E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSoros’un ortağı açıkladı: Borsaların son rallisi---

Soros’un ortağı açıkladı: Borsaların son rallisi

Soros’un ortağı açıkladı: Borsaların son rallisi
13 Aralık 2022 - 18:11 borsagundem.com

George Soros’la birlikte Quantum Fonu’nun kurucusu olan efsane yatırımcı Jim Rogers borsalarda enflasyon karamsarlığının dinmesiyle kısa vadeli bir ralli olacağını ve bunun borsalardaki son ralli olacağını söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar son bir yıldır oldukça sert bir düşüşle karşılaştı. Birçok yatırımcı ise ABD borsalarının ne zaman tekrar yeşile döneceğini merak ediyor. MoneyWise’ın haberine göre efsane yatırımcı Jim Rogers bir umudun yaklaşmakta olduğunu ancak yükselişin uzun sürmeyeceğini söyledi.

Rogers açıklamasında, “Enflasyon ve diğer şeyler yüzünden büyük bir karamsarlık yaşadık. Şimdi enflasyon ve karamsarlık kırılıyor gibi görünüyor, ama unutmayın, bu muhtemelen son ralli olacak” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 79 yaşındaki yatırımcı zorlu piyasa koşullarında yatırımlar konusundaki tecrübeleriyle de biliniyor. 1973 yılında George Soros’la birlikte Quantum Fonu’nun kurucusu olan Rogers ayı piyasalarının tam merkezinden geçmişti. Quantum Fonu’nun portföyü 1980'e kadar %4.200 geri dönüş sağlarken S&P 500 Endeksi ise aynı dönemde %47 artmıştı.

Haberde Rogers’ın çok iyimser olmadığı dönemlerde hangi yatırımlara sıcak bakıp hangi yatırımları göz ardı ettiği inceleniyor.

Çılgın hisseler

Rogers, borsanın birçok yeni katılımcıyı memnuniyetle karşıladığına dikkat çekiyor. Ancak son yıllarda borsalara gelen yeni yatırımcılar geleneksel bir yol izlemedi:

“Yeni yatırımcılar geliyor. Borsa denilen bu yeni şeyi keşfettiler. Eğlenceli ve para kazanabilecekleri çılgın hisse senetlerine bahis yapıyorlar. Çılgın hisse senetleri olağanüstü biçimde yükseliyor.”

Rogers ayrıca geçtiğimiz yıl özel amaçlı halka arz şirketleri (SPAC) etrafında görülen coşkuya da dikkat çekiyor:

"Herkes SPAC'lere hücum ediyor. Ancak SPAC'ler yıllardır buradaydı. Bugün yaşanan her şey daha önce de oldu."

Rogers tüm bu tablodan alınacak dersi açıklarken ‘Genellikle sona yaklaşırken hisse senetleri çılgınlaşır” ifadelerine yer verdi.

Emtialar kurtarıcı mı?

Enflasyonun en kesin işaretlerinden birisi de bu yılın başlarında emtia fiyatlarında görülen ralliydi. Hatta sırf bu sebepten birçok yatırımcı emtia fiyatlarındaki artışın genellikle enflasyonun öncü göstergesi olduğuna inanıyor. Zira hammadde maliyetleri yükseldiğinde bu nihayetinde son ürünlerin fiyatına ve tüketici fiyatlarına yansıyor.

Rogers da emtiaların önemini vurgulayan yatırımcılar arasında. Efsane yatırımcı 1998 yılında Rogers Uluslararası Emtia Endeksi’ni oluşturdu. Bloomberg'e göre, Rogers Uluslararası Emtia Endeksi’nin bugüne kadarki toplam getirisi bugüne kadar yıllık bazda %15 seviyesindeydi.

Ünlü yatırımcının kendisi de emtia varlıklarına yatırım yapıyor.

Rogers, “Emtia tutuyorum ve emtialar gelişmekte olan arz sıkıntıları nedeniyle kesinlikle iyi performans gösterecek. Merkez bankaları önünde sonunda daha fazla para basacaklar. Zira yapmayı bildikleri tek şey bu. Bir resesyon yaşadığımızda, panikleyecekler ve daha fazla para basacaklar ve çok fazla para basıldığında, sahip olunması gereken en önemli şey gerçek varlıklardır” ifadelerine yer verdi.


Kısa ve uzun vadeli yatırımlar

Önümüzdeki üç yıl boyunca uzun vadeli olarak hangi yatırımın tercih edilebileceği sorulduğunda Rogers’ın cevabı ‘Önce gümüş, belki daha sonra tarım” oluyor.

Değerli bir maden olarak, gümüş bir değer deposu olarak hareket edebilir. Fiat para birimleri gibi merkez bankaları tarafından basılamaz. Elbette altın da aynı işleve sahip. Ancak Rogers şimdilik altın yerine gri metali tercih ediyor:

“Gümüş, tüm zamanların en yüksek seviyesinden %70 veya %80 gibi bir düşüş yaşadı ve altın tüm zamanların en yüksek seviyesinin %15 altında. Her ikisini de doğru fiyata satın alacağım ama şu anda gümüşü altına tercih ederim.”

Tarım, Rogers için bir başka favori sektör konumunda. Bunun iyi de bir nedeni vardır: Bir sonraki kriz ne kadar büyük olursa olsun, hiç kimse bütçesinden "yiyeceği” çıkaramaz.

Çiftçilik hakkında hiçbir şey bilmeyenler için bile, tarıma yatırım yapabilmek son yıllarda daha erişilebilir hale geldi.

Rogers’a önümüzdeki üç yılda hangi yatırımları tercih etmeyeceği sorulduğunda ise şu cevabı veriyor:

“Satacağım tek şey Amerikan hisseleri, FAANG'ler, Amerika'daki teknoloji hisseleri olurdu.”

Teknoloji hisseleri şimdiden olağanüstü bir biçimde düşmüş durumda. FAANG hisseleri olarak da adlandırılan dev teknoloji hisseleri Facebook’un çatı şirketi Meta, Apple, Amazon, Netflix ve Google’ın çatı şirketi Alphabet bu yıl borsalardaki en sert düşüşlerini gerçekleştirdi.

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

Berkshire Hathaway'den 34,4 milyon dolarlık hisse satışı

 

ABD enflasyon verisi sonrası piyasalarda son durum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan ka14 Aralık 2022 21:40

    Salla

  • Mehmet 14 Aralık 2022 18:22

    Borsalardaki son ralli ne demek kiyametmi kopacak hayir tabiki yasayanlar daha cok ralli gorur yeterki sagol gerisi hikaye

  • AHMET ÖZBİLEN14 Aralık 2022 10:49

    BİZİM BORSAYA BİR ŞEY OLMAZ BİZİM Z KUŞAĞI HİSSE SENETLERİNİN % 80 SATIN ALDILAR Kİ DAHA HİÇ SATMAZLAR.KÖTÜ BİR DURUMDA BİLE ENDEKS DÜŞMEZ.

  • Gorursun14 Aralık 2022 18:16

    Adamn var ya bi yerine korlar bu alemde 2020 de de gelen y kusagina koydukları gibi dikkatli olmak lazm