E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıŞahin görünümlü güvercin Fed bekleniyor---

Şahin görünümlü güvercin Fed bekleniyor

Şahin görünümlü güvercin Fed bekleniyor
02 Kasım 2022 - 08:34 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Fed’den kısmen zayıflayan bir ekonomiye ve beklenenden daha iyi olan kurumsal kazanç sezonuna işaret eden veriler nedeniyle Aralık ayında yavaşlamaya başlamak için yeterli gerekçeye sahip olabileceğine dair artan beklentiler, işgücü piyasasının sağlam zeminde kalmaya devam ettiğini gösteren veriler ve ISM PMI verilerinin detaylarındaki ipuçlarıyla karardı.

ABD'deki açık işlerin Eylül ayında beklenmedik bir şekilde arttığını görmemiz Fed’in inatla yüksek enflasyonu düşürmek için agresif bir faiz artırımı yoluna girmiş olsa bile işgücü talebinin güçlü kaldığını gösterdi. Diğer ekonomik yavaşlama belirtilerine rağmen, tarım dışı istihdam artışıyla birlikte alınan iş bulma verileri, Fed'in enflasyona karşı zafer ilan edip ayağını ekonomik frenden çekebileceği noktadan çok uzak olduğunu gösteriyor.

Önce ABD imalat faaliyetinin Ekim ayında yaklaşık son dönemlerin en yavaş büyümesini kaydettiğini gördük, Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) , imalat PMI'sının Eylül ayındaki 50,9'dan geçen ay 50,2'ye düştüğünü Mayıs 2020'den bu yana en düşük değerde olduklarını açıkladı. Ancak genel imalat faaliyeti düşerken, ISM anketinin ileriye dönük yeni siparişler alt endeksi Eylül'deki 47,1'den geçen ay 49,2'ye yükseldi.

İmalatı saran tedarik zinciri darboğazlarının iyileştiğine dair bir başka işaret olarak, ISM'nin tedarikçi teslimatları ölçüsü Eylül'deki 52.4'ten 46.8'e düştü. 50'nin üzerindeki bir değer , fabrikalara daha yavaş teslimat olduğunu gösterir ki Tedarik zincirlerinin daha normal bir şekilde işlemesiyle fabrikalardaki enflasyon baskıları azalmaya devam etmiş.

Üreticiler tarafından ödenen fiyatlar , Eylül ayındaki 51,7'den Mayıs 2020'den bu yana en düşük okuma olan 46,6'ya gerilerken, Fiyat endeksi, gerileyen emtia fiyatlarının etkisiyle Mart ayından bu yana yaklaşık %50 düşme kaydetmiş oldu. Ve ISM anketinin fabrika istihdamı ölçümü de Eylül ayında 48.7'ye düştükten sonra geçen ay 50.0'a yükseldi.

Bu gelişmeler Fed’den Aralık’da 50 baz artırım beklentilerinin oldukça törpülenmesine neden oldu. Şu anda aralık da 50 baz puan artırım beklentisi %45 seviyesine düştü. Fed'in gecelik gösterge faiz oranını bu akşam 75 baz puan artırarak %3,75 ile %4,00 aralığına yükseltmesini bekliyor, bu art arda dördüncü artış olacak. Bizim beklentimiz Powell’ın bu akşam 75 artışına karşılık , Aralık için 50 kapısını açması yönünde.

Asya piyasalarının bu sabah yatay seyrettiğini söyleyebiliriz. Piyasaların ABD Merkez Bankası'nın politika sonucuna hazırlanmaları ve gelecekteki faiz artırımlarında herhangi bir yavaşlama işareti aranacak olması nedeniyle dolar da da hafif gerileme var.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.2, Nikei %0,1 kaybetti. G.Kore ise %0,3 pozitif de. ABD Gösterge on yıllık tahvillerin getirisi 2 baz puan düşüşle 4.0336'ya gerilerken, iki yıllık tahvillerin getirisi çok az değişimle 4.5364'te. Emtialarda petrol, endüstri verilerinin ABD ham petrol stoklarında sürpriz bir düşüş göstermesinin bunun da talebin devam ettiğini göstermesinin ardından yükseldi. ABD ham petrol vadeli işlemleri %0.5 artışla varil başına 88.93$'a , Brent ham petrol vadeli işlemleri %0.4 artışla 94.98$'a yükseldi.

Günün önemli şirket haberleri 02/11/2022

 

Asya borsalarında Fed baskısı

 

Citi, petrol fiyat tahminlerini yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)