E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil kralından yatırımcılara kriz stratejisi---

Tahvil kralından yatırımcılara kriz stratejisi

Tahvil kralından yatırımcılara kriz stratejisi
05 Ekim 2023 - 13:58 borsagundem.com

Ünlü tahvil yatırımcısı Bill Gross, ne hisse senetleri ne de tahvil piyasasında yakın vadede gelecek görüyor. Tahvil kralı bunun yerine işe yaramasını beklediği yatırım stratejilerine dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kaliforniya merkezli yatırım firması Pacific Investment’ın eş-kurucusu olan ‘tahvil kralı’ lakaplı Bill Gross tahvil yatırımlarının hisse senetlerinden daha iyi bir seçenek olsa da artık cazip bir tercih olduğunu düşünmüyor. Üstelik Gross her halükarda bu seviyelerden tahvil veya hisse senedi yatırımı yapılmasını önermiyor.

MarketWatch’un haberine göre tahvil kralı konuyla ilgili çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Gelecekteki toplam getirileri açısında ne hisse senetlerini ne de tahvilleri tercih ederdim” dedi.

Kıdemli borsa uzmanı bunun yerine daha sofistike borsa stratejilerini desteklemeyi öneriyor. Bu stratejiler arasında şirket ortaklığı arbitraj hamleleri de bulunuyor. Söz konusu yatırımlarda şirket ortaklığı veya satın alımı bekleyen hisse senetlerinde yatırım yapmak veya bu işlemlerin aleyhine pozisyon almak fikri yatıyor.

Tahvil kralının bu alanda önerdiği iki hisse senedi Activision Blizzard ve Capri Holdings. Teknoloji devi Microsoft yakın zamanda video oyunu şirketi Activision’u satın almayı kabul ettiğini duyurdu. Anlaşmanın gelecek haftalarda tamamlanması bekleniyor. Yazılım devi yakın zamanda söz konusu şirket ortaklığına dair Amerikan Federal Ticaret Komisyonu karşısındaki dava sürecini zaferle sonlandırdı. Komisyon anlaşmayı anti-tröst kurallarına dayanarak bloke etmeye çalışıyordu.

Borsa uzmanının diğer önerisi olan hazır giyim firması Capri’ninse yakın zamanda Tapestry tarafından satın alınması bekleniyor.

Gross ayrıca halka açık olan ve yatırımcılara vergi avantajları ve petrol ve doğalgaz sektörlerine yatırım yapma imkanı sunan Mastar Limited Partnerships’i (MLP) de öneriler listesine ekledi. Ancak borsa uzmanı petrol fiyatlarının aşağı yönlü kırılganlığı olduğunu hatırlatarak MLP hisselerinin dikkatli izlenmesi gerektiğini de ekledi.

Ham petrol fiyatları geçen ayın sonlarına doğru son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşmasından itibaren düşüyor. Kasım teslimatlı Batı Teksas ham petrolü vadeli işlemleri Çarşamba günü son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Gross’un yatırım tavsiyelerinde bu derece ayı piyasasını benimsemesinin sebebi ne? Basitçe aktarmak gerekirse ABD Hazinesi tahvil getirilerinin yükselişi hisse senetlerinin de artık gelecekteki bilanço beklentilerine göre aşırı değerlendiği anlamını taşıyor.

Tahvil kralı bu savını daha iyi açıklamak için Goldman Sachs analistlerinin paylaştığı bir göstergeye dikkat çekti. Enflasyona göre ayarlanmış göstergede fiyat-bilanço katları ile tahvillerin reel getirileri arasındaki ters orantı görülüyor. Diğer bir deyişle tahvil faizleri yükseldikçe S&P 500 Endeksi’ndeki fiyat-bilanço (P/E) oranı düşüyor.

Gross, “S&P 500 P/E katları son 12 ay hariç son beş yıldır reel 10 yıllık Hazine getirileri ile ilişkili” açıklamasında bulundu. Borsa uzmanına göre hisse senetleri getirilerinin şu anda bulunduğu yer dikkate alındığında S&P 500 için ileriye dönük P/E oranı 18 kat yerine 12 kat seviyesine yakın olmalı.

Tahvil yatırımlarına gelindiğinde ise Gross’un ayı piyasası düşünceleri ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın yakın zamanda politika faizlerini önemli ölçüde düşüremeyeceği beklentilerinden kaynaklanıyor. Tahvil kralına göre enflasyon %3’ün üzerinde sıkışıp kalmış durumda.

Gross, “Powell’ın %3’lük enflasyon karşısında faiz oranlarını önemli ölçüde istekli olacağına veya yapabileceğine şahsen inanmıyorum” ifadelerine yer verdi.

Jeff Gundlach: Tahvil getirileri resesyon işareti

 

ABD’deki tahvil krizi tarihi krizlere meydan okuyor

 

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)