E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSayıştay yetkisine bir tırpan daha---

Sayıştay yetkisine bir tırpan daha

Sayıştay yetkisine bir tırpan daha
12 Aralık 2013 - 04:38 borsagundem.com

Resmi Gazete'de yayımlanan bir değişiklikle Sayıştay'ın kamu kurumlarını denetleme yetkisine sessiz sedasız bir tırpan daha geldi

Kamuda denetim krizinde ikinci perde geçtiğimiz hafta sonu açıldı. Sayıştay’ın denetim yetkililerinin geçtiğimiz yıl torba kanunla yıl ortasında değiştirilmesinden sonra, 2012 yılı ekim ayında Sayıştay kamu kurumlarının 2011 yılı  çalışmalarıyla ilgili hazırladığı 132 raporu meclise “Yeni yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle” sunmadı ve böylelikle kamu kurumları ilk kez bir yılı denetimsiz geçirmiş oldu.

Bu yıl ise, Sayıştay kamu kurumları ile ilgili hazırladığı 140’tan fazla raporu bütçe görüşmelerinin başlamasıyla meclise gönderdi. Ancak tartışmalar bitmedi. Çünkü Sayıştay’ın kamu kurumlarıyla ilgili inceleme ve görüş yapmasına olanak sağlayan mali tabloların büyük bölümü Sayıştay’a verilmemişti, bu nedenle raporların büyük bir kısmında, “İnceleyemedik, görüş belirtilemiyoruz” deniliyordu. Sayıştay, birçok kamu kurumunu denetleyememişti.

Sayıştay’ın birçok bakanlık ve kamu kurumu ile ilgili hazırladığı raporlarda;  Maliye Bakanlığı’nın denetim krizine neden olan kurumsal mali bilgilerin 2013 yılı itibariyle üretilmeye başlanacağı beyanında bulunduğu belirtildi. Raporlarda “Kamu idaresi mali tabloları alınamadığı için Sayıştay, 2012’ye ilişkin mali rapor ve tabloları hakkında görüş bildirememektedir” denildi.

İYİ NİYETLİ ÇALIŞMA

Maliye Bakanlığı’nın Sayıştay denetimi için gerekli mali tabloların, 2013 itibariyle üretileceği ve Sayıştay’a verileceği yönündeki beyanatı; daha raporların mürekkebi kurumadan geçersiz oldu. Resmi Gazete’de de yayınlanan geçtiğimiz hafta sonu yapılan bir değişiklikle, 3 yıl daha kurumların bilanço ve mizanlarının Sayıştay’a gönderilmemesinin yolu açıldı.

“Kamu İdaresi Hesaplarının Sayıştay’a verilmesi ve muhasebe birimleri ile muhasebe yetkililerinin bildirilmesi hakkında usul ve esaslarda değişiklik yapılması hakkında usul ve esaslar” başlığını içeren yönetmelik değişikliği ile, söz konusu düzenleme gerçekleştirildi.  Yönetmelikte, istenirse Maliye Bakanlığı tarafından konsolide olarak bu mali bilgilerin Sayıştay’a iletilebileceği kaydedildi. Ancak yetkililer, konsolide aktarılacak bilgilerin kurum bazında mali inceleme yapılmasına olanak sağlamayacağını ileri sürüyor. Kamu kurumlarının ve Maliye Bakanlığı’nın iyi niyetli çalıştığını kaydeden Sayıştay yetkilileri, “Çalışmaların hızlandırılması için Maliye ile bir ortak komisyon kurduk. Denetim yapacağız ama bu sınırlı bir denetim olacak” dedi. (Hürriyet - Hacer Boyacıoğlu)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)