E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSPK'ya dava açılıyor---

SPK'ya dava açılıyor

SPK'ya dava açılıyor
28 Ağustos 2013 - 16:00 borsagundem.com

Kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalan birçok aracı kurum SPK'nın düzenlemelerine karşı davaya hazırlanıyor

Aracı kurumlar, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Temmuz ayında yayınladığı ve aracı kurumlara daha yüksek sermaye şartı getiren tebliğin iptali için dava açmaya hazırlanıyor.
wsj.com.tr'den Kerim Karakaya'nın haberine göre, özellikle düzenleme ile kapanma tehlikesi yaşayan küçük aracı kurumlar, Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) Danıştay'a dava açmasını istediği öğrenildi.
Ancak bunun için Birlik'in genel kurulundan üyelerin çoğunluğunun katılımının aranacağı öğrenildi. TSPAKB, pazartesi günü yapılan toplantı sonrasında üye aracı kurumlara mektup göndererek görüşlerini sordu.
Aracı kurumlarına gönderilen dilekçelerde, idari dava açılmasına destek veren kurumların dilekçeleri imzalanması istendi. Ayrıca, Yatırım Tazmin Merkezi'ne ilişkin düzenlemelerin iptali içinde dava açılıp açılmaması üyelerin görüşüne açıldı.
Edinilen bilgilere göre 71 üyesi olan TSPAKB, genel kurulun çoğunluğunun onayı durumunda dava açacak. Ancak bunun öncesinde SPK'ya bir mektup göndererek düzenlemenin gözden geçirilmesi istenecek. SPK olumlu cevap vermez ise Danıştay'a dava açılması gündeme gelecek.
The Wall Street Journal'a konuşan TSPAKB Başkanı Atilla Köksal, "Bazı aracı kurumlar sermaye artırımına karşı görüşle geldiler. Çoğunluk bu kararı alırsa biz Birlik olarak dava açacağız. Ancak yönetim kurulu olarak bizim ilk izleyeceğimiz yol bir mektup ile SPK'dan düzenlemenin gözden geçirilmesini istemek olacak" dedi. Köksal, aracı kurumların bireysel olarak da dava açmasının önünün açık olduğunu sözlerine ekledi.
SPK yetkililerine konuya ilişkin olarak ulaşılamadı.
SPK, Temmuz ayında yayınladığı "Aracı Kurumların Sermaye Yeterliliğine İlişkin Esaslar" tebliği ile aracı kurumların sermaye yeterlilik şartlarını artırmıştı. Düzenleme ile aracı kurumların faaliyetleri 3 gruba ayrılmış, sırasıyla 2 milyon lira, 10 milyon lira ve 25 milyon lira tutarında asgari öz sermaye şartı getirilmişti. Yalnızca emir iletimine aracılık eden kurumlara 2 milyon lira, sınırlı saklama ve portföy yönetimi faaliyetlerini de yapacak kurumlara 10 milyon lira, genel saklama hizmeti ve aracılık yükleniminin tamamını yürütecek kurumlar için 25 milyon lira asgari sermaye şartı getirilmişti.
Mevcut durumda sadece aracılık faaliyeti yapabilmek için en düşük sermaye miktarı 845 bin lira düzeyinde. Aynı faaliyeti yapabilmek için yeni düzenlemede 10 milyon lira asgari sermaye isteniyor.
Düzenleme 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.
TSPAKB Başkanı Atilla Köksal, daha önce yaptığı açıklamalarda düzenlemenin 40'ın üzerinde aracı kurumun olumsuz etkileneceğini söylemişti.
Ekonomi yönetimi, sermaye piyasalarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde aracı kurum sayısının azaltılması için çalışma içerisine girileceğini açıklamış ve ilk olarak sermaye yeterlilik miktarları artırılmıştı. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş daha önce The Wall Street Journal'a verdiği röportajda aracı kurum sayısının fazla olduğunu ve azalmasını istediklerini söylemiş ve eklemişti: "Nispeten yüksek sermayeli, kurumsal ve teknik alt yapısı yüksek, sektöre katma değer sağlayan, yatırım bankası gibi faaliyet gösteren aracı kurumların yer aldığı bir aracılık sektörünü hedefliyoruz"
Türkiye'de toplam 100 aracı kurum bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek Yatırımcı01 Eylül 2013 15:32

    Bende SPK nin aracı kurumlar konusunda yeni düzenlemeyi destekliyorum...Yatırımcıya keriz gibi görüp ne pahasına olursa olsun işlem yapmaya zorlayan aracı kurumlar kapansın...

