E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarSiyasi kriz borsayı çökertti---

Siyasi kriz borsayı çökertti

Siyasi kriz borsayı çökertti
03 Temmuz 2013 - 13:09 borsagundem.com

Portekiz'de Maliye Bakanı'nın ardından, Dışişleri Bakanı'nın da istifa etmesi krize neden oldu

Portekiz'de Maliye Bakanı Vitor Gaspar'ın istifasının hemen ardından Dışişleri Bakanı Paulo Portas'ın da istifa etmesi, ülkeyi politik krize soktu.
Ancak Başbakan Pedro Passos Coelho, koalisyonın küçük ortağı sosyal demokrat merkez-halk partisi'nin de lideri olan Portas'ın istifasını kabul etmedi.
Portas, Gaspar'ın yerine Hazine Bakanı Maria Luís Albuquerque'ın yeni maliye bakanı olarak atanmasına itiraz ettiği için istifa ettiğini açıklamıştı.
Coelho, siyasi istikrar için hükümete başkanlık etmeye devam edeceğini ve krizi aşmak için koalisyon ortağı olan portas ile görüşeceğini söyledi. Portekiz Başbakanı, "Benimle ülke siyasi, ekonomik ve sosyal çöküşü seçmeyecek" diye konuştu.
Yapacak çok işleri olduğunu belirten Coelho, "Büyük çabayla ektiklerimizin meyvelerini toplamamız gerekir" ifadesini kullandı.
Şimdi hükümetin kaderi Portas'a bağlı durumda. Portas partisini koalisyon çekme kararı alırsa hükümet parlamentoda çoğunluğu kaybedecek.
BORSA ÇÖKTÜ
Yaşanan gelişmeler Portekiz'de borsanın yüzde 6'nın üzerinde değer kaybetmesine neden oldu. Borsaya ek olarak, 10 yıllık devlet tahvilinin faizi de yüzde 6,5’den yüzde 7,9’un üzerine sıçradı.
KEMER SIKMA MUHALEFETİ İSTİFA GETİRDİ
İstifa eden Maliye Bakanı Vitor Gaspar, kurtarma programının şart koştuğu kemer sıkmaya yönelik muhalefetin artması nedeniyle istifa etmişti.
Portekiz tarihinin en büyük vergi artışları nedeniyle, geçen hafta ülkenin önde gelen konfederasyonları genel greve gitmişti.
YUNANİSTAN’A BENZEMEYECEK
Nomura Menkul Değerler'den Lefteris Farmakis, Portekiz'de Yunanistan'dakine benzer bir politik kriz yaşanmayacağını öngördü.
Portekiz'de muhalefette olan sosyalistlerin ana akım bir parti olduğuna dikkat çeken Farmakis olası bir erken seçimin mevcut siyasi yelpazeden farklı bir sonuç doğurmayacağını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)