E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSeçimlerin yenilenmesi iyi haber mi kötü haber mi?---

Seçimlerin yenilenmesi iyi haber mi kötü haber mi?

Seçimlerin yenilenmesi iyi haber mi kötü haber mi?
09 Temmuz 2015 - 14:31 borsagundem.com

Hükümet kurma çalışmaları henüz başlamamasına rağmen Borsa İstanbul erken seçim senaryolarını satın almaya başladı

Milliyet ve Sabah gazetelerinin haberine göre bugün seçim olsa Ak Parti’ye oy verecek seçmenin oranı %46’yı buldu. Ak Parti’nin kendisinin yaptırdığı iddia edilen anketin ne kadar güvenilir olduğunu bilmiyoruz. Koalisyon görüşmelerinin başlamasından hemen önce yayınlandığı için zamanlamasını manidar bulanlar çıkabilir. Ak Parti yapılacak koalisyon görüşmelerinde elini güçlendirmek için bilinçli olarak bu anketi yayınlatmış olabilir.  Ancak yapılan anket güvenilir ise ve başka anket şirketleri de benzer sonuçlar bulursa Türkiye yeniden seçim sathına girecektir. Yeniden seçim ortasına girilmesi piyasaların kötü gitmesi anlamına gelmiyor. Seçimlerin yenilenmesine piyasaların tepkisi anket sonuçlarına bağlı olarak belirlenecek.

Ak Parti’nin oylarının 3,4 puan MHP’den, 1,7 puan HDP’den alarak %46’ya çıktığı zayıf tek parti iktidarı piyasaların seçim öncesinde en iyi senaryo olarak piyasalardaki yükselişi destekleyecek.  Ak Parti’nin 288 milletvekili ile tek başına iktidara geldiği bu senaryoda piyasaların ilk tepkisi yükseliş yönünde olacak.  Yükselişin devamı uygulanacak ekonomi programına bağlı olarak belirlenecek.

Ak Parti’nin oylarının 3,0 puan MHP’den, 2,1 puan HDP’den alarak %46’ya çıktığı, HDP’nin CHP’ye kaybettiği 1,2 puan ile barajı geçemediği bir senaryo bizi seçimler öncesindeki referandum senaryosuna taşıyacak. Ak Parti’nin başkanlık senaryosunu denemek için referandumu deneyebileceği bu senaryo gerek ekonomi gerekse piyasalar için kötü bir tablo ortaya çıkaracak.

Yapılacak bir seçimde oy dağılımının değişmediği mevcut durum senaryosu gerek ekonomi gerekse piyasalar açısından kötü bir senaryo olacak. Türkiye kendi kendini besleyen bir seçim döngüsüne girerek Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerin yapısal reformlarını yapmaya başladığı bir ortamda zaman kaybedecek.

Koalisyon görüşmelerini daha başlamadan tüketen piyasalar önümüzdeki günlerde yeniden kamuoyu anketlerine odaklanacaktır.



AK Parti hazırlıklara başladı

AK Parti, muhalefetin koalisyon tutumuyla ilgili erken seçimin zorunlu hale gelmesi ihtimaline karşı seçim hazırlıklarına başladı.

AK Parti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini vermesi ile birlikte koalisyon kurmak için elinden gelen tüm gayreti göstereceği ifade edildi. Ancak muhalefetin son dönemdeki söylem ve çıkışları erken seçim ihtimalini güçlü bir seçenek haline getirdiği için seçim hazırlıkları da başladı.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Ak Parti, seçim sonrasında anket yaptırdı. Anketler, vatandaşların bir bölümünün kullandıkları oydan pişman olduklarını ortaya koydu. bugün seçim olsa AK Parti'ye oy vereceğini söyleyen seçmenin oranı yüzde 46'yi buldu. AK Parti'nin erken seçim stratejisinin ana ayakları şunlar olacak:

ÇÖZÜM VE DEMOKRATİKLEŞMEYE DEVAM

AK Parti, muhtemel bir seçim öncesi her alanda söylemini yenileyecek. Kürt kökenli vatandaşlara dönük yanlış anlamalara neden olabilecek bir dil kullanılmayacak. Kamuoyunda oluşmaya başlayan "çözüm sürecinden vazgeçiliyor" algısının önüne geçilecek. "Çözüm sürecine devam" mesajı verilirken süreç ile demokratikleşmenin ayrı şeyler olduğu vurgusu yapılacak.

