E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSeçim Kanunu'nda önemli değişiklikler---

Seçim Kanunu'nda önemli değişiklikler

Seçim Kanunu'nda önemli değişiklikler
15 Eylül 2020 - 11:20 borsagundem.com

AK Parti seçim kanunu çalışmalarında sona gelirken, pandemi nedeniyle seçimlerde 'online oy kullanımı' için de hazırlık yapıyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında kurulan komisyon, Seçim Kanunu ve siyasi partilere ilişkin mevzuatta değişiklik yapılmasıyla ilgili çalışmalarında sona geldi. Ekim ayına kadar tamamlanması planlanan taslak metin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, AK Parti milletvekili transferiyle ilgili diğer ülkelerdeki sistemleri tek tek inceledi. Buna göre, milletvekillerinin başka partiye geçmesinin önünü kesecek bir düzenlemeye gidilmemesi planlanıyor. Ancak başka partiye geçen milletvekili, grup kurma sayısına dahil edilmeyecek.

AK Parti kurmayları, "Seçimden sonra gruplar oluşsun ve bütün dönem o kabul edilsin. Gruptan çıkan bir milletvekili başka partide grup kurma sayısına dahil edilmesin. 20 kişi bile olsalar grup kuramayacaklar. Yani, grup kurma hakları yasaklanacak. Böylece milletvekilinin iradesine engel konulmamış oluyor. Avrupa’da da örnekleri var" dedi.

'Barajın yüzde 5’e çekilmesi ağır basıyor'

Seçim barajıyla ilgili tartışmalar da sürüyor. Parti kaynakları, "Barajın yüzde 5’e çekilmesi ağır basıyor. Fakat iki seçenek de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak” ifadesini kullandı.

Öte yandan yapılan toplantılarda, koronavirüs nedeniyle birçok toplu etkinliğin online olarak yapıldığı, ancak partilerin kongrelerini online olarak yapamadığı konusu da gündeme geldi.

Bunun önüne geçebilmek için Siyasi Partiler Kanunu'na 'tüm partiler kongrelerini online yapabilecek' maddesi eklenecek. AK Parti'nin, muhtemel salgın ya da başka durumlarda, seçimlerin online da yapılabilmesi için çalışma yürüttüğü öğrenildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)15 Eylül 2020 12:45

    online oy atın ki, kim nereye oy atmış görelim. Memur mı ? işçi mi ? ihale alan işveren mi ? bilelim ki. ona göre davranalım :D Türkiye de sandıkların başında kavgalar dümenle rolurken, online oylarda olmayacağının garantisi var mı ? DÜne kadar, İstanbul seçimleri iptal ettilenlerin, iptal olması gerektiğini 40 gun tv lerde radyo ve gazetelerde idda edenlerin, mahkmeden aldığı red kararı düşünülünce... online oy seçim iptali olur. 75 yaşında teysenin online oy atması, attıpı oyu sadece kendisinin bilmesi mümkün mü ? 85 yaşında dedenin, oy kullanmamasını fırsata çeviren bazı kişilerin, onun yerine oy atmadığını nereden bilicez? oy kullanmayan bir çok kişi adına, bilgisayarlardan açılan ve kendisinin haberi olmadığı halde oy kullandırılmadını nereden bilicez? rahmete erenlerın, hastanede yatanların  vb. vb. oy atmadığı halde oy attığını görünce kimle şaşıracak ? Eee fırtanlı seçim rekabeti var, dümene en iyi dümenciler geçecek belliki

  • ne15 Eylül 2020 12:22

    işte geliyor, erken seçim...

  • fafa15 Eylül 2020 12:08

    Madem milletvekili başka partiye geçebiliyor neden grup kuramasın,saçma ve sun'i bir tedbir.O zaman parti değiştirmeye engel olun bağımsız kalsın.              Türkiye'de tahsil ne ki onlayn oy kullanılsın.Bazı kimseler becerisi olsa bile gidip sandığı görmek ister.

  • Okie Dokie15 Eylül 2020 11:38

    Dün Mahir Ünal bey oy oranımız %52 diyordu.

  • fafa15 Eylül 2020 12:10

    Sayın Ünal 5+1 müteahhit günlerinin öncesini hatırlamış.

  • Enayiyiz ya15 Eylül 2020 11:29

    İnşallah her dümeniniz elinize ayağınıza dolanır kendiniz düşersiniz ağınıza kuyunuza. Seçimde karşı taraf önde diye hemen yeni entrikalar. Şu millette biraz akıl varsa herşeyin geriye gittiğini, gideceğini görür. Sadece gerginlik, yalan, dolan, gözboyama.