E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz---

Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
19 Nisan 2024 - 06:59 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında konuştu. Şimşek, '' bu yıl harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edeceklerini ve kesintiye gideceklerini belirtti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl düzenlemelerin çoğunun vergi artışlarıyla ilgili olduğunu, bu yıl harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edeceklerini ve kesintiye gideceklerini ifade etti.

Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen "Türkiye: Değişken Küresel Ekonomide İleriye Doğru Gitmek" başlıklı etkinlikte konuştu.

''EN BÜYÜK ZORLUK ENFLASYON''

Yurt içinde en büyük zorluğun yüksek enflasyon olduğunu yineleyen Şimşek, fiyat istikrarını sağlamanın ve enflasyonu tek haneye indirmenin en büyük öncelikleri olduğunu söyledi.

Şimşek, mali disiplinin sağlanmasının da bir diğer önemli hedef olduğunu, dezenflasyon sürecinin kamu maliyesi desteği gerektirdiğini aktardı.

Bakan Şimşek, rekabetçiliğin ve üretkenliğin artırılması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, iklim değişikliği ile mücadele, yeşil ve dijital dönüşüm gibi alanlara yönelik kapsamlı bir yapısal reform programlarının olduğunu anlattı.

Küresel borçlanmanın önemli bir sorun olduğuna da dikkati çeken Şimşek, Türkiye'nin bu anlamda daha iyi bir konumda olduğunu ancak yurt içinde fiyat istikrarının bir numaralı zorluk olduğunu kaydetti.

''SADELEŞME VE NORMALLEŞME SÜRECİ DEVAM EDİYOR''

Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferiyle sonuçlarının başkanlık seçimlerinin ardından ekonomi politikasında rotanın düzeltilmesine ihtiyaç olduğunu belirten Şimşek, yeni ekonomi ekibinin oluşturulması sonrası 3 yıllık kapsamlı bir programın hayata geçirildiğini dile getirdi.

Şimşek, programın temel dayanaklarından birinin para politikasının normalleşmesi olduğunu kaydederek, para politikasında sadeleşme ve normalleşme sürecinin devam ettiğini aktardı.

Programın bir diğer bileşeninin ise kamu maliyesi disiplinin yeniden sağlanması olduğuna işaret eden Şimşek, enflasyonu düşürmek için Merkez Bankası'na daha fazla destek sağlamak amacıyla mali duruşu sıkılaştırmaları gerektiğini dile getirdi.

Şimşek, programın bir başka bileşenin de yapısal reformlar olduğunu belirterek, kaynakları daha verimli alanlara yönlendirmek istediklerini ifade etti.

''YURTDIŞINDAK YATIRIMCILARIN GÜVENİ YENİDEN KAZANILDI''

Sağlam politikalar ve yapısal reformların birleşiminin yatırımcıların güveninin yeniden kazanılmasına yardımcı olacağını vurgulayan Şimşek, "Geçen yıl programının ömrü konusunda pek çok soru işareti vardı. Ancak son birkaç gündür yatırımcılarla olan görüşmelerime dayanarak size şunu söyleyebilirim ki bu sorular ortadan kalktı. Sorular artık daha çok makro konularla ilgili." dedi.

Şimşek, "Uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığımızı düşünüyorum. Bu durum kredi risk primindeki (CDS) önemli düşüşe de yansıyor." diye konuştu.

Orta Vadeli Program'da (OVP) enflasyonun bu yıl yüzde 36'ya gelecek yıl yüzde 14'e ve 2026'da tek haneli rakamlara düşmesinin beklendiğini anımsatan Şimşek, "İddialı olsa da bu hedeflerin ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz çünkü desteklenen sıkı bir para politikamız var. Deprem harcamalarını dışarda tuttuğumuzda, uluslararası standartlara göre sıkı bir maliye politikamız da var. İlerleme var, sonuçları göstermek için zamana ihtiyacımız var." dedi.

''KAMU HARCAMALARI YENİDEN DÜZENLENECEK''

Şimşek, cari açığın düştüğünü, bütçe açığının daralacağını ve para politikasının tamamen işlevsel hale geleceğini vurguladı.

Enflasyondaki zorluklara değinen Şimşek, gelişen piyasalarda özellikle de Türkiye'de para politikası aktarım mekanizmasının istenildiği kadar etkili olmadığını düşündüğünü ve bunun güçlendirilmesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Şimşek, selektif kredi sıkılaştırması ile niceliksel sıkılaştırmaya gittiklerine işaret ederek, geleneksel sıkılaştırmanın sınırları olduğunu anlattı.

Maliye tarafında, geçen yıl düzenlemelerin çoğunun vergi artışlarıyla, yani gelir yönüyle ilgili olduğunu anımsatan Şimşek, "Bu yıl harcamaları incelemeye başladık. Harcama kontrolüne ve olası harcama kesintilerinin ne olabileceğine, aynı zamanda harcamalarda verimli alanların önceliklendirilmesine bakıyoruz." diye konuştu.

Şimşek, isteğe bağlı olmayan harcamalar söz konusu olduğunda, genellikle gelişmekte olan piyasaların çoğunun bütçelerinde sınırlı yer olduğunu anlattı.

Harcamaların kontrol edilmesine dair bir beklenti olduğunu dile getiren Şimşek, "Biz de bunu gerçekleştireceğiz, harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz." dedi.

"Bir maliye bakanının para politikası duruşu hakkında yorum yapması uygun olmaz"
Parasal sıkılaşma döngüsünün bitip bitmediğine ilişkin bir soruya Şimşek, "Bir maliye bakanının para politikası duruşu hakkında yorum yapması uygun olmaz. Bir ekonomist olarak elbette kendi görüşlerim var ama bunu ifade etmek doğru olmaz." yanıtını verdi.

