E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar resesyon ihtimalini yok saymamalı---

Yatırımcılar resesyon ihtimalini yok saymamalı

Yatırımcılar resesyon ihtimalini yok saymamalı
11 Mart 2022 - 11:35 borsagundem.com

Küresel piyasalar savaş ve enflasyon gibi sebeplerden dolayı düzeltme bölgesine ilerlese de göstergeler bir resesyonun fiyatlanmadığını işaret ediyor Borsa uzmanı Jon Sindreu özellikle Avrupalı yatırımcılara temkinli olmayı tavsiye etti


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Savaş sırasında bile merkez bankalarını para politikasını sıkılaştırmaktan caydıramadığı bir oramda Wall Street Journal yazarı Jon Sindreu yatırımcıların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Avrupa Merkez Bankası’ndan geçtiğimiz gün yapılan açıklamada tahvil alımlarının önceden planlanandan daha hızlı bir şekilde sınırlandırılacağı açıklandı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ECB Başkanı faiz artışı konusunda kapıyı aralık bırakırken aynı zamanda ekonomik aktivitenin de Ukrayna’daki savaş nedeniyle ciddi şekilde yavaşladığını kabul etti. ECB, 2022 yılında Euro Bölgesi ekonomik büyümesine ilişkin temel tahminini %4,2'den %3,7'ye düşürdü. Daha kötümser bir senaryo içinse beklentilerini %2,3'e kadar indirdi.

Savaşın merkez bankaları tarafından algılanan resesyon riskini ne kadar artırdığı tartışılabilir. Sindreu ise gelecek hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışına giderek enflasyon tehdidine öncelik vermesinin daha yüksek bir ihtimal olduğunu belirtiyor.

Söz konusu durum yatırımcılar için endişe verici olabilir. Zira WSJ yazarına göre son dönemde piyasalarda görülen yoğun volatliliteye rağmen yatırımcılar enflasyon ve ekonomik durgunluğun korkunç bir bileşeni olan stagflasyon ihtimalini büyük oranda fiyatlandırmıyor.

Sindreu, S&P 500 ve STOXX Europe 600 gibi önemli endekslerin düzeltme bölgesine girdiği gerçeğini kabul ediyor. Ancak borsa yazarı savaşın başlangıcından bu yana Avrupa hisselerinin sadece %6 oranında düştüğüne, ABD borsalarınınsa Çarşamba günü görülen ralli sayesinde sabit bir seyir yakaladığına dikkat çekti.

Morgan Stanley analistlerine göre söz konusu hisse değerlemeleri Avrupa borsalarında fiyat kazanç oranlarında sıfır büyümeyi işaret ediyor. Sindreu söz konusu tahminleri, “zayıf fakat resesyon süreçlerinde görülen %25’lik düşüşlerden çok uzakta” olarak betimledi.

Tahvil piyasalarında da kısa vadeli enflasyon beklentileri yükselse de uzun vadeli beklentiler çok fazla değişmedi. Borsa uzmanı verim eğrisinin tersine dönmediğine işaret ediyor.

Sindreu’ya göre yatırımcılar dört sebepten dolayı umutlarını sürdürmeye devam ediyor. Birincisi, Rusya’nın emtia piyasası haricinde dünyanın geri kalanıyla olan ticareti oldukça küçük. İkincisi, Savaşlar tarihsel olarak hisse senetlerinde kalıcı izler bırakmıyor. Üçüncüsü ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre küresel ekonomi 1990’daki seviyesine göre %40 daha az enerji yoğunluklu hale geldi. Ve son olarak emtia vadelileri fiyatları yoğun bir şekilde geriye dönüyor. Bu da ham petrol varil başına 110 doların üzerinde uzun süre kalmasının beklenmediğini gösteriyor.

Tüm bunlara rağmen, bugün ve geçmiş krizler arasındaki paralellikleri göz ardı etmek de kolay değil. Sindreu genellikle petrol rallilerinin resesyonlarla ilişkili olduğuna dikkat çekti: “1973'teki Arap petrol ambargosu ve 1979'daki İran devrimi ön safta yer alsa da ham petrol 2008'deki krizden önce de boğa piyasasındaydı. Rusya da her türlü emtia fiyatını mükemmel bir fırtınayı güçlendirebilecek büyük bir metal ve gıda ihracatçısıdır.”

Borsa uzmanına göre ABD’nin göreceli olarak enerji konusundaki bağımsızlığı dünyanın en büyük ekonomisindeki potansiyel hasarı sınırlayabilir. Ancak aynı durum Avrupa için geçerli değil. Avrupa, savaşın yoğunlaşması durumunda, ne uzun süreli bir emtia şokunu ne de Rus doğalgaz ithalatının sona ermesini göz ardı edilebilir konumda. Ayrıca Avrupa pandemi sürecinde mali politikalar konusunda daha az cömert davrandığı için Avrupalılar nominal gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık %8'i kadar ek tasarruf biriktirebildiler. ABD’de ise bu oran %13. Üstelik Avrupa’da ABD’nin aksine çalışan ödemelerindeki artışlar düşük kalmaya devam ediyor.

Lagarde yüksek çalışan ödemelerini büyümeyi destekleyecek ve düşük gelirli hane halklarını yükselen enerji faturalarından koruyabilecek bir gelişmeden çok bir tehlike olarak tanımlıyor.

Tüm bunlara rağmen ECB Başkanı resesyonun halen en yakın senaryo olmadığını ve ECB’nin ekonomi sert bir şekilde düşmediği sürece faizleri artırmayacağını belirtiyor. Sindreu’ya göre Lagarde’ın tahvil alım şemasını açık uçlu bırakması ve borçlanma maliyetlerindeki artışın bir süre boyunca daha olmayacağını açıklaması ECB Başkanı’na manevra kabiliyeti veriyor.

Ancak borsa yazarı yatırımcıların ne Avrupa ekonomisinin karşı karşıya olduğu büyük belirsizlikleri ne de Perşembe günü aldıkları olumsuz haberleri hafife almaması gerektiğini yazdı. Üstelik Sindreu’ya göre büyüme konusunda engeller oluşması halinde yatırımcılar bu kez tek başlarına olacaklar.

Avrupa'da gaz fiyatları aşağı yönlü seyrediyor

 

Petroldeki yükseliş devam edecek mi?

 

Piyasalarda enflasyonist kaygı

 

ECB kritik faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)