E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuriye'de varsa yoksa Türk Lirası---

Suriye'de varsa yoksa Türk Lirası

Suriye'de varsa yoksa Türk Lirası
02 Temmuz 2020 - 12:21 borsagundem.com

Terör örgütlerine karşı yapılan operasyonlar sonucu Suriye'de Türkiye'nin kontrolünde olan bölgelerde TL kullanımı hızla yaygınlaşıyor

Suriye’de ekonomik sorunlar son dönemde derinleşirken, ülkenin kuzeyindeki bazı bölgelerde Türk Lirası’nın kullanımı artıyor.

Suriyeli silahlı muhalif gruplar, hakim oldukları Afrin, Cerablus ve El Bab bölgelerinde, hali hazırda kullanılan Türk Lirası’nı son haftalarda özel olarak teşvik etmeye başladı.

Bu kapsamda bölgedeki PTT ofisleri üzerinden piyasaya daha fazla banknot ve madeni paranın sokulduğunu belirtiliyor.

BBC Türkçe’den Ece Göksedef ve Mahmut Hamsici’nin haberine göre, El Kaide’nin Suriye’deki eski kolu olan grupların da içinde yer aldığı Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün kontrolündeki İdlib eyaletinde ise, HTŞ’nin oluşturduğu Kurtuluş Hükümeti adlı oluşum TL kullanımını zorunlu hale getirdi.

Peki ülkenin bazı bölgelerinde Suriye Lirası yerine neden ve nasıl TL kullanılıyor? Tarafların gözünde TL’nin kullanımının yaygınlaşması ne anlama geliyor?

SURİYE EKONOMİSİ AÇISINDAN ZORUNLU DÖNEM
Dokuz yıllık iç savaşta ciddi bir yıpranma yaşayan Suriye ekonomisi, son aylarda, yoğun ekonomik ilişkileri olan Lübnan’daki ekonomik krizin de etkisiyle daha zorlu bir döneme girdi.

Suriye’deki en zengin iş adamlarından biri olan, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni Rami Mahluf’a para cezası kesilmesi ve kendisinin bunu ödemeyi kabul etmemesi de piyasalarda çalkantı yarattı.

Bunların dışında ABD’nin 17 Haziran’da Sezar Yasası’yla yeni yaptırımları yürürlüğe sokması da bu zorlu süreci derinleştirdi.

Ülkede enflasyon son birkaç haftada hızla yükselirken, gıda gibi temel ihtiyaç maddelerine ulaşım zorlaştı.

Suriye Lirası ABD doları karşısında önemli ölçüde değer kaybetti. Bugün bir dolar yaklaşık 3000 Suriye Lirası’na denk geliyor.

Böyle bir süreçte Türk Lirası’nın, ülkenin kuzeyindeki bazı bölgelerindeki kullanımı yaygınlaşmaya başladı.

SURİYELİ MUHALİF LİDER: TÜRKİYE İLE GÖRÜŞTÜK, TL’Yİ TEŞVİK EDİYORUZ
Afrin, Cerablus ve El Bab bölgeleri, Türk ordusu ile Suriyeli silahlı muhalif grupların denetiminde bulunuyor.

Türkiye, 2016 ve 2017’de düzenlediği Fırat Kalkanı Harekâtı ve 2018’de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekâtı sonrası, bu bölgelerde PTT büroları kurmuştu.

Türkiye’den idari mülkiye amirleri buralarda görev yapıyor.

Sağlık ve eğitim hizmetleri çoğunlukla Türkiye tarafından organize edilip karşılanırken çöp toplama, su, elektrik gibi hizmetler de sınırın diğer tarafındaki Gaziantep ve Hatay belediyelerinin yardımıyla sağlanıyor.

Türkiye ile ticaret de devam ediyor.

Muhaliflerin Suriye Geçici Hükümeti oluşumunun başındaki isim Abdurrahman Mustafa, son yaşanan ekonomik sorunların ardından, bu bölgelerde yeni bir arayış içerisine girdiklerini aktardı.

