E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSanayi Bakanı yerli ventilatörün başarı hikayesini anlattı---

Sanayi Bakanı yerli ventilatörün başarı hikayesini anlattı

Sanayi Bakanı yerli ventilatörün başarı hikayesini anlattı
25 Nisan 2020 - 12:17 borsagundem.com

Sanayi ve Teknoloji Bakanı 14 günlük kısa bir sürede korona virüs sürecinde hayat kurtarma rolü olan solunum cihazlarının seri üretime geçiş sürecini paylaştı


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 14 günde seri üretimine geçilen yüzde 100 yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazının dünya standartlarında olduğunu belirterek, "Türk mühendisleri projede Millî Mücadele süreci şuuruyla hareket ettiler." dedi.

Varank, AA muhabirine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde, Sağlık Bakanlığının iş birliğiyle Arçelik, Aselsan, Baykar ve Biosys tarafından geliştirilen ve testlerden başarıyla geçtikten sonra hastanedeki ilk kullanımlarında hekimlerden tam not alan yerli yoğun bakım solunum cihazının üretim sürecine ve bundan sonra atılacak adımlara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Cihazın 14 gün gibi kısa bir sürede seri üretim bandından indirildiğini, yüzde 100 yerli ve milli olduğunu ifade eden Varank, ilk ürünlerin Başakşehir Şehir Hastanesi'nde kullanıma sunulduğunu söyledi.

Varank, cihazın üretimi için bir araya gelen ekiplerin bu sürece asla para kazanmak amaçlı bakmadıklarını belirterek, "Ben mühendislerimizin teknik çalışmalarının raporlarını her gün okudum. Türk mühendisleri projede Milli Mücadele süreci şuuruyla hareket ettiler. Her biri gecelerini gündüzlerine katarak fedakârca çalıştılar. Yurt dışından ithal edilmesinde zorlanılan, hatta iki katı fiyatına alınmaya çalışılıp bize gönderilmeyen ürünlerin 2-3 gün gibi kısa bir sürede yerlileştirildiğini birebir takip ettim. Bu fedakarlıkla olabilecek bir şey." diye konuştu.

Virüs Türkiye'ye gelmeden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Sağlık Bakanlığı ile birlikte hareket ederek çalıştıklarını anlatan Varank, şöyle devam etti:

"Ülkemizin ihtiyaç duyabileceği ve bu virüsle mücadelede gereksinim arz eden ürünler ve malzemeler için planlamalarımızı çok sıkı bir biçimde yapmaya başladık. Bildiğiniz gibi bu virüsün en önemli özelliği akciğerlerde tutunması ve onları işlevsiz hale getirmesi. Bu hastalıkla mücadele edilebilmesi için en önemli araçlardan birinin yoğun bakım solunum cihazları olduğu tüm dünya tarafından anlaşılmış oldu."

"Bu cihazları ülkemizde üretebiliriz diye yola çıktık"

Varank, yoğun bakım solunum cihazı ihtiyacını kısa sürede fark ederek Türkiye'de bu alanda yapılan çalışmaları araştırdıklarını belirterek, "Bakanlığımızın çok çeşitli destekleriyle ortaya çıkmış bir girişimcilik firması vardı, ismi Biosys. Bu firmanın yoğun bakım solunum cihazları ürettiğini tespit ettik. Bu cihazlar ancak pilot seviyede üretilmişti. Tüm Türkiye'de 12 tane üretildiğini ve bazı hastanelerde kullanıldığını belirledik. Bunun üzerine arkadaşlarımızla bir planlama yaptık ve dedik ki 'Biz bu cihazları ülkemizde üretebiliriz.' Böylece yola çıktık." dedi.

"Tüm dünyanın peşine düştüğü cihaz"

Bu 4 büyük firmanın yanında, özellikle KOBİ ölçeğindeki tedarikçilerin de projenin içinde yer aldığını anlatan Varank, "Örneğin bir kauçuk firmamız sadece bu aletlerde kullanılan contaların üretimi için fabrikasını açtı. Milli Mücadele olarak adlandırabileceğimiz bu birliktelik neticesinde, 14 gün gibi kısa bir sürede tüm dünyanın peşine düştüğü, hastaların tedavisinde en önemli sağlık aletlerinden birisi olan bu yoğun bakım solunum cihazının seri üretimini gerçekleştirmiş olduk." diye konuştu.

