E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan ile Swap gündemde---

Suudi Arabistan ile Swap gündemde

Suudi Arabistan ile Swap gündemde
29 Nisan 2022 - 08:53 borsagundem.com

Eski büyükelçi Rende, “İki ülkenin daha önce Türkiye’nin BAE ile yaptığı gibi bir swap anlaşması üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Türkiye bu ziyaret sonrası muhtemelen hem döviz girdisi sağlamak ve yatırım çekme beklentisinde" dedi

Arap Baharı’yla birlikte zemin kaybeden ve gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle iyice zayıflayan Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki gün sürecek Cidde ve Mekke ziyaretinde normalleşme yoluna girmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Perşembe günü İstanbul’dan hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında açıkladığı gibi, ziyaretle hem çok boyutlu diplomatik ilişkiler hem de sağlıktan enerjiye, savunma sanayinden finansa çok yönlü ekonomik ilişkiler masaya yatırılacak.

Arap Baharı’nın fitilinin ateşlendiği 2011 yılını takiben 2012 yılında 3,7 milyar dolara ulaşan Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı Kaşıkçı cinayetinin ertesi yılı olan 2019’da 2,5 milyar dolara, 2020’de 2,3 milyar dolara geriledikten sonra 2020’da tarihi dip olan 189 milyon dolara düştü.

Rende: ‘‘Kaşıkçı cinayeti sonrası Suudi Arabistan Türkiye’ye gayriresmi mali abluka uyguladı’’

Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile ilişkilerini yakından takip eden eski Katar Büyükelçisi Mithat Rende, ziyarette ekonomik başlıkların daha ön planda olduğunu ifade ediyor.

Amerikanın Sesi'nde soruları yanıtlayan Rende, ‘‘Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye’nin Katar’da askeri üs oluşturmasından rahatsız oldular ve buna güçlü bir şekilde karşı çıktılar. Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilişkilerdeki gerginlik tavan yaptı. Ama ondan sonra onarım çalışmaları başladı. Suudiler Türkiye’yi cezalandırmak için gayriresmi mali abluka uyguladılar. Türk şirketlerine ihalelerde şans tanımadılar. Bu süreçte Türkiye’nin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmeme ilkesi vardı. Son zamanlarda Kaşıkçı dosyasının devredilmesiyle Muhammed bin Selman’la yeni bir sayfa açılmasının önü açıldı’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin asıl ekonomi odaklı bir çaba olduğunu belirten Mithat Rende, “İki ülkenin daha önce Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığı gibi bir swap anlaşması üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Son dönemde döviz ve uluslararası yatırım talebi olan Türkiye bu ziyaret sonrası muhtemelen hem döviz girdisi sağlamak ve yatırım çekme beklentisinde. Bu Türk şirketlerinin satın alınması şeklinde de olabilir’’ şeklinde konuştu.

Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman ile bir araya geldi

 

Katar ile Türkiye'nin swap anlaşması uzatıldı

 

BAE ile swap anlaşması iddiası!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)