Moderatörün "Yani merkez bankasının bağımsızlığına saygı gösteriyorsunuz" demesi üzerine ise Şimşek, "Kesinlikle." dedi.

''YEŞİL DÖNÜŞÜM BİR GEREKLİLİK''

İklim değişikliğinin önemli bir sorun olduğuna değinen da Şimşek, Türkiye açısından yeşil dönüşümün bir tercih değil zorunluluk olduğunu kaydetti.

Şimşek, ülkenin enerjide büyük ölçüde ithalata bağımlı olduğunun altını çizerek, bu alanda daha az bağımlılık olsaydı Türkiye'nin cari fazla verebileceğini anlattı.

Avrupa'nın karbon vergisi planına da işaret eden Şimşek, "Birkaç sektörle başlayacaklar ama sonunda muhtemelen genişletecekler. Dolayısıyla buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu nedenle karbon ayak izini azaltmanın, daha fazla yenilenebilir enerjinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Öte yandan Şimşek, Orta Doğu'da yaşananların "endişe verici" olduğunu belirterek, kurallara dayalı sisteme ve uluslararası insani hukuka saygının açıkça zayıf olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Jeopolitik gerilimler söz konusu olduğunda, doğrudan işin içinde olunmasa da yüksek enerji fiyatları gibi etkileri olduğuna dikkati çeken Şimşek, Türkiye'nin 2022'de enerji ithalatının 97 milyar dolar düzeyinde olduğunu hatırlattı. Şimşek, çatışmaların belirsizlik yaratması nedeniyle risklerin daha yüksek olma eğiliminde olduğunu ifade ederek, bölgenin barış ve refaha ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ticarette parçalanma ve korumacılığın kimsenin çıkarına olmadığını dile getiren Şimşek, dünyanın kurallara dayalı, kapsayıcı ve adil bir düzene dönmesi gerektiğini ifade etti.

S&P, İsrail'in kredi notunu düşürdü

 

Fed yetkilisi faiz indirimi beklemiyor

 

New York borsası karışık seyirle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi19 Nisan 2024 17:11

    Hadi canım , inanmam

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ19 Nisan 2024 11:16

    Hükümet yıllarca insanları ucuz krediler verdirip bankalara zarını devlet karşılamak üzere milleti lüks yaşantıya lüks olan her şeye gitmesini teşvik etti şimdi bir anda frene basmak istiyor ben başarılı olacaklarını hiç zannetmiyorum.Bunlar bir politika olmalı hükümet ve muhalefetin ona göre hareket edilse idi bu ülke çok zengin ve refah içinde enflasyonsuz şekilde yaşar idi.Bugün büyük şehir belediyelerin dahi milyarlarca dolar batakta olduğunu basından öğrenmekteyiz.

  • DOĞRU19 Nisan 2024 19:03

    ucuz kredileri kullananlar köşe oldu,evleri arabaları birkaçkat arttı,kullanmayanlar ceremesini enflasyon olarak ödüyor...

  • Mucise Reis : )19 Nisan 2024 10:23

    imkansız... çünkü bütün yapılşan eserler :D dolar kuru ile ve taksitli ödenecek. bu ödemeler için dolar arttırılmamalı faiz arttırılmalı. bu durumdada halk dipde ezilecek ve yokluğa mahkum edilecek. bu durum türkiyeye özel ve Ülkemizin seçtiği ekonomi politikalarının sonucudur. Asla dünyada ve diğer devletlerde böyle ağır tablo yoktur. Tasarruf etselerde halkın üzerindei yükü alacak program göremiyorum. dolar artmasın eee faizler artsın. eee kredi çeken halk ve kboiler kazancından çok faiz yükü ödesin ve çöksün.  bu tablo sonuçtur. hatalı ekonomi politikalarının sonucu.  Hala üretim hatlarına el atmaması, eldeki iyi kötü birikimlerin devlet tarafından ithalatı azaltan iş sahasına dönmemesi umutsuz bırakıyor beni. 1 tane ithalatı engelleyen üretşim hattı  x şehirde bınler , onbinlerce kedemeli refah ve iş sahası demek. 10 mılyın işsiz gen. tatıo. 5 mılyın genç emeklıde, ev kadınları evde... yazık

  • büyük düzeltici 19 Nisan 2024 07:43

    dün bi vekilleri rolex saat ,son moda tavşan diş uygulaması (devamlı sırıtıyo ) bahalı bi elbidse falan halk biziz demiş auuhauhuhauhauhauha .ne kadar uzaklar anlayın artık .bu arada tabi bizlerde pahalı markalı giyinoz altımızda son moda araba yazlık kışlık yurt dışında ev yerleşimi falan zaten öyleyiz ama biz siyasete bulaşmıyoz .bizim için akapa rejiminin tek artısı fena para kazandık bu kur koruma garaetinden çıktık altına gömüldük .londrada hayat daha ucuz.ve daha güvenli.ve umutlu aydınlık lı.bence bu ekonomi ekibi tarihin en başarısız ekibi oldu ve olacak.bir kere tuik rakamlı veriye sığınıyorlar gerçek dünya biliyor .saklayamıyorlar ondan satış yiyor güven ortamı borsa.diğer hala bir programları yok vergi salmak program olamaz dünyada yok  . insan yok bunların programında .insanla  ilgileri yok bunların . hep daha kötüsü bir sürü masal .yazık .son dünya kredisi bile sığınmacı şartına bağlanmış komedi gibi .filistinin 45 lerdeki pozisyonu gibi .