E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTahvil faizleri dikkat çekmeye devam ediyor---

Tahvil faizleri dikkat çekmeye devam ediyor

Tahvil faizleri dikkat çekmeye devam ediyor
01 Nisan 2021 - 09:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende artan tahvil getirilerine dikkat çekilmeye devam ediliyor

ABD Başkanı Biden’ın harcama paketine yönelik yapacağı konuşma öncesi ayrıntılar açıklandı. Bu noktada altyapı harcamalarının miktarı 2.25 trilyon dolar olarak belirlendi. Plan 8 yıllık vadede 4 kalemden oluşuyor. Ulaşım için 620 milyar dolar harcama ön görülürken temiz su ve hızlı internet için 650 milyar dolarlık harcama miktarı belirlendi. 580 milyar dolarlık kısım ile Amerika’da gerçekleştirilen üretimi güçlendirmeye odaklanılırken 400 milyar dolarlık kısım ile de yaşlı ve engellilerin bakımının iyileştirilmesi hedefleniyor. Tüm bu harcama paketinin kurumlar vergisinde gerçekleştirilecek artış ile fonlanacağı belirtildi. Böylelikle %21 olan kurumlar vergisinin %28’e yükseltileceğine yönelik kongreye teklifte bulunulacak. Şirketlerin küresel karlarına da %21 oranında asgari vergi getirilmesi ön görülüyor. Vergi konusu piyasalar adına önemli… Başkan Biden seçimlerden önce kurumlar vergisi oranını artırma taahhüdünde bulunmuştu. Son dönemde Hazine Bakanı Janet Yellen da vergi artışına gidilebileceğini önelik piyasaları hazırlamaktaydı. Hatırlatmak gerekirse Cumhuriyetçiler 2017 yılında %35 oranında bulunan kurumlar vergisini %21’e indirmişti. Mevcut durumda %28 seviyesine artış olsa da kurumlar vergisinin eski seviyesinden hala uzakta olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca alt yapı harcamaları ile birlikte düşünüldüğünde vergi artışının piyasalarda bozucu etkisinin olmayabileceğini not edelim.

ECB Başkanı Lagarde dün yapmış olduğu konuşmada son dönemde artan tahvil getirilerine dikkat çekti. Tahvil getirilerinde görülen yükselişe yönelik ECB’nin tümaraçlarını kullanmaktan kaçınmayacağını yineledi. Piyasanın ECB’yi istediği kadar test edebileceğini belirten Lagarde, şuan istisnai bir durum ile karşı karşıya olunduğunu ve kullanmak için istisnai araçlara da sahip olduklarını dile getirdi. Lagarde’ın yapmış olduğu konuşma daha öncekiler ile paralellik gösterdiği için piyasalara etkisi nötr kaldı.

Küresel ölçekte data akışını incelediğimizde ise; ilk olarak ABD’de açıklanan özel sektör tarım dışı istihdam (ADP) verisinin 517 bin ile 550 bin olan beklentilerin altında kaldığını görmekteyiz. İstihdam piyasasına yönelik asıl önemli veri Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam datası olacaktır. Dün açıklanan ADP datasının beklenti altında kalması Cuma günü gelecek olan TDI verisine yönelik beklentilerin bir miktar daha aşağı yönde revize edilmesine neden olabilir. Bu verinin yanında Euro
Bölgesi’nde Mart ayına yönelik öncü TÜFE de piyasanın takibindeydi. 19 üyeli Euro Bölgesi’nde enflasyon yıllık % 1.3’e yükseldi ve Şubat ayına göre artış kaydetti. Yalnız enflasyonda görülen bu yükseliş hareketinin beklentiler dahilinde olduğunu söyleyelim. ECB de bu konuda enflasyonda yukarı yönde hareketin olacağını yalnız bu güçlenmenin kalıcılık sağlayamadığını daha öncesinde belirtmişti.

Günün önemli şirket haberleri 01/04/2021

 

Migros ve Deva Holding sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)