E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları''Spot ışıkları TL'de''---

''Spot ışıkları TL'de''

''Spot ışıkları TL'de''
28 Ağustos 2013 - 14:01 borsagundem.com

''TL’deki hareket gelişmekte olan piyasaların durumunu yansıtıyor''

Saxo Bank FX Baş Stratejisti John J Hardy, piyasaları ve para birimlerini analiz ettii. Analizine "Japon Yeni (JPY) yeniden eski günlerine dönmüşe benziyor" sözleriyle başlayan Hardy, ''JPY hemen hemen bütün para birimlerine karşı sert bir ralli yaptı. JPY gücünü likidite önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam ettikçe sürdüreceğe benziyor. Bu arada USDCAD aşırı sessiz'' dedi. İşte Saxo Bank FX Baş Stratejisti John J Hardy'nin bugünkü analizi:
Türkiye’nin korkusu
Gelişmekte olan piyasalarda durum kötüleşmeye devam ediyor ve geçen gece spot ışıkları TL’nin üzerindeydi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası dün faizleri arttırmama sözünü ve TL’nin aşağı yönlü bir harekete başlamak üzere olduğu açıklamalarını da içeren planlarını açıkladı. Merkez Bankası'nın umudu parasal müdahalelerin ve tüketimi azaltarak cari açığı azaltmaya yönelik kredi hamlelerin yeterli olacağı.
Fakat GSYH’nın % 6’sı olan ticaret açığının etkisiyle, TL kontrolden çıkmışa benziyor. Suriye’de gittikçe derinleşen iç savaşın da etkisiyle piyasalar merkez bankasının blöfünün görmüşe benziyor. Eğer risk iştahı ve gelişmekte olan piyasalar üzerindeki baskı sürerse, TL baskı altında kalmaya devam edebilir ve Merkez Bankası faiz oranlarındaki sözünden geri adım atmak zorunda kalabilir. TL değerinin altında işlem görüyor olabilir, fakat normal zamanlarda yaşamıyoruz ve bu yüzden yatırımcılar dikkatli olmalı.
Japon Merkez Bankası’nın ve Başbakan Abe’nin JPY’nin değerini düşürme çabalarına rağmen JPY buna çok aldırmayarak yeniden eski günlerine dönmüşe benziyor. Bunda devlet tahvillerinin güvenli liman statüsü sebebiyle alım görmesi de etkili. ABD 10 yıllık faizi 2.75 seviyesine geri döndü, bu da 3’ün altında tepeleri görmüş olabileceğimiz anlamına geliyor. Bu durum Japonya’da yeni gelişmelerin olmadığı veya risk iştahında bir değişme olmadığı sürece JPY’yi desteklemeye devam edecek.
İleri bakış
Bugün takvimde pek bir şey yok, sadece İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney bir konuşma yapacak. Piyasanın odağı dağınık ve olaylara bağımlı olarak Suriye’nin üzerinde. Suriye, Suriye’deki iç savaş herkesin dikkatini çekmesinin öncesinde de var olan bir durumun odağına oturmuş durumda. Gelişmekte olan piyasalardaki satışların sebebi Suriye değil, bu yüzden küresel piyasalardaki durumla Orta Doğu’daki durumu birbiriyle bağlamaktan kaçının.
Ham petrol fiyatları geçen akşam sert bir artış gösterdi ve fiyatlar kriz sonrası dönemin tepelerine yakın fiyatlardan işlem görüyor, geçen hafta 7-8 dolar değer kazandılar.
Piyasa yorumları
EURUSD: Kararsız bir görünüm sergiliyor. Gelişmekte olan piyasalardaki durum merkez bankalarının kendi para birimlerini korumak için diğer para birimlerinden çok dolar satmasına yol açıyor. Herleye rağmen aşağı yönlü bir hareket bekliyorum fakat sabır ve 1.3300 seviyesinin kırılmasını ya da hiç olmazsa gün içinde 1.3350 seviyesinin altına inilmesini beklemek gerekir.
USDJPY: 97.50 dün gelen satışların ardından direnç seviyesi olmuş durumda. Artık dikkatler 96.00/95.80’in üzerinde bu seviyelerin altında ise 94'ün altındaki seviyelere dikkat edilmeli.
EURJPY: Dün kritik bir geri dönüş oldu. Şu anda direnç 130.50/131.00 seviyesi destek kırılırsa dikkatler 128.00/29,35 seviyeleri üzerine dönecektir.
EURGBP: Yukarı yönlü potansiyeli var. Bu akşam Carney’e dikkat. 0.8600/10 destek ve 0.8650 ilk yukarı yönlü hedef.
GBPUSD: Dünkü geri dönüş denemesinden sonra yatay, direnç 1.5550’in üzerinde ve aşağı yönlü bir harekette dikkatler 1.5425’te.
EURCHF: 1.2300/10 direnç seviyesi, JPY bacaklı dövizle körele olarak dünkü düşüklerin hemen altındaki 200 günlük ortalamayı test edebilir.
USDCHF: 0.9150/0.9130 şu an için son destek seviyesi. Destek seviyesi bulmak USDJPY bu kadar zayıfken oldukça zor. Alım yapılması için 0.9200’ın üzerine bir hareket görülmeli.
AUDUSD: İyi görünmüyor. Bu trendin düşükleri olan 0.8850ler test edildi. Bundan sonraki adım 0.8500’la daha da düşük. 0.8950 direnç seviyesi.
USDCAD: Risk iştahının azalmasına iyi bir direnç gösterdi. 1.0450 ve 1.0600’da güçlü bir destek bekliyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)