E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSavunma sanayi hisseleri yükselişe geçti---

Savunma sanayi hisseleri yükselişe geçti

Savunma sanayi hisseleri yükselişe geçti
12 Şubat 2022 - 16:56 borsagundem.com

Dün akşam piyasalarda, olası bir Ukrayna savaşının provası vardı. ABD yönetiminden gelen açıklamalar ve Batı basınında çıkan "Rusya Ukrayna'yı işgal edecek" haberleriyle altın ve petrol fırlarken, borsalarda satışlar geldi.

11 Şubat Cuma günü günü yatırımcılar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda piyasalarda yaşanabilecek şokun provasını yaptı.

Ons altının fiyatı 1820 dolardan 1865 dolara fırlarken, Brent petrolün varil fiyatı da 91 dolardan 96 dolara fırladı ve 2014 yılı sonrasındaki zirvesini yeniledi.

Savaşın başlaması durumunda petrolün 100 doları aşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ABD yönetiminden peş peşe gelen ‘Rusya her an Ukrayna'yı işgale başlayabilir' iddialarına, Batı basınında çıkan ‘işgal gelecek hafta başlayacak' haberleri üzerine piyasalar hareketlendi.

Ukrayna haberleri ve açıklamaları Avrupa ve Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu saatlerde gelirken, ilk etkiler ABD borsalarında görüldü.

ABD'de enflasyonun yüzde 7,5 ile 40 yılın zirvesine yükselmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal sıkılaşma takvimini öne çekip hızlandıracağına dair artan beklentilerle zaten baskı altında olan S&P 500 endeksinde, Ukrayna haberlerinin de etkisiyle dün yüzde 1,9'luk düşüş yaşandı. Endekste yıl başından bu yana kaydedilen düşüş yüzde 7'yi aştı.

İki gün önce enflasyon verisi ve parasal sıkılaşma kaygılarıyla yüzde 2,1 düşen ABD'de Nasdaq Borsası'nda Nasdaq Bileşik Endeksi'nde de dün yüzde 2,8'lik düşüş kaydedildi. Bu endekste yıl başından bu yana toplam düşüş yüzde 12,9'a ulaştı.

ABD enflasyon verisiyle birlikte yüzde 2,05'e kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise, yatırımcıların güvenli limanlara yönelişiyle birlikte yüzde 1,92'ye kadar geriledi.

Öte yandan, ABD'nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinin hisselerinde yükselişler görüldü. Dün silah şirketlerinden Northrop Grumman hisseleri yüzde 4,5, L3Harris Technologies hisseleri yüzde 3,7, ve Lockheed Martin hisseleri yüzde 2,8 oranında değer kazandı.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times'a konuşan Edward Jones şirketinin kıdemli yatırım stratejisti Mona Mahajan, “Rusya-Ukrayna geriliminin artmasından kaynaklanan belirsizliğin, yakın dönemde piyasa oynaklığını yüksek seviyelerde tutması muhtemel. Tansiyonun zamanla yumuşamasını bekliyoruz ancak ABD doları ve ABD Hazine tahvilleri gibi güvenli limanlara kaçışla birlikte enerji ve petrol fiyatlarında baskının devam ettiğini görebiliriz” dedi.

ABD'de enflasyon artışı ve ihtimali artan hızlı parasal sıkılaşmanın büyümeyi yavaşlatması beklenirken, bir de buna jeopolitik gerilimlerin etkilemesi, piyasalardaki baskıyı artırdı.

Fed'in para musluklarını kısmasının iktisadi faaliyette yavaşlama riski yaratacağına işaret eden Pimco portföy yöneticisi Geraldine Sundstrom, jeopolitik belirsizlikler ve parasal sıkılaşma nedeniyle hisse senedi piyasalarında oynaklığın devam etmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

İşlemcilerin ve piyasa katılımcılarının birçoğunun böylesi bir ortamla daha önce hiç karşılaşmadıklarını belirten Sundstrom, para politikasıyla ilgili böylesi bir belirsizliğin en son 1990'lı yıllarda olduğunu dile getirdi.

Savunma Sanayii Başkanı Demir, HAVELSAN'ın Airbus A320neo simülatörünü test etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bir dost13 Şubat 2022 20:09

    savunma sanayi hisseleri yukselirse bedava fonlama ana faaliyaet konusu olan ihlas da yukselir mi ki

  • Ali kaya14 Şubat 2022 23:43

    İhlas yükselmez,herkesin bedduasını aldılar,kimsenin hayır duasını almadılar,200.000 tl param kül oldu 30 yıldır ihlas sürünüyor yerlerde,şimdi yabancılar ihlas ev aletlerini alacak oyunu ile milleti gaza getiriyorlar,inanmayınız.

