E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSanayide pozitif sürpriz ---

Sanayide pozitif sürpriz

Sanayide pozitif sürpriz
07 Ağustos 2015 - 12:52 borsagundem.com

TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı sanayi üretimi verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış endeks piyasa beklentisinin üstünde geldi

''TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı sanayi üretimi verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış endeks %3,0’lük piyasa beklentisi ve öngörümüzün kayda değer ölçüde üzerinde %5,5’lik büyüme kaydetti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise Mayıs ayındaki aylık daralma ardından Haziran’da %2,4 ile güçlü bir büyüme performansı sergiledi.

Sektörel bazda, imalat sanayinin 5,7 puan katkı ile başı çektiği görülüyor. İmalat tarafında alt kalemlerin büyük çoğunluğu pozitif katkı yaparken, Mayıs ayındaki grevler nedeniyle endeksi aşağı çeken otomotiv grubu Haziran’da tekrar olumlu katkı vermeye başladı

Öte yandan, ihracata yönelik imalat sanayi üretiminin toplam katkısının 2,8puana çıkması (Mayıs: 0,8puan), ihracatta canlanmayı gösteriyor. Nitekim Euro bazında bakıldığında Avrupa Birliğine yapılan ihracattaki canlanmayı bir süredir dış ticaret tarafında gözlemliyorduk.
Geniş ekonomik sınıflandırmada ise (takvim etkisinden arındırılmış) bütün alt grupların pozitif katkı yaptığı görülüyor. Aralık 2014’ten bu yana ilk kez olumlu katkı yapan ara malı üretimindeki yükselişin tek seferlik mi olduğu yoksa bir eğilim değişikliğine mi işaret ettiğini anlamak adına önümüzdeki aylarda yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Son olarak, Haziran verisi ile üretim tarafında yılın ikinci çeyreğine yönelik büyüme resmini daha net görüyoruz. İkici çeyrekte sanayi üretimi ortalamasının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yıllık bazda %3,9 artması (ilk çeyrek %1,3), yılın ikinci çeyreğinde güçlü bir büyüme rakamı görebileceğimize işaret ediyor. Hesaplamalarımız 2.çeyrekte GSYH’nin %3,5 seviyelerinde olabileceğine işaret ediyor. Bu durum,%2,6’lık 2015 büyüme tahminimiz üzerinde yukarı yönlü risk oluşturuyor. Ancak büyümenin seyri yılın ikinci yarısında seçim sonrası belirsizlik nedeniyle ivme kaybı beklediğimiz ekonomik aktiviteye bağlı olacak.''

İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)