tam gün yasası olarak bilinen tasarı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı

Kanunla doktorları ayağa kaldıran “Tam Gün” uygulaması esnetildi. Yasayla öğretim üyelerine saat 17.00’den sonra kendi hastanesi ya da özel hastanede özel muayene ve ameliyat yapabilme olanağı getirildi.

BU KABUL EDİLEMEZ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna düzenlemenin Gezi Parkı’ndaki müdahalelerle ilgili olmadığını ifade ederek şunları kaydetti:

“Acil durumlarda mesleği hekimlik olan kişiler hastaya müdahale edebilir. Müdahale etmek hakkı vardır ama tedavi koşulları oluştuğunda bu kabul edilemez. Bu yasanın taslağı, Gezi Parkı olaylarından önce yapıldı. Gezi olaylarında iki bin metrekarelik alanda dört hastane ve ambulanslar olmasına rağmen bir otelin bodrum katında hastalara müdahale edildi. Bu kabul edilemez.”

KADAVRAYA SOYKIRIM AYARI

Yasada “kadavra” düzenlemesi de yapıldı. Düzenlemeye göre artık tıp eğitimi için yurt dışından temin edilecek kadavralar, soykırım ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar yoluyla ölenlerin kadavrası olamayacak. Yasayla getirilen diğer yeniliklerden bazıları şöyle oldu:

- Profesör ve doçentler, mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışabilecek. Bu şekilde çalışabilecek öğretim üyeleri, yüzde 50’si uygulama, yüzde 50’si de akademik faaliyetlerden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenecek.

-Eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerde çalışan profesör ve doçent tabipler, kurumsal sözleşme ile özel hastanelerde ve vakıf üniversitesi hastanelerinde çalışabilecek.

- Memur, subay, astsubay ve askeri öğrenciler; ofis, büro ve muayenehane açamayacak, vakıf üniversitelerinde çalışamayacak.

- Sağlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek.

- Yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sözleşmeli öğretim üyesi olarak istihdam edilebilecek.

SÜNNETİ TABİPLER YAPACAK

- Sünnet ameliyatını sadece tabipler yapacak. Bu düzenlemenin yayım tarihinde sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2013’e kadar faaliyetlerini sürdürebilecek. Ancak olağanüstü ve istisnai hallerde Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenecek eğitimi alanlar hekim gözetiminde sünnet ameliyatı yapabilecek.

- Sağlık Bakanlığı’na yapılacak kayıt ve bildirimlerden de ücret alınacak.

- Öğretim üyesinin mesai dışında üniversitede sunduğu hizmetten elde edilen gelirin yarısı kendisine verilecek.

- Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, mesai saatleri dışında ayda asgari 8 saat nöbet tutacak.

- Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu tutuklama nedenleri arasında sayılacak.

EBELİK LİSANS SEVİYESİNDE

- Hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni adıyla üç yeni “yardımcı sağlık mesleği” geliyor. Ebelik eğitimi lisans seviyesine çıkarılıyor.

- Ruhsatsız ve yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

- Eczaneler toptan satış yapamayacak. İlaçlar internette satılamayacak.

- Organ ve doku alınması, taşınması, saklanması, aşılanması ve nakli ile yurt dışından temin edilmesi, Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş uzman personel ve donanıma sahip kurumlarca yapılacak.

- GATA’da da sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)