E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTaliban’ın ilerleyişi ABD borsalarını nasıl etkileyecek?---

Taliban’ın ilerleyişi ABD borsalarını nasıl etkileyecek?

Taliban’ın ilerleyişi ABD borsalarını nasıl etkileyecek?
16 Ağustos 2021 - 11:03 borsagundem.com

2001 yılından bu yana Afganistan’daki askeri varlığını sürdüren ABD, hafta sonu Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinin ardından diplomatlarını apar topar ülkeden çekti. Yatırımcılarsa borsaların bu hararetli gündeme tepkisini merak ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Afganistan’daki 20 yıldır devam eden savaşın ardından Taliban yeniden yönetimi eline geçirdi. Hafta sonu başkent Kabil’in de ele geçirilmesinin ardından Taliban’ın zaferi Orta Doğu’nun istikrarına ve ABD finansal piyasalarına ilişkin potansiyel krizlere ilişkin soru işaretlerini de öne çıkarıyor. Tüm bunlarla birlikte rekor seviyelere yakın işlem gören Amerikan borsalarının Afganistan’daki gelişmelere olan tepkisi ise belirsizliğini koruyor.

ABD merkezli borsa ticaret şirketi TD Ameritrade’in Baş Borsa Stratejisti J.J. Kinahan konuyla ilgili MarketWatch’a yaptığı açıklamasında, “Bu, halen orada olan Amerikalılar için korkunç bir durum. Piyasalara gelince, daha uzun vadeli sonuçları bekleyip göreceğiz” ifadelerine yer verdi. Ancak ABD’de vadeli işlemlerde sınırlı düşüş eğilimi devam ediyor. Yine de söz konusu durum Kovid-19 krizinin ardından ortaya çıkan boğa piyasasının tehlikede olduğuna göstermiyor.

Taliban güçleri Pazar günü Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirdi ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeden ayrıldı. Rejim değişikliğinin korkusuyla ABD’li diplomatlar ve diğer ülkelerin diplomatları da kendi ülkelerine döndü. Gelişmelerin ardından 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Pazar günü geç saatlerde New York’ta %1,27 seviyelerinde kadar geriledi.

ABD Başkanı Joe Biden havalimanının güvenliğini sağlamak ve Amerikan diplomatların tahliyesine yardımcı olmak için Afganistan’a gönderdiği 5 bin askerin ardından ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Pazar günü bin askeri daha konuyla ilgili görevlendirdi. Taliban’ın ilerleyişi ABD’nin Nisan ayında 31 Ağustos’a kadar ülkenin tamamından çekileceğini açıklamasının ardından şaşırtıcı bir hızla gerçekleşmişti.

ABD başkanları George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump ve Joe Biden’ın görev sürelerini kapsayan ABD’nin Afganistan’daki varlığı 11 Eylül 2001’da Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon’a yapılan saldırıların ardından başlamıştı. Söz konusu muharebeler ABD’de I. ve II. Dünya Savaşı ve Kore Savaşı’nı geride bırakarak ülkenin en uzun süreli askeri operasyonu olarak kabul ediyor.

Biden’ın Afganistan’dan asker çıkarma kararı Trump döneminde ABD ve Taliban liderleri arasındaki gerginliğin yumuşatılmasının ardından Amerikan askeri güçlerinin geri çekilmesi imtiyazlarının ardından gerçekleşti. Biden’ın yüksek rütbeli komutanları da dahil eden çekilme stratejisi, Afganistan’daki zayıf yönetimi istikrarsızlaştıracağı ve isyancı gruplara karşı savunmasız bırakacağı gerekçesiyle bir süredir eleştiriliyordu.

Brown Üniversitesi, Watson Uluslararası Kamu Yönetimi Enstitüsü'nün araştırması, savaşın doğrudan sonucu olarak yaklaşık 241.000 kişinin ölmesine ve yaklaşık 2,261 trilyon dolara mal olmasına karşın borsa yatırımcılarının çoğunlukla savaşın gidişatına dair umutlu olduğunu gösteriyor. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, 2001 yılı sonbaharında ABD’nin Afganistan’a girmesinden bu yana Dow Jones Endeksi %270, S&P 500 Endeksi %500 ve Nasdaq Endeksi %700 oranında yükseldi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise söz konusu dönemde %4 ila %5 oranında arttı.

