E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları'Saf Ortodoks' politika mı?---

'Saf Ortodoks' politika mı?

'Saf Ortodoks' politika mı?
09 Haziran 2023 - 08:31 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan bültende 'Mehmet Şimşek’in rasyonel bir zemine geçileceğini açıklamış olsa da piyasalar her ne kadar tam Ortodoks politikalara geri dönülmesini beklese de pek “ saf Ortodoks” politika olmayacak gibi' denildi

Beklenen karar geldi ve Dr. Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Diğer taraftan eski Merkez bankası başkanı Kavcıoğlu’da BDDK Bankacılık Denetleme Kurulu Başkanlığı’na atandı.  Mehmet Şimşek’in her ne kadar rasyonel bir zemine geçileceğini açıklamış olsa da piyasalar her ne kadar tam Ortodoks politikalara geri dönülmesini beklese de pek “ saf Ortodoks” politika olmayacak gibi. Bakalım diğer atamlar bize ne mesaj verecek.

ABD tarafında FOMC toplantısına çok kısa bir süre kala haftalık işsizlik maaşı başvurularını takip ettik. FED için işgücünün güçlü olması sorun olmaya devam ediyorken, karar öncesinde fikirlerinde değişiklik oluşabilir. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 3 Haziran ile biten haftada 261 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Böylelikle, işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Hatırlanacağı üzere Powell 19 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, ABD faiz oranlarının daha da yükselmesi gerekip gerekmediğinin hala belirsiz olduğunu ve aşırı sıkma veya yetersiz sıkma risklerinin daha dengeli hale geldiğini söyledi. Buna karşılık piyasa beklentisi faiz oranlarının artırılacağı yönünde.

Euro bölgesinde ise resesyon sinyalleri çaldı. Piyasa beklentileri ekonominin çeyreklik bazda sabit kalması, yıllık bazda yüzde 1,2 büyümesi yönündeydi. Açıklanan veriler piyasa beklentilerinin altına gerçekleşti. 2022’nin son çeyreğinde %0,1 küçülen Euro Bölgesi, 2023’in ilk çeyreğinde de tabloyu değiştiremedi. Euro Bölgesi’nin GSYH’si ilk çeyrekte de %0,1 küçüldü ve Bölge, teknik resesyona girdi. Çeyreklik bazda İrlanda ekonomisi yüzde 4,6 küçülerek en kötü performansı gösterirken, Litvanya yüzde 2,1, Hollanda ise yüzde 0,7 oranında daraldı. Tabi resesyon şimdilik “teknik” olarak kayıtlara geçse de Avrupa’da işler pek iyi girmiyor. Fakat direksiyonun başında Lagarde’ın olması, ikili yol ayrımında direksiyonun doğru yola çevrileceği hissi yaratıyor. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın 15 Haziran’da ve Temmuz ayında yapılacak Yönetim Konseyi toplantılarında 25 baz puan faiz artırması bekleniyor.

Asya-Pasifik hisse senetleri  Şubat ortasından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Bir sonraki hafta gerçekleşecek olan FED toplantısında pas geçme ihtimalinin tekrar yükselmesi Asya piyasalarına da pozitif yansıdı. Japon ve Avustralya tahvil getirileri ABD’dekileri takip etti. Hazine getirileri düştü ve dolar Asya seansının başlarında güçlü duruş sergiledi.

MSCI’nin en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi%0,6 yükseldi ve bir noktada 16 Şubat’tan bu yana en güçlü seviyesine dokunmuş oldu.Yükselişin çoğu , Japon Nikkei endeksindeki  %1.66’lık bir sıçramadan kaynaklandı. Nikkei önceki seanstaki 33 yılın en yüksek seviyesinden geri çekilmesinin ardından güçlü bir şekilde toparlandı. Hong Kong’un Hang Seng’i %0.21 artarken, Çin  %0,1 daha yükseldi.

Yatırımcılar ABD ve İran’ın nükleer bir anlaşma yapabileceğinden şüphelenirken, talep endişeleri küresel üreticilerden daha sıkı tedarik olasılığından daha ağır bastığı için petrol fiyatları düştü. Brent ham petrol vadeli işlemleri  %0,5 düşüşle varil başına 75,60 dolara düşerken, ABD West Texas Intermediate ham petrolü %0,5 azalarak varil başına 70,96 dolara geriledi.

Yurt içinde sanayi üretimi verisi izlenecek. Yurt dışı tarafta ise Rusya Merkez Bankası(CBR) faiz kararı dışında önemli bir veri bulunmuyor.

Günün önemli şirket haberleri 09/06/2023

 

En fazla kazandıran hisselerde F/K oranları

 

Merkez Bankası’nda Yeni Başkan Hafize Gaye Erkan oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)