E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSEC Çin hisseleri için geri sayımı başlattı---

SEC Çin hisseleri için geri sayımı başlattı

SEC Çin hisseleri için geri sayımı başlattı
11 Mart 2022 - 15:22 borsagundem.com

ABD’nin başat piyasa düzenleme kurumu SEC, 5 Çinli şirketin bilanço mevzuatına uymaması halinde ABD borsalarından çıkarılacağını duyurdu. Bilanço paylaşan Çinli şirketlerin artmasıyla bu sayının da büyümesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

New York'ta listelenen Çinli şirketler, ABD'li piyasa düzenleme kurumları tarafından, mali tablolarını destekleyen ayrıntılı denetim belgelerini teslim etmemeleri durumunda listeden çıkacak 270 kadar şirketin arasında yer aldı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, (SEC) fast-food devi Yum China, biyoteknoloji şirketleri BeiGene, Zai Lab ve HutchMed ile teknoloji şirketi ACM Research'ün listeden çıkarılma riskiyle karşı karşıya kaldığını açıkladı. Açıklama, ABD'de işlem gören Çin hisse senetlerinde satış dalgasını tetikledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de çıkarılan yeni bir yasa halka açık şirketlerin mali denetim mevzuatını zorlaştırdı. Yeni yasaya göre şirketlerin mali denetim raporlarının ABD Kamuya Açık Şirketler Muhasebe Gözetim Kurulu gibi kurumlar tarafından gözden geçirmesine izin vermeleri gerektiriyor. Aralık 2020’de çıkarılan yasaya uyulması için şirketlere ve denetçilere 3 yıl süre tanınıyor. SEC'in Perşembe günü yaptığı uyarı, beş Çinli şirket için geri sayımın başladığını gösteriyor.

SEC tarafından isimleri bildirilen ve aynı zamanda 2021 yıllık bilançolarını hazırlayan ilk Çinli şirketler olan söz konusu halka açık şirketler, ABD Muhasebe Gözetim Kurulu’nun mali denetim kayıtlarını üç yıl boyunca inceleyememesi durumunda New York Menkul Kıymetler Borsası ve Nasdaq Borsası’ndan ayrılmak zorunda kalacaklar.

Çin'in menkul kıymetler düzenleme kurulu Perşembe günü yaptığı açıklamada, "menkul kıymetler düzenlemesinin bazı güçler tarafından siyasileştirilmesine karşı olduklarını" söylemekle birlikte, Çinli şirketlerin belgelerine yabancı erişim konusundaki çıkmazı çözmek için ABD denetim makamlarıyla iletişim halinde olduklarını sözlerine ekledi.

Kurumdan yapılan açıklamada, “İki tarafın da her iki ülkenin yasa ve mevzuatına uygun bir anlaşmaya varabileceğine inanıyoruz. Böyle bir anlaşma küresel yatırımcıları koruyacaktır” ifadelerine yer verildi.

Dünyanın en büyük tüketici pazarında KFC ve Pizza Hut markalarını işleten ve piyasa değeri 21 milyar dolar olan Yum China’nın hisseleri Perşembe günü yüzde 15 geriledi. İncelemeye takılan diğer Çinli şirketlerin hisselerinde ise ACM Research yüzde 27, HutchMed yüzde 8 ve Zai Lab yüzde 19 düştü.

Yum China, Şubat ayı sonunda ABD’deki bir mevzuat raporunda, "Çinli yetkililerin onayı da dahil olmak üzere kontrolümüz dışındaki faktörler" nedeniyle hisselerinin 2024'ün başlarında NYSE'den çıkarılabilecekleri konusunda uyardı.

22 milyar dolarlık piyasa değeriyle beş şirketin en büyüğü olan BeiGene’in hisseleri Perşembe günü yüzde 12 değer kaybetti. Şirketin listelenen hisselerinin sadece yüzde 54'ü New York'ta, geri kalanı ise Hong Kong ve Şanghay'da işlem görüyor.

Financial Times'ın haberinde Jefferies Analisti Michael Yee, konuyla ilgili açıklamasında daha fazla şirketin yıllık bilançolarını yayınlamasıyla birlikte SEC’in listesinin aynı sebepten daha da uzayabileceğini söyledi. Yee, biyoteknoloji sektöründe halihazırda yatırımcı baskısı altında olduğunu ve üç Çinli biyoteknoloji şirketinin SEC listesine dahil edilmesinin yatırımcı duyarlılığında daha da olumsuz bir etki yaratacağını sözlerine ekledi.

Çin teknoloji sektörü de bu hafta daha geniş çapta darbe aldı. ABD'de listelenen video izleme platformu iQiyi’nin hisseleri yüzde 22 düşerken, rakibi Bilibili’nin hisseleri ise yüzde 14 geriledi. Milyarder yatırımcı Jack Ma'nın kurucusu olduğu e-ticaret devi Alibaba’nın New York hisseleri ise yüzde 9 geriledi.

Yee, "Yatırımcılar son zamanlarda Çin'deki çoğu mevzuat belirsizliklerinden, Çin-ABD arasındaki jeopolitik risklerden ve Çin hisse senetlerini içeren çok sayıda SEC soruşturmasından tedirgin oldular ve bunların hepsi Çin hisse senetleri üzerindeki belirsizliği artırdı" açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar resesyon ihtimalini yok saymamalı

 

Goldman Sachs ABD büyüme tahminini düşürdü

 

Disney Rusya'daki tüm faaliyetlerini durduracak

 

JPMorgan, Rusya'daki operasyonlarını durduyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz11 Mart 2022 19:06

    Barışın Dūnyasını kurmadan önce ilk olarak kendi ülkende muhalefet liderleriyle konuş derler. Kendi ülkende senin gibi düşünmeyenleri düşman ilan edeceksin. Sonrada Dünya barışı diyeceksin. Elin Dünyalısı buna güler.

  • Ne diyon kardeş?12 Mart 2022 12:06

    Yanlış yere yazmışsın kardeş. Muhalefet dediğin avrupa abd ile iş tutan ne kadar bölücü varsa içine doldurulmuş partiler ise onlarla ne görüşecekmiş Reis. İbb başkanı almanyaya gidip ne kadar Türk düşmanı varsa sırıtıp foto çektiriyor. Ama bir tane Türk dostuyla resim vermiyor. Chp hdp ip alayı nerede türk düşmanı bunlar orada sırıtıyorlar. Asılları ermeni olan bu partilerle görüşebilecek birşey yok.