E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıŞahin duraklaması---

Şahin duraklaması

Şahin duraklaması
01 Kasım 2023 - 08:18 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde kabine toplantısı ve Mehmet Şimşek’in açıklamalarını takip ettik. Mehmet Şimşek enflasyon muhasebesine geçileceğini, finans kuruluşlarının ise bu durumundan muaf olabileceğini ifade etti. Vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri dikkate alınarak, vergi tabanının genişletilmesi ve gönüllü uyumun artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Ayrıca ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösterdiklerini belirtti.

ABD’de tüketici güven endeksi, enflasyon yüksek borçlanma maliyetleri ve siyasi ortama ilişkin süregelen endişeler nedeniyle ekim ayında da geriledi. 3 aydır üst üste gerileme görülen tüketici güveni 104,3’den 102,6 seviyesinde gerçekleşti. Yaşanan gerilemede tüketicilerin genel olarak artan fiyatlara, özellikle gıda ve benzin fiyatlarına yönelik endişelerinin devam ettiğini görüldü. Yine Ortadoğudaki riskler tüketiciler üzerinde endişe yaratan diğer bir etmen oldu.  Diğer taraftan ABD Hazine Bakanlığı Ekim-Aralık dönemi için net iç borçlanmasını, temmuzda öngörülen 852 milyar dolar seviyesinden 776 milyar dolara aşağı yönlü revize etti.  Bugün ise ABD’de gözler FED’in faiz kararında olacak. Piyasa beklentisi pas geçileceği yönünde bir fikir birliği içinde bulunsa da gelecek açıklamalar piyasanın yönü için belirleyici olacaktır.   Ekonominin sıcak kalması halinde enflasyonu düşürmenin daha zor olabileceği veya daha uzun süreceği ihtimalini artırıyor. Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE Eylül ayında fiyatların önceki aya göre %0,3 arttığını gösterdi. Yıllık fiyat artışları Ağustos’taki %3,8’den hafif bir yavaşlamayla %3,7’ye geriledi.

Avrupa’da Euro bölgesi ekonomisi küçülürken, enflasyon sürpriz bir şekilde yılın en düşük seviyesine geriledi. TÜFE Ekim’de %4,3’ten %3,1 beklenenden iyi bir düşüşle %2,9’a yavaşladı. Euro Bölgesi’nde TÜFE, Ekim ayında ise bir önceki aya göre ise %0,1 artış yaşandı. Gıda ve enerji hariç Çekirdek TÜFE Ekim’de önceki aydaki %4,5 seviyesinden %4,2’ye geriledi. Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon %7,5 ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde gerçekleşti. Gıdayı, %4,6 ile hizmetler, %3,5 ile enerji dışı sanayi ürünleri izlerken, enerji ürünleri % 11,1 geriledi.

Asya borsaları, FED’in politika faizi kararına odaklanmışken açılışla birlikte hafif bir düşüş yaşadı. Diğer taraftan Çin’in fabrika faaliyetleri Ekim ayında beklenenin dışında daralma gösterdi; bu durum, ülkenin genişleyen imalat sektörünün durumuna ve dördüncü çeyreğin başındaki kırılgan ekonomik toparlanmaya ilişkin endişeleri tazeledi. Yen, dolar karşısında bir yılın en düşük seviyeleri yakınlarında sıkışıp kalırken, Japon yetkililerin müdahaleye hazır olduğunu söylemesinin ardından yen yukarı yönlü hareketlendi.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi, art arda üç aydır yaşadığı kayıplarının ardından Kasım ayına kasvetli bir ruh hali içinde başlayarak %0,13 düşüş yaşadı. Japonya’nın Nikkei endeksi ise %2 arttı. Çin hisseleri  %0,15 düşerken, Hong Kong Hang Seng Endeksi  %0,75 düştü.

Petrol fiyatları piyasanın İsrail-Hamas çatışmasındaki son gelişmeleri de yakından izlemesiyle ve ABD Merkez Bankası da dahil olmak üzere önemli küresel merkez bankası toplantıları öncesinde hafif yükseldi. Ocak ayı Brent ham vadeli kontratları Salı günü %1’den fazla düştükten sonra %0,3 yükselerek varil başına 85,30 dolara ulaştı. Brent Aralık vadeli kontratı Salı günü kontratın sona ermesiyle 4 sent düşerek varil başına 87,41 dolardan kapandı.

Kasım ayının ilk günü yurt içinde İSO imalat sektörü PMI ve İstanbul enflasyonu rakamları takip edilecek. Yurt dışında piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararına kilitlenecekler. Yurt dışında imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), ABD ADP özel sektör istihdamı ve JOLTS verileri de takvimde yer alıyor.

Bundesbank Başkanı Nagel'den faiz mesajı

 

Yüzde 100’ün üzerinde büyüyen 28 şirket

 

Merkez Bankası reeskont işlemlerde faiz oranlarını güncelledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)