E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayi üretimi yine şaşırttı ---

Sanayi üretimi yine şaşırttı

Sanayi üretimi yine şaşırttı
08 Eylül 2014 - 11:17 borsagundem.com

Tüik’in açıkladığı Temmuz ayı sanayi üretimi verilerine göre piyasa beklentilerinin üstünde gerçekleşen artış sürpriz oldu

Temmuz ayı sanayi üretimi rakamlarını değerlendiren İş Yatırım, sanayi üretim rakamlarının ekonomik büyümenin devam ettiğini gösterdiğini belirterek şu görüşlere yer verdi:

''Tüik’in açıkladığı Temmuz ayı sanayi üretimi verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış endeks %1,5 olan piyasa beklentisinin ve %0,5 olan öngörümüzün önemli ölçüde üzerinde yıllık bazda %3,6 büyüdü. Ancak bu büyümenin bir kısmının geçen ayki aşağı yönlü sürprizin düzeltmesi olduğunu düşünüyoruz. Son olarak mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks Haziran ayındaki %0,4’lük zayıf aylık büyüme ardından %1,8’li büyüme ile tekrar güçlendi.

Sonuçlar Temmuz ayında sınırlı da olsa düşüşünü sürdüren PMI endeksleriyle uyumlu gerçekleşmedi ( Temmuz: 48,5; Haziran: 48,8). Aylık gerçekleşmenin detaylarına baktığımızda ise ara malı üretimi büyümesinde görülen aşağı yönlü seyrin devam ettiği (-0,6yp) anlaşılıyor. Ancak, sermaye malı üretiminde Aralık 201’ten bu yana görülen en güçlü yıllık katkı (1,67yp) ve dayanıksız tüketim malı üretiminin desteği (1,29 yp), ara-malı üretiminin olumsuz etkisini telafi etti.

Özetle, sanayi üretimi büyümesi Irak’taki iç savaş ve Avrupa ekonomisin büyümesindeki kırılganlığına rağmen ekonomik büyümenin devam ettiğine işaret ediyor. Görünen o ki, TCMB’nin Mayıs ayından bu yana uyguladığı parasal gevşeme ve jeopolitik risklere ve AB yavaşlamasına rağmen gücünü koruyan ihracat üçüncü çeyrekte büyümeyi destekliyor. ''

İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)