Tarihsel olarak bakıldığında askeri çatışmaların çoğu zaman ABD hisse senetleri piyasalarına direkt bir etkisi bulunmuyor. Yatırımcılar çatışmalara ilişkin haberlerden etkilense dahi bu etkinin ne yönde olacağı her zaman net olmuyor. Zira borsalar için genellikle ekonomi ve piyasa ortama daha büyük belirleyiciler olma özelliği taşıyor.

MarketWatch yazarı Mark DeCambre, ABD borsalarının 11 Eylül saldırıları gerçekleştiğinde piyasalar sert bir şekilde düşmesine karşın söz konusu dönemde Wall Street endekslerinin hali hazırda bir durgunluk döneminin etkisi altında olduğuna dikkat çekiyor.

ABD borsaları şu anda yatırımcıların düşüncelerinin ötesini değerlendiriyor. ABD Merkez Bankası’nın ve diğer büyük merkez bankalarının para politikası planlarına ilişkin sorular soruyor ve Kovid-19’un neden olduğu krizden ve delta varyantına ilişkin endişelerden geri dönüş yakalamaya çalışıyor. Yine de DeCambre’ye göre askeri hareketlilik bazı yatırımcıların savunma şirketleri üzerindeki yatırımlara yeniden yönelmesine neden olabilir ve krizin alevlenmesiyle bu şirketlerin hisseleri artış gösterebilir.

ABD borsalarında savunma şirketleri 2001 yılından bu yana piyasaların geneline göre yüksek performans göstermesi de bu durumu işaret ediyor. ABD’nin Afganistan’a girdiği söz konusu tarihten bu yana havacılık ve savunma şirketleri Northrop Grumman hisseleri %880, Lockeed Martin hisseleri %834, Boeing hisseleri %439 ve General Dynamics hisseleri %422 yükseldi. Yıl başından bu yana Lockheed ve Boeing hisselerindeki sırasıyla %0,9’luk ve %9,5’lik yükseliş piyasaların geneline göre zayıf bir performansı işaret ediyor.

Stratejistler rekor seviyelerdeki bilançolar ve ekonomik büyüme konusundaki endişelerin artması nedeniyle bir süredir piyasalarda bir düzeltme gerçekleşebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Afganistan krizi ise bu uyarılara sadece yeni bir endişe kaynağı oluşturma niteliği taşıyor.

TDAmeritrade'den Kinahan, Afganistan krizinin etkilerine ilişkin "volatilitede bir artış ve belki de sabit gelirli varlıklarda bir miktar satın alma” görülebileceğini zira konunun “bir belirsizlik unsuru ortaya koyduğunu" belirtiyor.

Ancak DeCambre piyasaların askeri gerginliklere yönelik tepkisinin tutarsız olmasına şaşırılmaması gerektiğini belirtiyor. DeCambre yazısında servet yönetimi şirketi Ritholtz Wealth Management’ın Portföy Yöneticisi Ben Carlson’ın şu sözlerine yer veriyor:

“Borsalar her zaman jeopolitik konulara sizin düşündüğünüz gibi cevap vermez.”

 

Bu sabah Afganistan: ABD askerleri ateş açtı!