Türkiye'nin sağlık alanındaki yatırımları göz dolduruyor

"Belki bizim bu cihaza bu süreçte hiç ihtiyacımız olmayacak. Çünkü altyapımız sağlam ama biz her hal ve şartta eğer ileride ihtiyacımız olursa diye bunları yerli ve milli olarak çok hızlı bir şekilde üretmiş olduk." ifadelerini kullanan Varank, cihazın seri üretiminin ihtiyaç halinde kullanılmak üzere başlatıldığını dile getirdi.

"Cihazların ihracatını da yapabiliriz"

Cihazların sadece Türkiye için üretilmediğini belirten Varank, "Biz bu cihazları aynı zamanda insanlık için ürettik. Eğer Sayın Cumhurbaşkanımız uygun görürse, bu cihazın ihracatı da yapılabilir. Çünkü dünya standartlarında bir alet ürettiğimize inanıyoruz." dedi.

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında Türkiye'nin teknolojiyi sadece kullanan değil, teknolojiyi üreten bir ülke olmasını istediklerini vurgulayan Varank, şöyle devam etti:

"Bunun yolunun nereden geçtiği belli. Ülke olarak Ar-Ge'ye ve insana yatırım yapmamız lazım. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bizim bakanlığımız özelinde Ar-Ge'ye ve bu çalışmaları gerçekleştirecek insana yatırım yapıyoruz. Girişimcilerimize yatırım yapıyoruz ve 18 senede yaptığımız bu yatırımlar sayesinde gerçekten önemli bir noktaya geldik. Zaten savunma sanayisindeki başarılarımızı, özellikle son operasyonlarımızdan sonra bütün dünya konuşmaya başlamıştı. İşte biz bu yakaladığımız şuuru, bu anlayışı sanayinin bütün alanlarına yaymak istiyoruz."

Hedef yüksek teknolojili ürünler

Varank, gelecek dönemde sağlık endüstrisi alanında ilave katma değer oluşturacak yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesi için destekler vermeye devam edeceklerini dile getirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bu alanda çok farklı politika enstrümanlarının bulunduğuna dikkati çeken Varank, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK ile Ar-Ge'yi destekliyoruz. KOSGEB ile bunun yatırımını yapacakları teşvik etmeye çalışıyoruz. Kalkınma ajanslarımız yereldeki şirketleri bularak bunlara yatırım yapıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Ar-Ge'ye olan destekleri sağlık alanında da devam edecek. Şu anda dünyada yine ses getireceğine inandığımız projelerimizin arkasından gidiyoruz. Mesela Aselsan yerli ve milli MR cihazı geliştirmek üzere. Bunlarla beraber yürüttüğümüz, üniversitelerimizin işin içine dahil olduğu projelerimiz var. Biz sağlık sektöründe de hem kendimize yeten hem de dünyaya çare olacak ülke konumuna inşallah önümüzdeki dönemde geleceğiz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • haha26 Nisan 2020 11:31

    Atatürkçü, geziye wifi şifresi veren, yemek veren, otellerini yaralılara açan, Atatürk yanında saf tutan koç grubu, şimdi yerli ve milli solunum cihazında mühendislerini kullandırtmış. :D ya çekilin milletin önünden, engel olmayın, Koç grubu tankda yaptı 2 prototif ellerinde ama ihalelerini elerinden alıp, yandaşlara verip ürettirme sevdalarındalar.. siyasetin ve ben yaptım, ben bildim, ben ettim diyenlerin yüzüne bu ülke yıllardır zaman kaybetti... sen karışma, mühendisler çok daha iyilerini yapcaktır... işine geldimi, gezici bunlar, işine geldimi bunlar fetoşçu, işine geldimi yüzdeyüz yerli milli :D ya konumunun admı olamıyor bazıları hale...

