E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSanayi üretiminde zayıf seyir ve faiz indirimi---

Sanayi üretiminde zayıf seyir ve faiz indirimi

Sanayi üretiminde zayıf seyir ve faiz indirimi
09 Şubat 2015 - 12:58 borsagundem.com

İş Yatırım, ''Bugünkü sonuçlar, yılın son çeyreğinde iktisadi aktivitede güçlü bir toparlanmanın olmayacağını gösteriyor''

''Sanayi Üretimi Son Çeyrekte Zayıf Büyümeye İşaret Ediyor

TÜİK’in açıkladığı Aralık ayı sanayi üretimi verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış endeks %2,6 büyüme ile %2,5’lik piyasa beklentisi ile uyumlu geldi. Beyaz eşya ve otomobil üretimindeki canlanma nedeniyle bizim beklentimiz ise yıllık %3,7 büyüme idi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks artarda iki ay daraldıktan sonra Aralık’ta %1,2’lik bir artış kaydetti.

Sektörel bazda, önceki ay olduğu gibi madencilik ve taş ocakçılığı grubunun %7,0’lik yıllık artış ile öne çıktığı görülüyor. Öte yandan, Kasım ayındaki güç kaybının ardından imalat sektörünün %2,8’lik yıllık büyüme ile manşet rakama 2,3yp’lik katkı yaptığı anlaşılıyor.

Geniş ekonomik sınıflandırmada ise (takvim etkisinden arındırılmış) enerji grubu haricinde diğer sektörlerin olumlu katkı yaptığı görülüyor. Kasım ayındaki sert düşüşü düzeltmesi ile ara malı grubunun katkısı %0,8yp olurken, sermaye ve dayanıksız tüketim malları üretimi manşet endeksi sırasıyla 1,4yp ve 0,5yp yukarı çekerek Aralık’ta kısmı bir toparlanmaya işaret etti. Enerji malları üretimi ise Eylül 2014’ten bu yana ilk kez yıllık bazda daraldı, ancak bu düşüşün geçici olabileceğini düşünüyoruz.

Alt gruplarda ihracata duyarlı makine-ekipman, gıda, otomotiv, tekstil, kimyasal ürünler ve kauçuk plastik gibi ürünlerin katkısı 0,42puan ile zayıf katkısını sürdürdü ve ihracat cephesinde görülen güç kaybını doğruladı.

Özetle bugünkü sonuçlar, yılın son çeyreğinde iktisadi aktivitede güçlü bir toparlanmanın olmayacağını gösteriyor. Nitekim bu durum tüketici güveni ve reel sektör endeksi gibi yüksek frekanslı diğer öncü göstergeler tarafından destekleniyordu. Beklentilerin altında gelen 3.çeyrek verisi ardından büyüme tahminimizi %3’e indirmiştik ve zayıflamana devam etmesi ile aşağı yönlü risklerin olduğunu belirtmiştik. Yılın son çeyreğinde tarımsal üretimden gelen olumsuz katkının azalması varsayımıyla bugünkü rakamlar 2014’te %3’ün sınırlı oranda altında bir büyümeye işaret ediyor.

Bu yılın, ilk öncü göstergeleri iktisadi faaliyette zayıf görünümün sürdüğünü gösteriyor. Zayıf seyrin sanayi üretimi gibi göstergelerle desteklenmesinin ise TCMB üzerinde ek faiz indirimi baskısı yaratacağını düşünüyoruz.''
İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)