E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaShanghai Borsası dünyanın en büyük üçüncü borsası---

Shanghai Borsası dünyanın en büyük üçüncü borsası

Shanghai Borsası dünyanın en büyük üçüncü borsası
22 Aralık 2022 - 13:09 borsagundem.com

Shanghai Borsası'nda 18 Aralık tarihi itibarıyla 2 bin 166 şirket kayıtlıyken, bu şirketlerin toplam 47,4 milyar yuanlık piyasa değeri Shanghai Borsası'nı dünyanın üçüncü büyük borsası konumuna getirdi.

Shanghai Borsası, 19 Aralık 1990 tarihinde, tam reform ve açılım dönemi ortasında, yeni Çin’in sermaye piyasasının açılış zilini çalmıştı. Borsa açılışını önce toplam piyasa değeri 1,23 milyar yuan (180 milyon dolar) olan sadece sekiz adet listeli şirketle yapmıştı. Aradan geçen 32 yıl içinde Shanghai Borsası, web sitesinde 18 Aralık 2022 tarihi itibarıyla afişe edilen 2 bin 166 kayıtlı şirket ve toplam 47,4 milyar yuanlık piyasa değeri ile dünyanın üçüncü büyük borsası konumuna geldi.

Borsa, Shanghai kenti kültürünün inovasyon ruhundan da etkilendi. Nitekim 2014 yılında Shanghai-Hong Kong Stock Connect lanse edilerek uluslararası yatırımcıların A tipi hisse piyasasına erişimini sağlamak üzere bir kanal yaratıldı. Ayrıca Çin, 2015 yılında, Shanghai Borsası’nda ilk hisse opsiyonlarını lanse ederek yatırımcılara önemli hisselere girme olanağı sundu.

Shanghai’nin Nasdaq’ı olarak bilinen STAR Market (Bilimsel-Teknolojik İnovasyon Kurulu) da 2019 yılında oluşturuldu. Bu, inovasyon kampanyasının ve ülkenin sermaye piyasasının reformunun öncü evresi niteliğindeydi. Kamusal altyapı gayrimenkul yatırım şirketlerinin ilk lotları da 2021 yılında Shanghai Borsası’nda onay gördü.

Ekonomik sektörlerin ülke bünyesindeki önem düzeyleri Shanghai Borsası'nın yapısına da yansıyor. Örneğin yükselen stratejik endüstriler toplam liste şirketlerinin yüzde 56/sını oluşturuyor; yarı iletken, biyotıp ve diğer sektörler de listelerde gittikçe büyüyen bir yer tutmaya başladı.

Şanghay Borsası yabancı sermaye çekme çabalarını artıracak

Öte yandan Çin'in en büyük hisse senedi borsası Şanghay Borsası, yabancı sermaye çekmek ve daha fazla deniz aşırı şirketin kote olmasını sağlamak için çabalarını artıracağını duyurdu.

Yapılan açıklamada, sermaye piyasalarının gayrimenkul piyasasında istikrarın sağlanması konusunda üzerlerine düşen payı yerine getirmeleri ve Çin'in dijital ekonomisinin gelişmesine de yardım etmeleri gerektiği vurgulandı.

Açıklama, Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı'nın bu ay yaptığı toplantıda alınan kararların değerlendirilmesinin ardından geldi.

Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu da dün yaptığı açıklamada piyasaların daha da serbestleştirileceğini, borsalara kote şirketlerin kalitesinin iyileştirileceğini ve piyasa istikrarının korunacağını ifade etmişti.

Şanghay Borsası açıklamasında, küresel piyasalar ile işbirliğinin artırılacağını ve deniz aşırı şirketlerin Çin'de mevduat sertifikası ihrc etmelerinin cazip hale getirileceğini vurguladı.

Shanghai Borsası'nda bakır ve alüminyum stokları azaldı

 

Shanghai'de bakır fiyatları 6 ayın dibinde

 

Shanghai yabancı yatırımcılar için 200 milyon dolar harcayacak

 

Asya borsaları pozitif seyirde

 

Asya borsaları BOJ etkisiyle düştü

 

Asya borsaları resesyon endişeleriyle negatif seyretti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)