  • Evet.26 Nisan 2020 11:27

    Yeterki, üretinin önümnde durmayan yetkililer olsun. Yeterki üreteni siyasi ayrımcılık yapılmadan devlt teşvikleri gelsin. Yeterki üretnin yolu açılsın. Koç gurubunda bir çok ihala alındı. Tank yaptılar altay tankı, ihale iptal edikdi. Koç grubu Atatürkçü ve gezici diye ayaklanmanın mimarı gibi algılandı. Kuşaklar boyu koç grubu kötulendi Atatürk yanında diye.. ne oldu ? Arçelik milli bir davanın arkasında, katarlılardanda, kutarlılardanda çok durdu. Fabrika hattını ve mühendislerini gelir ve menfaat beklemeden aylarca, maaşlarını vererek, maliyet hesabı yapmadna kullandırttı . Devletin bir açığını yerli olarak doldurma fırsatını değerlendirdi. 5 kuruş menfaat aramadan... Artık bazı siyasilerin ülke insanını, kamplaştırmadan yolunu açma zamanı gelmiştir. 

  • Arif26 Nisan 2020 00:13

    Okie Dokie Seni takarlar sorun çözülür.Nede olsa yahudi MALI sın :))) Türkiye düşmanı pislik.Hasetinden geberiyorsun.Sen önce kendi pislik ülkene bak.İsraildeki kardeşlerin geberiyor.O sözde armegedonu kuracak aciz devletin bırak solunum cihazını maske bile bulamıyor.Netanyahuya da bir laf söylesene.Müslümanlara ettiğiniz zulümlerin bedelini ödüyorsunuz ödemeyede devam edeceksiniz.Sizler Yüce Allahın sayısız peygamberlerini öldürmüş LANETLİ BİR MİLLETSİNİZ.Ne yaparsanız Yapın sonunuz acı olacak.VE BUNU KUZEYDEN GELEN ALLAHIN ASLAN ORDUSU(Türkiye) YAPACAK.BEKLEYİN!!!

  • Okie Dokie25 Nisan 2020 20:06

    Bu nasıl vantilatör böyle? Bunun pervanesi bile yok. Yazın bunlar pek serinletmez bence.

  • Arif26 Nisan 2020 00:15

    Seni takarlar olur biter.Ne de olsa yahudi malısın:)))

  • Arif26 Nisan 2020 00:11

    Seni takarlar sorun çözülür.Nede olsa yahudi MALI sın :))) Türkiye düşmanı pislik.Hasetinden geberiyorsun.Sen önce kendi pislik ülkene bak.İsraildeki kardeşlerin geberiyor.O sözde armegedonu kuracak aciz devletin bırak solunum cihazını maske bile bulamıyor.Netanyahuya da bir laf söylesene.Müslümanlara ettiğiniz zulümlerin bedelini ödüyorsunuz ödemeyede devam edeceksiniz.Sizler Yüce Allahın sayısız peygamberlerini öldürmüş LANETLİ BİR MİLLETSİNİZ.Ne yaparsanız Yapın sonunuz acı olacak.VE BUNU KUZEYDEN GELEN ALLAHIN ASLAN ORDUSU(Türkiye) YAPACAK.BEKLEYİN!!!

  • EKRİST25 Nisan 2020 22:57

    galiba gece bir yerin acık kalmış oraları bu cihaz soğutmuyor.sen resmen cahilmissin be israil li.vu vantilatör değil iyi oku veya gözlük gönderelim sana.Bu VENTİLATÖRÜN ismi

  • Ali Taş25 Nisan 2020 19:24

    Bu işe bi b..k atmadığı kalmıştı örümcek kafalı chplilerin Allah akıl izan versin Allah bu chhp guruhundan uzak tutsun bizi hayat çekilmez olur

  • Uyan25 Nisan 2020 17:02

    Biosty ve aselsan tasarlama ilk basamak Ikıncı basamak arçelik uretiyor Üçünde basamak baykar...peki bu baykar kimin her tasin altında bunlar var ..ihale yapılmadan arçelik seri üretime neden dahil edilmedi .