KAMPANYA EKONOMİ VE DEMOKRASİ AĞIRLIKLI

AK Parti kurmayları oy kayıplarının nedenlerinden birinin de demokratikleşme ve ekonomik anlamda geleceğe dönük umut verici proje ve vaatlerin bulunmaması tespiti yaptı. Erken seçimde ise kampanya 2002, 2007, 2011'de olduğu gibi "ekonomi ve demokratikleşme" ağırlıklı olarak yapacak. Halka umut verecek vaat ve projelere yer verilecek. Ekonomik vaatler dar gelirli, emekliler gibi sıkıntılı kesimlerin durumlarının düzeltilmesine yönelik olacak.

ORTAK SÖYLEM KOMİSYONU

Partide bir böylem birliği oluşturulacak. Bunun için AK Parti bir komisyon kurdu. Komisyonda Kültür Bakanı Ömer Çelik, Genel Başkan Danışmanı Hüseyin Çelik, Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Grup Başkanvekili Mahir Ünal gibi isimler görev aldı. Önemli gelişmeler karşısında nasıl tavır takınılacağı ve yapılacak açıklamaların çerçevesi komisyonda belirlenecek. Her telden ayrı ses çıkmasının önüne geçilecek.

SEÇİM GÜVENLİĞİ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde seçim güvenliğine dönük adımlar atılacak. Taşımalı oy kullanma düşünülüyor ancak bu zor görünüyor. Çünkü bunun için yasa ve Anayasa değişikliği gerekiyor. Ayrıca vatandaşları taşımak için bin 500 civarında araca ihtiyaç var. Vatandaşlardan biri kendisinin oy kullanmak için alınıp sandığa götürülmediğini belirtip başvuruda bulunursa seçimlerin iptali de gündeme gelebilecek. AK Parti'nin üstünde durduğu ikinci düzenleme ise sandık başkanlarının seçim kurulları tarafından devlet memurları arasından yapılması.

KASIM HAZIRLIĞI

AK Parti'de olası bir erken seçimin Kasım ayında yapılacağı konuşuluyor. Ancak AK Parti, bu seçimin 15-16 Kasım tarihlerinde yapılacak G-20 zirvesi nedeniyle bu tarihten önceki Pazar 8 Kasım ya da sonraki Pazar olan 22 Kasım tarihlerinden biri olarak belirlenmesini istiyor. Çünkü G20 gibi büyük bir organizasyonun olduğu hafta seçim yapılmasının ülke açısından doğru olmayacağını düşünüyor.

18 İL İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA

AK Parti, tüm illeri tek tek masaya yatırıp neden oy kaybettiğinin değerlendirmesini yaptı. Erken seçimde bu değerlendirmeler kapsamında adım atılacak. Özellikle kıl payı kaybedilen 18 il üzerinde durulacak. Aday listeleri yenilenecek. AK Parti'nin hesaplamalarına göre 18 ilde 45 daha oy alınsa tek başına iktidar çıkabilirdi.
 
İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup09 Temmuz 2015 17:13

    Birileri ellerindeki malı boşaltıyor.

  • fatih09 Temmuz 2015 17:02

    Bu anketi yapanın aklı kıt galiba. Aç tavuk kendini darı ambarında götürmüş....

  • analist09 Temmuz 2015 15:03

    akp tek başına iktidarken zaten endex max 92 olmuş bundan sonra koalisyon olsa da tek başına biri gelse de eskisi kadar sermaye bolluğu olmayacak tr nin borçları göz ardı edilmeyecek kadar yüksek bundan sonra hükümet rüzgarları kısa sürer endeksin üst limiti belli

  • aman kardeşim 09 Temmuz 2015 14:56

    yeterince demokratikleştirdiniz ülkeyi yeter daha da fazla demokratikleştirmeyin yoksa suudi arabistanı yakalayacaz, normal vatandaş için demokratikleşmeme paketi getirirseniz oynuz artar benden söylemesi ayrıca o demokratikleşme paketi diye ifade ettiğiniz sloganınızın adını da kandil terör örgütünün legalize edilmesi ve saha açılımı güçlendirme paketi olarak ifadesi şeklinde doğru isim koyun

  • YORUMCU09 Temmuz 2015 14:51

    iyi haber mi, kötü haber mi den ziyade bu anketi yaptıranlar ile paylaşanların kötü niyetli oldukları muhakkak....zira henüz hükümet kurma görevi verilmeden erken seçimin dillendirilmesi bazı çevrelerce kasıtlı olarak algı yaratma (özellikle tepedeki) operasyonu olduğu açıktır.