E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTahvil kralı: Amerikan tüketicisinin gücü tükeniyor---

Tahvil kralı: Amerikan tüketicisinin gücü tükeniyor

Tahvil kralı: Amerikan tüketicisinin gücü tükeniyor
13 Temmuz 2023 - 12:56 borsagundem.com

Milyarder yatırımcı Bill Gross ABD ekonomisinin motoru niteliğindeki tüketici harcamalarının yüksek fiyatlara ve faiz oranlarına daha fazla dayanamayacağını öngörüyor. Gross’a göre ABD ekonomisi için resesyon çok yakın

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikalı tüketiciler pandemi döneminde elde ettikleri tasarrufları harcayarak ekonomiyi destekledi. Ancak ‘tahvil kralı’ olarak bilinen milyarder yatırımcı Bill Gross dünyanın en büyük ekonomisindeki tüketici kesiminin nakit varlıklarının yakında suyunun çekeceği konusunda uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre milyarder yatırımcı Twitter üzerinden pazartesi günü paylaştığı mesajda, “Bu sadece para politikası değil aynı zamanda mali politika – aptallık” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı Amerikan hükümet harcamalarının ve vergi oranlarının, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranları ve para arzı ile birlikte ekonomik büyümeyi ve enflasyonu etkilediğine dikkat çekti.

Gross Twitter mesajında, “4 trilyon dolarlık Kovid harcamaları hâlâ ekonomiye damlıyor ve tüketiciler hâlâ kalan son 500 milyarlarını harcıyor. Asıl mesele bunun ne zaman tükeneceğidir. En iyi tahmin dördüncü çeyrek” açıklamasında bulundu.

Tahvil kralı neden tüketici harcamalarının tükenmesini bekliyor?

ABD enflasyonu geçen yıl 40 yılın zirvesine ulaştı. Bunun sebebi büyük oranda pandemi sürecindeki Amerikan hükümet yardımları, geçmişteki vergi indirimleri, yüzde sıfıra yakın faiz oranları ve Amerikan hükümetinin tahvil alımları üzerinden ekonomiye nakit enjekte etmesiydi. Fiyatların yükselmesinde korona virüs ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle küresel tedarik zincirinin bozulması da etkili oldu.

FED geçen yılın bahar aylarından bu yana yükselen enflasyona tepki olarak politika faizlerini %5’in yukarısına çekti. Geçen yılın haziran ayında %9,1’le zirve yapan yıllık ABD enflasyonu haziran ayında %3’e geriledi. Ancak bu oran bile FED’in %2’lik hedefinin üzerinde.

Business Insider’ın haberine göre Gross’un Twitter mesajları FED’in enflasyonu yenebilmek için faizleri artırmaya çok fazla odaklandığı görüşünü taşıyor. Zira borsa uzmanına göre, fiyatlardaki kısmi artışın sebebi pandemi sırasında hükümetin sağladığı nakit akışının ekonomideki etkilerinin hâlâ devam etmesi. Gross fiyatları destekleyen bu rüzgarın birkaç ay içerisinde dağılmasını bekliyor.

Tahvil kralı olarak bilinen milyarder yatırımcı dev yatırım firması PIMCO’nun eş kurucularından birisi. Üstelik piyasalarda nakit sıkıntısı bekleyen tek isim de Gross değil.

2008 Küresel Finans Krizi’ni anlatan 2015 çıkışlı ünlü Hollywood filmi ‘Büyük Açık’ta hikayesi anlatılan ve karakteri Christian Bale tarafından canlandırılan ünlü borsa uzmanı Michael Burry nisan ayında yaptığı bir açıklamada tüketicilerin pandemi sırasında sağlanan teşvik çeklerinden, hibe edilebilir kredilerden, nakde çevirme refinansman tekliflerinden ve diğer dolaylı desteklerden faydalandığını söylemişti.

Burry tarihi bir enflasyon baskısı altında kalan Amerikalı tüketicilerin daha az tasarruf edebildiğini, daha fazla borçlandığını ve tasarruflarındaki parayı kullanmaya başladığını belirtmişti. Ünlü borsa uzmanı tüketici harcamalarında oluşabilecek düşüşe ve bunun şirket kârlarında darbe vurabileceğine dikkat çekmişti. Burry söz konusu dönemde paylaştığı Twitter mesajında, “Tüketici resesyonu ve daha fazla bilanço sorunu yaklaşıyor” uyarısında bulunmuştu.

Benzeri bir şekilde JPMorgan’ın Varlık Yönetimi Başkan Yardımcısı Bob Michele nisan ayında yaptığı bir açıklamada tüketicilerin tasarruflarından harcadığını ve yiyecek gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kredi kartı borçlarını artırdıklarını söylemişti.

Michele’in patronu, JPMorgan CEO’su Jamie Dimon da ekim ayında yaptığı bir açıklamada Amerikan hane halklarının bu yaz aylarında tasarruflarını tüketme ihtimalinin yüksek olduğunu ve tüketici harcamalarının zarar göreceğini söylemişti. Dimon söz konusu açıklamasında, “Bu oldukça öngörülebilir. Gelecek dönemde rakamlar zorlayıcı olacak” demişti.

Tüketici harcamaları ABD ekonomisinin motoru sayılabilecek nitelikte. Bu sebeple eğer Gross haklı çıkarsa ve tüketici harcamaları bu kış aylarında zayıflarsa dünyanın en büyük ekonomisi için büyük bir çöküş gerçekleşebilir.

2,4 milyar dolarlık kişisel serveti olan veteran yatırımcı mart ayında paylaştığı bir Twitter mesajında, “Dikkatli olun. Resesyon yakında geliyor” yazmıştı. Gross bu çağrıyı FED’in faiz oranlarını ekonominin başa çıkabileceğinin çok ötesinde yükselttiği gerekçesiyle paylaşmıştı. Tahvil kralı resesyon öngörülerini kredi sıkışıklığı ve kredilerin geri ödenmesinde sorunlar yaşanacağı öngörüsüne dayandırıyor.

Jeremy Siegel: Tüketicilerdeki nakit tükenmek üzere

 

Enflasyon umut verdi

 

ABD’de enflasyon gerilese de market fiyatları düşmüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)