  • Ahmet arif26 Nisan 2020 00:20

    Arçelik mi? Çünkü yahudilere uşaklık yapıyorlarda ondan. Ama senin kafan bu işlere basmaz.Evet nerden çıktı yaaaa:)))Daha bu Yüce Türk Devletinde neler var neler.Sen izlemede kal

  • heykel25 Nisan 2020 16:44

    heykel dikmiyoruz artık .eser eser 

  • pazarci25 Nisan 2020 14:34

    bulus/uretim yapmak icin illaki zordurumdami kalmamiz gerek.zorda kalmasak aman rahatimiz bozulmasin kafasindayiz..Ulke olarak az tatil yapip cook calismak gerek .gelgorki dunya genelinde en fazla tatil yapan ve en fazla hazir yiyen ulkelerin basinda geliriz....

  • ....25 Nisan 2020 15:03

    Lak lak lak lak anca konuşursunuz kendiniz birşey yapmış gibi

  • Ttt25 Nisan 2020 14:57

    Ilkokul duzyinde bir beynin yorumu bilemedin ortaokul.

  • AHMET ÖZBİR25 Nisan 2020 13:59

    YERLİ ve MİLLÎ insanlara vazife verilirse işte TÜRKİYE BÖYLE UÇAR, SÜPER GÜÇ OLUR. Sn. Varank ve Sn. Bayraktar gibi aslanları başarılarndan dolayı kutluyor, DURMAK YOK, YERLİ ÜRETİM ÇOK olsun, Rabbim sizlerden razı olsun.

  • Türker 25 Nisan 2020 13:38

    Bu siteyi haber altına yazılan bomba yorumlar için takip ediyorum :)

  • Erol g.25 Nisan 2020 13:33

    CORONA VİRÜSÜ ÜLKEMIZDE DE YAYILMASA SOLUNUM CİHAZI ÜRETMEYE BAŞLAMAZDIK Toplu iğne_pil de üretmediğimizden milyonlarca dolarlık ithalat yapıyormuşuz HAYDİ TOPLU İĞNE/PİL DE ÜLKEMİZDE ÜRETILSIN MİLYONLARCA DOLAR ÇİNE GİTMESİN

  • Xdx25 Nisan 2020 15:01

    Yok yok önce saman ithal edip size yediricez sonra bu dediklerini uretecegiz önce karnınız doysun gerisi kolay

  • mzd25 Nisan 2020 13:18

    umarım acil ihtiyaç kalmamıştır,satarız millete...

  • Cego25 Nisan 2020 13:03

    Ne yani ihracat içindemi Erdoğan dan izin alınıyor

  • Vatandas25 Nisan 2020 17:22

    Cego evet reise sorulacak.ziraa senin deden yan gelip yatmış atatürk diye diye.gerçi bunlarda atatürk diyor ama bir farkları var;memlekedede çağ atlattılar.siz ne kadar kabul etmesenizde durum emin ol böyle!!!

  • Aks1525 Nisan 2020 14:47

    Cumhurbaşkanı keyfine göre karar vermiyor. Salgın ortamında hangi cihaza ne kadar ihtiyaç var değerlendirilir ve Türkiyeye yeterli sayıda cihaz varsa yurtdışına ihracata izin verilir. 

  • Ahmet25 Nisan 2020 14:18

    Cego sen çalıştığın yerde patron dan habersiz iş yapabiliyormusun,veya patron san çalışanın senden habersiz iş yapabilir mi veya yapmasına izin verir misin yok bu işler de böyle bir iş yapılacak da devletin başı elbette bunu bilecek

  • Tirt25 Nisan 2020 13:47

    Evet :))). Zahmet olmazsa. Cumhurbaşkanının iznine tabii. Sana sorcak degiller ya:D

  • Osman25 Nisan 2020 13:36

    Tek adam yönetimi bu ama CEGO bey