 

ABD tahvil faizleri gelişen piyasaları şekillendiriyor

 

THY, Afganistan'a tarifeli uçuşları iptal etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berk16 Ağustos 2021 16:42

    Neden çekiliyorlar ABD ve NATO!! Erkekler kadınları bırakıp kıçlarına vura vura kaçıyorlar böyle namussuzluk görülmemiştir tarihte! Kadınlar çatılardan atlıyorlarmış Taliban’a teslim olmamak için, bu adamlar nasıl ülke yönetecek ellerindeki silahla mı nerde bizim siha larımız İHA larımız Azerbeycan a yardım ettik neden Afganistan a etmiyoruz, çoğu hapishaneden çıkan suçlularmış ülkenize geliyorlar bizim çocuklarımız kızlarımız eşlerimiz var bu nasıl bir manyaklıktır! Nasıl olurda bırakıp gidersiniz sizin büyük güç dediğiniz nedir siz sinek gibisiniz aynı NATO ve ABD sinek gibisiniz!!! Tarih sizi affetmeyecek , gelecek kuşaklar sizi affetmeyecek

  • Vatandaß16 Ağustos 2021 12:37

    Ülke savaşmadan teslim edildi. Kaçanların ise, tek geldiği ülke Türkiye. Şeriatla yönetilen hiçbir toprakta barınmak istemeyen bu insanlar akın akın ülkemize gelmek istiyorlar. Ya ülkeyi karıştırmak yada demokrasi ve laikliğin insan haklarına verilen degerin adalet olgusuna güvenin, ırkçılığın olmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. İllede şeriat diyenler ülkemizin kıymetini bilelim. Bu ülkelerin başına gelenler ders niteliğinde.Milyonlarca insan göç ediyorsa, demekki şeri yönetim tehlikeli. Allah hangi zulmü onaylamış. Din adını kullanarak şirk koşuyorlar. Gelişmemekte ayak diretiyorlar. Hâlâ yol yok. Yatırım yok. Okuma yok. Ortaçağ zihniyeti.Zulm çok. Abd istediğini aldı, enkazı yıktı insanlara.Oralara gidip 1 ay yaşayıp tecrübe edin, hayatta kalmayı başarırsanız bizede anlatın. Tecrübelerden faydalanalım.Demokrasi için yüzbinlerce şehit vermişiz ülkemizin yönetim şeklini eleştirenleri aklı selim davranması için Allah'ın kudretine havale ediyorum.

  • KERİM16 Ağustos 2021 12:09

    OLUMLU ETKİYECEKTİR ÇÜNKÜ BİR MASRAF KAPISINDAN KURTULDULAR

  • Mucise Reis ;)16 Ağustos 2021 11:58

    ABD ninde çok umrunda. ABD statejı değiştirdiç Taliban iyi kötu yonetım kuracak. iyi köru devlet yapısına burunecek. bir yönetim modeli, seçim, yada baskıcı rejim.  abd sabırla isler. sonrasında libya misalı tepedekini indirip, etnık grupları birbirine kırdırır. oluşan etkileşimde desteklediği etnık yağı abd emrınde izliden çalışır. AB cahil toplumları böyle yönetmiştir. Müslüman yonetım diye, kendi kurallarını işlettirir. Ama Çin burada Talibanın en buyuk gizli gücü. oradakı paylaşımlarda Çin- Abd soğuk savaşı var. Ama olan, afgan insanına oluyor. kaçan kaçıyor, yada binlercesi oluyor. Türkiye sahaya askeri deıl, diğer alanlardada Taliban ile görüşebilir. İnşaat, muhendislik, yol, kopru, eğitim, sağlık, bu alanlarda orada işbirliği konuşabilir. Türkiye yi çok severler, dedeler birlikte çok cephelerde savaştı. ABD yakınlaşması deıl, Afganistanda uzlaşma, demokratık adil duzen için işbirliği yapabilir. Afgan çok kotu duruma duşmesın dahada. Uzlaştırıcı goruşmeler yapabiliriz. 

  • Yükseliş16 Ağustos 2021 11:47

    Tavan yapar abd borsası bu durumda.

  • ALİ KODUŞ16 Ağustos 2021 11:28

    bence olumlu etkleyecek abd nin tam aradığı bir ortam daha da yıkım yapacaklar daha çok silah ve mal satacakları için ellerini ovuşturmaktadırlar.abd hiç bir zaman afganistan dan çıkmaz çünkü taliban ın kuran sılahlandıran ve yöneten abd dir.bunların hepsi bir oyun olup 10 trilyon dolarlık kobalt madenlerinden asla vazgeçmez.