  • 👍🏻13 Şubat 2022 15:45

    Yahu havaya bakacağınıza biraz açında bakın kim ne alıyor üç gündür para girişi nerede var hemde yükselmediği halde???? Aselsanda

  • fafa13 Şubat 2022 13:55

    Işık Ökte tezat yaşıyor hem diyor ki 440 hisse var diğerlerini de alın ,hem de üstünde durduğu hisse sayısı 20'yi geçmiyor.Varsa yoksa Ereğlü,garantü,Akbank vs....

  • bir dost12 Şubat 2022 18:41

    kozal da hareket yok. nasıl oluyor altın çöp oldu.

  • Hehe12 Şubat 2022 18:08

    Lideriniz bae gidiyorya satacak ne kaldi onu dusunup yukseliyor iste

  • manyak herif12 Şubat 2022 22:18

    senin yalancı çobanın da çalışsın ,kemik oylar haricinde birazda halkın diger kesimlerinden oy alsın da iktidar olsun.kıskanma neolur çalış seninde olur.

  • Yorum12 Şubat 2022 17:51

    Hadi canım savaş endüstrisi türkiyeye yaramaz çünki bizim stokta satacak silahımız yok bu gün alınan sipariş 1 ila 3 yıl içinde teslim ediliyor sektörden anlamayan ekonomistler in yazısından başka bişey değil bu ayrıca ukrayna alacağını aldı bizden gerisi AB nin abd nin karşılıksız vereceği teçizatla kaldı ayrıca bu savaşı Rusya başlatma başlatırsa da en kısa sürede bitirir abd ab de o alana giremez anca çevre ülkelere iki üç binlik askerler gönderirler o da Rusya ın AB ye ilerleme esi için yapacakları bir önlem ayrıca türkiyedeki otelleri Rus ve ukranyalı zenginler doldurmaya başladı bile hemen hemen tüm zengin oliğartlar aylesini göderebileceği huzurlu bir yer arıyor tatil için değil 1 2 3 aylık kalmaları için gerekirse sezonluk haberiniz olsun

  • Mucise Reis ;)14 Şubat 2022 10:53

    Şöyle düşünelim Hitler güçlerini Normandiya çıkartmasında Yenen ABD, hitlerin denizlerde kurduğu o dev çelik bloklar varya, hepsini tek tek eritip tanklara önündeki uzgara, zırh, farklı kalıpla rile silahsal tamirler vb. vb. yapmıştır. Savaş dunyalar savaşı altını kutsal bulur :D altın sılahtır. çelik modern aletlerin parçasıdır. çipler yazılım teknolojı araç gereçlerin zırhları lastıkları vb. vb. tahıl vb. vb. uzun savaş yıllarında kıymetlıdır. uçaklar vb. vb. yani dunya global gidişatına gore talep ve ihtiuaçları borsadaki kağıtların talebinide buna göre değiştirir. Mesela 1. dunya savaşında olmayan ABD altınları alıp bol bol dunyaya sılah satmıştır. gelişmişi arge sistemleri kurmuştur. gbi gibi. Senınde yazdıklarında katıldıklarım var ama.

  • yanlış14 Şubat 2022 09:37

    bak bakalım bayraktarlar kaç yılda kaç ülkeye satıldı. ankaya bak bakalım. otkar ürettiklerine bak bakalım 3 yılda mı teslim ediliyor bilip bilmeden konuşuyorsunuz.

  • Mucise Reis ;)12 Şubat 2022 17:38

    ABD de daha öncede  suriye/ırak vb gerilimlerde 3 di yanılmıyorsam 2 olduguna eminimde.. yukseliş kar vb yapmıştır. Rusya eğerki gerçekten modern bilinmeyen sizalhlar ile şow yapar ise, ABD savunma sanayi ve bütçesine büyük para harcayacaktır

  • Borsacı12 Şubat 2022 17:23

    Başta otokar tank vezırhlı arac uretimde bir numara İkincisi aslsan.

  • Ali ak14 Şubat 2022 08:30

    Otokar hangi tankı üretiyor,markası ve. modelini söylermisiniz…