  • müdahil olacağım.01 Eylül 2013 00:48

    eğer böyle bir dava açılırsa dandik aracı kurum sisteminden zarar görmüş biri olarak davaya müdahil olup, ne halt yediklerini ve ne pislikler çevirdiklerini Hakimlere anlatacağım. DAVAYA MÜDAHİL OLACAĞIM. ÇÜNKÜ DANDİK ARACI KURUMLAR ENİNDE SONUNDA HALKA ZARAR VERİYOR.

  • ugur30 Ağustos 2013 11:41

    asgarı ucret +prım le kalitesiz dealerları çalıştırıp.musterileri sadece işlem yapmaya zorlayan ve bundan kazanç bekleyen sıstem kapatılmalı..kucuk aracı kurum zaten batmaya mahkum

  • zafer30 Ağustos 2013 00:37

    sizi işin yordamını bimiyorsunuz benim memurum işini bilir diyen başbakınımz vardı adamları bir görün işiniz hal olunur onların derdi küçük yaıtırımcıları korumak değil komisyonlarını yükseltmektir KY ölmüş sürünmüş umurlarında değil

  • İBİŞ-CİCİŞ29 Ağustos 2013 17:30

    aracı kurum sektörü ibiş ve cicişlerle, sahtekar patronlara server transferi yapılan bir platform oldu. Her türlü hırsızlık var. Olmayan tek şey: 5.000 yıllık kamu davaları!!!!!

  • uyanık29 Ağustos 2013 14:19

    kalitesiz aracı kurumlar kalitesiz halk arzlara neden oluyor. amacı hizmet vermek değil yatırımcının komisyonu almak olan kurumlar bunlar. şimdi boşuna ağlıyorlar, çünkü kendi düşen ağlamaz

  • xxxxx29 Ağustos 2013 10:57

    banka aracı kurumları sütten çıkmış ak kaşık mı?

  • emekçi29 Ağustos 2013 07:10

    küçük aracı kurumlarda hesap açıp dertsiz başınıza dert almayın. 2 kuruş fazla verin düzgün bir bankaya gidin

  • Adil29 Ağustos 2013 03:26

    böyle dusuncelerden uzak kalmak için banka kurumlarında hesap açarsınız kimse hisselerinizi göremez.

  • nihatg28 Ağustos 2013 23:03

    küçük yatırımcıya aracı kurumlar istediğini yapınca ses çıkmıyor, kendilerine ufak birşey yapıldığında hemen dava açılıyor. kuyrukları sıkıştı

  • bende dava açmak istiyorum28 Ağustos 2013 22:41

    aracı kurumların masum olmadığını düşünüyorum. bende dava açmak istiyorum. çoğu aracı kurum suç çetelerini içinde barındırıyor. sektörde temizlik istiyorum. halkı dolandıran işadamlarını borsaya getirenler de aracı kurumlar değil mi?. halka arz izahnamelerini sahte raporlarla şişirip milleti kazıklayan kim?. son düşüşte en çok düşenler son yıllarda şişik fiyatla kandırıkçı raporlarla halka arz edilen senetler değilmi. bunların raporlarını kim hazırladı. sorumlusu kim?. kim?. kiiim?.

  • MEMSA MADURU28 Ağustos 2013 22:06

    BENDE DAVACIYIM

  • bende davacıyım28 Ağustos 2013 16:58

    yüzbinlerce kçük yatırımcıya sesleniyorum. gelin bizde dava açalım. aracı kurumlar sadece yüksek işlem yapan müşterileri koruyup, gizli hesap bilgilerini yıllarca çetelere gizliden söylediler. dolandırıcılara bilgi pasladılar. sermaye piyasalarında yüzbinlerce mağduriyete aracılık ettiler. gelin bizde dava edelim. çünkü bu mağduriyetin oluşmasında aracı kurumlar sebep oldu.