Mustafa, “kurtarılmış bölge” olarak tarif ettiği bu alanlardaki Suriyelilerin birikimlerini bu zor ekonomik süreçte korumak amacıyla Türk yetkililerle toplantılar yaptıklarını ve sonuçta Türkiye’nin küçük banknotlar ve madeni paraları bu bölgeye aktardığını anlatıyor:

“Bizim sorunumuz, TL için küçük madeni paralar ve banknotlar olmamasıydı. Türk tarafıyla görüşmeler sonucu bu gerçekleştirildi. Bizim bölgelere küçük paraların, madeni para olsun, küçük banknotlar olsun, temini sağlandı.”

Mustafa, son dönemde bu bölgelerde Türk Lirası’nın kullanımını teşvik ettiklerini ancak bunun geçici bir durum olduğunu altını söylüyor:

“Oradaki ekmek, akaryakıt ve diğer hususlarda artık Türk Lirası üzerinden fiyatlandırma yapılmasını teşvik ediyoruz. Ama yaptırım, karar yoktur. Bizim Suriye Lirası’nı iptal etme gibi bir amacımız yoktur.

“Yine Suriye Lirası’yla alışveriş yapacak olan varsa özgürdür, bizim ona diyeceğimiz bir şey yoktur.

“Bu da geçici bir uygulamadır. Suriye’de kapsamlı bir siyasal süreç olduktan sonra zaten ulusal paraya geçilecektir.”

TÜRK YETKİLİ: TEŞVİK YOK, TÜRK LİRASI GÜVENCE OLARAK GÖRÜLÜYOR
Konuyla ilgili konuşan üst düzey bir diplomatik kaynak ise TL kullanımının bu bölgelerdeki teşvik edilmesinde Türkiye’nin bir dahli olmadığını söylüyor:

“Orada Suriye devleti var, başka bir devletin egemenlik hakları var. Biz burada daha sağlam durduğumuz için, piyasa koşullarına göre böyle bir gelişme oldu ancak bizim bunu Türkiye olarak teşvik etmemiz söz konusu değil.”

Suriye’de Türk lirası kullanılmaya başlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AlamanciGEL02 Temmuz 2020 14:09

    Iste Türkün ve parasinin gücü bu arkadaslar , yaninda Libyada Türk lirasina gececek diyolaaaa.

  • Musa02 Temmuz 2020 12:50

    Türkiye'de de dolar kullanımı artıyor. Devlet bile ihaleleri dolar üzerinden yapıyor :D 

  • Pala02 Temmuz 2020 12:48

    Toprağını işgal et, karakol kur, kendi para birimini kulandirt, sonra vay efendim Fransa'nın Rusya'nın ne işi var Libya'da

  • sinan 145302 Temmuz 2020 21:30

    bence ilk o yazdıgın devletlerın ne işi var lıbya da sen ılk basta onu soyle turkıyenın ne işi var diyon bence ilk basta libyada olmamız gerektı oluyoruzda bızde artık petrolden pay almamız gerekmıyormu onca savasıyoruz siha ve iha ile demı kardeşim onların paralarını almamız gerek ve sonrada yunanıstanın ıcabına bakmamız gerek unutma bır ımza attık neler oldu gordunmu acaba sız anladınızmı

  • Metin02 Temmuz 2020 15:17

    Suriye'yi bize katalım. Referandum yapalım, çoğumuz zaten sizde kıyak hayat yaşıyor, biz de gelelim derlerse (6)  (6)  (6)  (6)  (6) 

  • Hasan S.02 Temmuz 2020 13:55

    nananı da al papanı da al ziktirol ait olduğun vatanına defol denzo pala

  • Alp Arslan02 Temmuz 2020 13:45

    Onlar kendi çıkarına öldürmek için var biz ise yaşatmak için. Bu ayrımı bilmeyen ahmakın ta kendisidir.