E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSözlü yönlendirme haftası: Gözler MB'lere çevrildi---

Sözlü yönlendirme haftası: Gözler MB'lere çevrildi

Sözlü yönlendirme haftası: Gözler MB'lere çevrildi
20 Haziran 2022 - 08:31 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

ABD ve İngiltere enflasyonu 40 yılın en yüksek seviyelerinde kalırken, finansal piyasalar geçen hafta da çalkantılarla karşı karşıya kaldı.

Dünyanın büyük para yapıcılarının likidite musluğunu kapatma kararlılığı, talep şoku yaklaşırken (ABD ve Avrupa’daki son göstergeler pek cesaret verici değil) resesyon korkularını artırıyor.

Geçen hafta Fed para politikası toplantısında 1994’ten beri en sert faiz artışını yaparak, faizi 75 bps artışla yüzde 1,50-yüzde 1,75’e çekerken, 2022 yılı büyüme tahminini  yüzde 2,8’den yüzde 1,7’ye indirmiş ve enflasyon tahminini ise yüzde 4,3’ten yüzde 5,2’ye yükseltmişti.

ECB tarafında da hareketlilik vardı. Avrupa’da, Alman ve İtalyan borçları arasındaki fark, haftanın başında o kadar büyük bir boşluğa ulaştı ki, ECB, euro bölgesinin “parçalanmasına” karşı özel bir program hazırlayacağını duyurmak için Çarşamba günü acil bir toplantıya çağırmak zorunda kaldı. Amaç tamamıyla , yatırımcıların güney ülkelerinden kaçmasını ve daha sağlam sayılan kuzeydeki ülkelere sığınmasını önlemek. İletişim işlemi başarılı oldu: İtalyan ve Alman borcu arasındaki fark 200 puanın altına 167 puana çekildi.

Mayıs ayı üretim ve tüketim verilerinin beklenenden iyi geldiği Çin’den gelen iyi ekonomik verilere rağmen endüstriyel metal fiyatları aşağı yönlü hareketini sürdürdü.

Hafta ortasında bazı satışlar oldu ve Cuma günü petrol fiyatları, Fed’in faiz artırımının ardından piyasaları resesyon korkuları sardığı için düştü.

TCMB’nin Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre; 2022 cari yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 64,59’a ve usd/TL beklentisi de 18,88’e ve de Cari açık beklentileri de 34,35 milyar usd’den  37 milyar usd’ye yükseldi.

Bu hafta ya , Amerika Birleşik Devletleri’nde (Juneteenth) bir tatilli ile başlıyoruz. Haftanın geri kalanında merkez bankacıları tarafından birçok konuşmayı takip edeceğiz. Bu da  Fed, ECB ve BoE’ye konuşmalarında önümüzdeki süreç için ince ayar yapma fırsatı verecek. Perşembe, Haziran ayı için önde gelen PMI göstergelerine bakılıp Satın alma yöneticilerinin mevcut durumdan ne kadar etkilendiklerini takip edeceğiz.

Yurtiçinde ise TCMB’nin faiz kararı var. Beklenti politika faizinin yeniden yüzde 14’te sabit bırakılması yönünde.

12 göstergesi "al" veren hisseler (20/06/2022)

 

Borsada alıcılı açılış bekleniyor

 

Borsada fiyatlar cazip hedef 3300 puan

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mewborn20 Haziran 2022 08:37

    Niye çevrilsin 6 aydır ne oluyorsa yine aynısı olacak düşürmeyecek pas geçecektir düşüremez çünkü ellerim bomboş şarkısı çalıyor.