E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSuudi Arabistan borsası yabancılara açılıyor---

Suudi Arabistan borsası yabancılara açılıyor

Suudi Arabistan borsası yabancılara açılıyor
22 Temmuz 2014 - 10:31 borsagundem.com

Suudi Arabistan, hisse piyasasını uluslararası yatırımcılara açarak yabancılara Arap dünyasının en büyük borsasına erişim sunacak

Petrol zengini krallık Suudi Arabistan, ekonomide çeşitlilik arayışında olmasıyla hisse piyasasını uluslararası yatırımcılara açarak, yabancılara Arap dünyasının en büyük borsasına erişim sunacak.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre, kabine yabancı finansal kurumlara Tadawul All Share Endeksi'nde işlem yapma yetkisi ve Sermaye Piyasası Kurulu'na da zamanlama konusunda karar verme yetkisi tanıdı. Ülkenin 531 milyar dolarlık hisse piyasası şu anda yerel yatırımcılar ve altı üyeli Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri ile sınırlı durumda.

Suudi Arabistan'da hükümetin petrol dışındaki sektörleri desteklemek için 130 milyar dolarlık harcama bütçesi ayırması ile, dünyanın önde gelen hisse piyasaları arasındaki en sınırlı borsası bariyerlerini kaldırıyor. 90 yaşındaki Kral Abdullah, Mısır, Irak, Dubai gibi Orta Doğu'daki komşu ülkelerin politik ve finansal piyasa çalkantıları ile boğuştuğu bir dönemde, ülkede ekonomik büyümeyi son dört yılda yüzde 6.4 ortalamasında sağladı.

National Bank of Abu Dhabi PJSC şef yatırım yetkilisi Gary Dugan, "Bölgedeki uyuyan dev Suudi Arabistan, iyi sermaye edilmiş ve yabancıların erişim sağlayamadığı bir geniş piyasa durumunda. Bu durum heyecan verici, bölgeye muazzam bir kredibilite veriyor" dedi. Dugan ayrıca, atılan adımın MSCI Inc.'in gelişen piyasalar endeksine dahil olunabilmesi için de büyük bir adım olduğunu ifade etti.

Bloomberg verilerine göre Suudi Arabistan, Çin dışındaki borsası sadece yerel hisselere açık olan ve MSCI'ın küresel göstergelerine yabancı yatırımcılara yönelik kısıtlamalar nedeniyle dahil olmayan en büyük piyasa. Hong Kong'ta bulunan MSCI yetkilileri Chia Chin-ping ve Zoe Fung, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadılar.

Tadawul endeksi bu yıl yüzde 14 yükselirken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi aynı süreçte yüzde 6, MSCI GCC Ülkeler Endeksi ise yüzde 15 artış kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)